De ce ALEGERILE din Statele Unite au loc marțea

De ce ALEGERILE din Statele Unite au loc marțea
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În Statele Unite, ziua alegerilor se stabileşte după o regulă aparent ciudată: ele au loc în marţea de după prima zi de luni din noiembrie. Atenţie, asta nu înseamnă prima zi de marţi din luna noiembrie, pentru că aceasta poate pica în data de 1. Regula a fost stabilită tocmai pentru a evita ca alegerile să coincidă cu data de 1 noiembrie, când se sărbtăroreşte Ziua Tuturor Sfinţilor. După această regulă, data alegerilor poate pica oricând între 2 şi 8 noiembrie.

De ce marţea? Legea care stabileşte că alegerile se organizează întotdeauna într-o zi de marţi datează din 1845, când Congresul a hotărât că este cazul să fie impusă o regulă generală în această privinţă, valabilă în toate statele. Până atunci, ziua alegerilor era stabilită în mod independent de fiecare stat în parte, fapt care a generat mai multe probleme de-a lungul timpului - inclusiv posibilitatea ca rezultatul alegerilor dintr-un stat să influenţeze alegerile din state care organizau scrutinul mai târziu.

În 1845, americanii trăiau într-un imens stat agrar, în care distanţele mari se parcurgeau încă foarte încet. Fermierii, care formau mare parte din populaţia ţării, aveau de obicei nevoie de mai multe zile libere pentru a-şi exercita dreptul la vot: o zi pentru drumul spre secţie, una pentru vot, o a treia pentru a parcurge drumul de întoarcere. Iar aceste zile, s-au gândit oficialii, nu trebuie să se suprapună cu zilele cu slujbe religioase. Rămâneau deci doar marţea şi miercurea. Însă cum miercurea era, în unele zone, zi de târg, s-a stabilit că alegerile trebuie organizate în zilele de marţi. De ce în noiembrie? Pentru că noiembrie era luna în care fermierii aveau mai mult timp la dispoziţie. Primăvara ei erau ocupaţi cu semănatul, pe timpul verii munceau pământul şi îngrijeau culturile, iar în prima parte a anotimpului de toamnă recoltau. Astfel, până la începutul lunii noiembrie, fermierii îşi terminau mare parte din muncă şi, mai mult, în majoritatea ţării, vremea era încă suficient de bună cât să permită călătoriile lungi.

Sursa: historia.ro        

Citit 1847 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.