Putin ordonă reluarea dialogului nuclear cu SUA

Putin ordonă reluarea dialogului nuclear cu SUA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri Ministerului de Externe să înceapă discuţiile cu SUA pentru prelungirea ultimului tratat de dezarmare major, New START. Sub preşedinţia lui Donald Trump, SUA au pus condiţii pentru reînnoirea tratatului, iar Rusia a respins această abordare. Marţi, Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său american, Joe Biden.

„Încredinţez Ministerului de Externe sarcina să poarte discuţii cu partea americană pentru semnarea unui astfel de acord internaţional”, se menţionează într-un decret prezidenţial publicat miercuri pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus, potrivit Agerpres, care preia EFE. Potrivit Kremlinului, preşedinţii Rusiei şi SUA au convenit marţi să prelungească ultimul tratat de dezarmare nucleară în vigoare între cele două puteri nucleare, New START, care expiră la 5 februarie.

Putin l-a numit pe viceministrul de externe Serghei Riabkov reprezentant oficial al preşedinţiei ruse în cadrul procesului de ratificare a prelungirii acordului în Adunarea Federală a Rusiei (parlamentul bicameral format din Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei). Întrebat de TASS cu privire la termenii prelungirii tratatului, Riabkov a precizat că SUA au acceptat "condiţiile noastre. Timp de cinci ani fără condiţii preliminare, fără adăugiri, fără anexe". Viceministrul rus a adăugat că, în urmă cu o zi, a făcut schimb de note diplomatice cu ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, în care este atestată înţelegerea dintre cele două părţi privind prelungirea tratatului New START pentru cinci ani.

Casa Albă nu a confirmat încă acest lucru şi afirmă că ambele părţi negociază încă punerea de acord a poziţiilor înainte ca pactul să-şi piardă valabilitatea, la 5 februarie.

Citit 534 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2021 17:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.