Aderarea Finlandei la NATO se va face ”rapid” și ”fără probleme”

Aderarea Finlandei la NATO se va face ”rapid” și ”fără probleme”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a salutat dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare "fără probleme" şi "rapid", relatează AFP.

"Este vorba de o decizie suverană a Finlandei (...) Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme şi rapid", a dat el asigurări într-o declaraţie.
Preşedintele şi premierul Finlandei, Sauli Niinisto, respectiv, Sanna Marin, s-au declarat joi în favoarea unei aderări "fără întârziere" a ţării lor la NATO, avansând cu paşi mari spre o candidatură care ar urma să fie anunţată duminică.
"Finlanda este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, o democraţie matură, un membru al Uniunii Europene şi un contributor important la securitatea euroatlantică", a subliniat Jens Stoltenberg.
"Sunt de acord cu preşedintele Niinisto şi cu premierul Marin în ideea că aderarea la NATO ar consolida deopotrivă securitatea NATO şi a Finlandei", a adăugat el.
"Aderarea Finlandei ar demonstra că uşa NATO este deschisă şi că Finlanda îşi decide propriul viitor", a spus el.
Aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică "ar contribui semnificativ la securitatea europeană şi ar fi un semnal puternic de descurajare, în contextul în care Rusia duce un război în Ucraina", a subliniat, la rândul său, preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel.
Finlanda are o frontieră de 1.300 de km şi un trecut dureros cu Rusia. Invadarea Ucrainei i-a determinat pe finlandezi să susţină aderarea ţării lor la NATO, după ani de neutralitate, pentru a le fi garantată securitatea.
La rândul ei, Suedia urmează să se pronunțe în mod oficial asupra apartenenței sale la NATO. Potrivit unui raport guvernamental publicat la Stockholm, aderarea la NATO va avea un efect stabilizator și va fi benefică pentru țările riverane Mării Baltice.
"Apartenenţa Suediei la NATO va înălţa pragul în faţa conflictelor militare, având astfel un efect de descurajare în nordul Europei", conchide raportul pregătit de guvern şi de partidele politice parlamentare.
"Opinia noastră este că nu vom suferi un atac militar convenţional ca reacţie la o eventuală candidatură la NATO", a afirmat ministrul de Externe suedez Ann Linde, în cadrul unei conferinţe de presă cu prilejul prezentării raportului.
Potrivit acestuia, dacă rămâne singura ţară nordică sau baltică ce nu face parte din NATO, Suedia va fi mai vulnerabilă în faţa unui atac. Raportul notează însă că Rusia poate reacţiona dacă Suedia solicită aderarea.
"Dacă Suedia alege să candideze la NATO, există riscul unei reacţii din partea Rusiei", a remarcat ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist, adăugând: "Permiteţi-mi să spun că, într-un asemenea caz, suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns". Moscova a avertizat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar fi ”o ameninţare” pentru Rusia.
NATO consideră că un atac armat asupra unuia sau mai multor membri ai săi în Europa sau America de Nord ar fi considerat un atac asupra tuturor membrilor. Însă această dispoziţie a Articolului 5 din Tratat nu se aplică şi partenerilor NATO.

Citit 340 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2022 17:28

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de eu
  Vineri, 13 Mai 2022 18:43
  89.39.81.***
  cea mai buna veste. finlanda si suedia vor intari NATO si vor descuraja rusia.
  0
  2
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro