Studenții chinezi, protejați cu nume de cod

Studenții chinezi, protejați cu nume de cod
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Universitățile americane vor acorda studenților chinezi nume de cod și posibilitatea să nu participe la cursurile ce conțin discuții politice, pentru a preveni luarea lor în vizor de către Beijing sub noua lege a securității naționale adoptate în Hong Kong, relatează The Telegraph. Mai multe din instituțiile de învățământ superior de top din Statele Unite vor eticheta cu avertismente anumite cursuri când universitățile se vor redeschide în toamnă, potrivit Wall Street Journal, pe fondul temerilor că elevii și profesorii ar putea fi puși sub acuzare sub noua legislație adoptată de autoritățile de la Beijing. Studenții chinezi de la Facultatea de științe politice a Universității Princeton vor primi nume de cod pentru a le folosi în loc de nume când își predau temele și dau examene, iar Facultatea de business a Universității Harvard le va permite studenților să nu participe la cursurile în care se discută subiecte politice sensibile.

Noua lege a securității naționale adoptată de Beijing cu scopul de a înăbuși protestele antiguvernamentale din Hong Kong acordă autorităților chineze puterea de a condamna la închisoare persoane care s-ar face vinovate de crime vag definite la adresa securității naționale precum secesiunea, subminarea autorității statului și colaborare cu puteri străine. Legea se aplică și celor care nu sunt rezidenți ai Hong Kong-ului.

Aproape 370.000 de studenți chinezi, dintre care 7.000 din Hong Kong, au studiat la universități din SUA în anul academic anterior, mulți dintre ei alegând cursuri despre politica și legislația din China, aceștia reprezentând cea mai mare comunitate de studenți străini din Statele Unite.

Citit 1325 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2020 18:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.