Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Donald Trump şi Joe Biden şi-au afişat, într-un bizar duel televizat la distanţă, la posturi de televiziune diferite, stilurile radical opuse şi dezacordurile profunde cu privire la gestionarea pandemiei Covid-19, cu 19 zile înainte de alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP.
”Ne aflăm în situaţia în care avem peste 210.000 de morţi şi ce a făcut el? Nimic”, a declarat candidatul democrat la ABC News pe un ton calm, prezentându-se ca un unificator al unei Americi împărţite. ”Noi am făcut o treabă fantastică. Vaccinurile vin şi tratamentele vin”, a declarat aproape în acelaşi timp locatarul Casei Albe la NBC News.
Tensionat, agresiv, deranjat de întrebări care-i erau puse mai ales cu privire la motivul din cauza căruia poartă atât de puţin mască, Trump a refuzat orice ”mea culpa”. ”Eu sunt preşedintele, eu trebuie să văd oameni. Eu nu pot să fiu închis într-o cameră magnifică undeva în Casa Albă”, a declarat el ironic. Preşedintele republican în exerciţiu a refuzat de asemenea să condamne în mod explicit mişcarea conspiraţionistă "QAnon".
Diferenţa este ţipătoare faţă de adversarul său democrat, care domină în sondaje şi care a răpuns întrebărilor audienţei într-un registru mult mai calm. După terminarea emisiunii, Joe Biden a rămas 30 de minute pe platou, pentru a răspunde, fără microfon, spectatorilor, conştient că imaginile vor fi difuzate pe post. Trebuie ”să-l ascultăm pe celălalt”, a declarat el unui alegător care îl întreba cum intenţionează să restaureze ”curtoazia şi onoarea” în politica americană. ”Ceea ce-aş face, dacă sunt ales preşedinte, în primul rând, şi nu glumesc, este să-i sun” pe republicani, a declarat el, un lucru care aminteşte de reputaţia sa, pe când era senator, timp de peste 35 de ani, de om capabil să treacă de barierele dintre partide. Evocând plăgile rasismului, el s-a prezentat ca opus al lui Donald Trump, pe care-l acuză de aţâţarea tensiunilor între americani. ”Dacă sunt ales preşedinte, nu mă veţi auzi divizând. Voi încerca să unesc”.
Cei doi candidaţi s-au exprimat în acelaşi timp, la două posturi diferite, din Florida şi Pennsylvania, două state-cheie în care miliardarul newyorkez a obţinut victorii în 2016, dar în care Joe Biden pare în măsură să-i dispute victoria. Audienţele celor două întâlniri sunt deosebit de aşteptate, pentru a fi comparate.
Sondajele sunt îngrijorătoare pentru Donald Trump în această campanie cu răsturnări, în care au votat deja anticipat 17,5 milioane de americani. Biden, fostul vicepreşedinte democrat, conduce cu aproape 10 puncte procentuale într-o medie a anchetelor naţionale de opinie în vederea alegerilor de la 3 noiembrie, dar, mai ales, deşi cu o marjă mai strânsă, în state-cheie care stabilesc rezultatul alegerilor americane.
Campania a fost afectată din nou, joi, de noul coronavirus. Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a decis, la sfatul medicilor, să nu-şi întrerupă campania pe teren, în pofida altui caz descoperit în echipajul avionului său, dar care a rămas la ”peste 15 metri” şi care purta, la fel ca el, o mască de protecţie. Joe Biden a subliniat că a fost testat din nou negativ joi.
Preşedintele Trump, de-acum restabilit după ce a fost bolnav de COVID-19 şi care se declară ”imunizat”, îşi intensifică serios campania, înconjurat seară de seară de mii de susţinători cu şapcă roşie, în state-cheie. Miliardarul newyorkez a refuzat săptămâna trecută să participe la a doua dezbatere, prevăzută joi, după ce organizatorii au anunţat că dezbaterea va fi virtuală, ca măsură de precauţie, în cazul în care ar fi în continuare contagios. Joe Biden a refuzat să amâne data celui de-al doilea duel, aşa cum propunea echipa lui Trump.
A treia dezbatere este prevăzută în continuare a avea loc pe 22 octombrie, la Nashville, în Tennessee.

Citit 520 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 18:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro