Amenințările lui Trump și bravada lui Putin

Amenințările lui Trump și bravada lui Putin
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Președintele rus Vladimir Putin a asigurat că Moscova poate continua să lupte atâta timp cât este necesar, dar economia Rusiei suferă, din cauza lipsei forței de muncă și a ratelor ridicate ale dobânzilor, introduse de banca centrală pentru a combate inflația tot mai mare, scrie Reuters, citată de HotNews.

Președintele Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai îngrijorat de problemele economiei Rusiei, într-un moment în care Donald Trump face presiuni pentru încetarea conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu situația de la Moscova.

Economia Rusiei, susținută de exporturile de petrol, gaze și minerale, a înregistrat o creștere robustă în ultimii doi ani, în ciuda multiplelor runde de sancțiuni occidentale impuse după invadarea Ucrainei în 2022. Dar activitatea internă a fost tot mai afectată în ultimele luni de lipsa forței de muncă și de ratele ridicate ale dobânzilor introduse de banca centrală pentru a combate inflația, care a crescut foarte mult, în contextul cheltuielilor militare record.

Opinia publică, în special opinia celor cu putere de decizie, a fost influențată de aceste turbulențe. Două dintre sursele citate de Reuters spun că acest context dificil a convins o parte a elitei ruse că o soluționare negociată a războiului este preferabilă.

Donald Trump, care a revenit în funcție luni, a promis să rezolve rapid conflictul din Ucraina, deși consilierii săi au admis că această misiune dificilă nu poate fi soluționată mai devreme de câteva luni - în cel mai optimist scenariu. Miercuri, Trump a început să exercite presiuni, declarând că SUA ar putea impune mai multe sancțiuni și taxe vamale Rusiei, dacă Putin nu negociază, și adăugând că Moscova va avea „mari probleme” în economie.

Un consilier de la Kremlin declarase marți că Rusia nu a primit până acum nicio propunere specifică pentru discuții. „Rusia, desigur, este interesată din punct de vedere economic de negocierea unui sfârșit diplomatic al conflictului”, a declarat într-un interviu Oleg Viugin, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, citând riscul unor distorsiuni economice în creștere, pe măsură ce Rusia își crește cheltuielile militare și de apărare.

Este neclar deocamdată la ce compromis este dispus președintele rus să ajungă. Reuters a scris anterior că Putin este pregătit să discute cu Trump despre opțiunile de încetare a focului, dar că teritoriile câștigate de Rusia în Ucraina trebuie să fie acceptate, iar Kievul trebuie să renunțe la dorința de a adera la NATO.

Citit 533 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2025 17:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.