Rachetă balistică lansată de Iran

Rachetă balistică lansată de Iran
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Iranul a testat cu succes joi o rachetă balistică cu rază de acțiune de 2.000 km, a anunțat presa de stat iraniană, citată de Reuters, la două zile după ce șeful forțelor armate israeliene a evocat perspectiva unor „acțiuni” împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear, relatează Mediafax.

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale sunt capabile să atingă Israelul și bazele americane din regiune. În ciuda opoziției Statelor Unite și a țărilor europene, Teheranul a declarat că își va dezvolta în continuare programul de rachete „defensive”.

„Mesajul nostru pentru dușmanii Iranului este că vom apăra țara și realizările sale. Mesajul nostru pentru prietenii noștri este că dorim să ajutăm la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al Apărării, Mohammadreza Ashtiani.

Televiziunea de stat a difuzat ceea ce a declarat a fi imagini cu o versiune îmbunătățită a rachetei balistice iraniene Khoramshahr 4, cu o rază de acțiune de 2.000 km și care poate transporta un focos de 1.500 kg. Agenția de știri de stat IRNA a declarat că racheta a fost denumită Kheibar, o referire la un castel evreiesc cucerit de războinicii musulmani în primele zile ale Islamului.

Marți, generalul israelian de rang înalt a evocat perspectiva unei „acțiuni” împotriva Iranului, în condițiile în care eforturile celor șase puteri mondiale de a revigora acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015 au intrat în impas din septembrie anul trecut, pe fondul temerilor tot mai mari ale Occidentului cu privire la accelerarea progreselor nucleare ale Teheranului.

Citit 380 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2023 17:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.