Președintele ALDE Galați, Cristian Dima: Antreprenorii nu trebuie împovărați, ci sprijiniți

Președintele ALDE Galați, Cristian Dima: Antreprenorii nu trebuie împovărați, ci sprijiniți
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

De la preluarea guvernării de către coaliția din care face parte și ALDE s-au luat o serie de măsuri care au venit în sprijinul mediului de afaceri, al capitalului autohton. Modificările aduse codului fiscal anul trecut, deși au generat o serie de controverse, au reprezentat o gură de aer pentru mulți întreprinzători.

Pentru guvernul din care facem parte, această perioadă este una în care ne concentrăm atenția asupra creșterii investițiilor, fie că vorbim despre cele finanțate din buget, fie că vorbim despre accelerarea absorbției de fonduri europene sau prin stimularea investițiilor private. Pentru noi, consolidarea economiei se va putea realiza printr-o combinație de politici fiscal-bugetar-monetare astfel încât să putem crește nivelul de bunăstare al românilor.

ALDE susține câteva principii majore de factură liberală care se regăsesc atât în Codul Fiscal, adoptat anul trecut, cât și în măsurile guvernamentale pe care ALDE le susține. În primul rând, vorbim despre recompensarea performanței și eforturilor românilor care au contribuit decisiv pentru ca România să aibă  printre cele mai mari creșteri economice din U.E., prin reducerea taxării (prevăzută în noul Cod Fiscal), precum și creșterea salariilor (prevăzută în noua Lege a salarizării) și a pensiilor. De asemenea, ALDE va promova susținerea antreprenorilor și a mediului de afaceri pentru că România are nevoie de o economie națională puternică.

Însă, sunt și o serie de măsuri care intră în vigoare în acest an și care sunt văzute de către agenții economici drept o împovărare. Dintre acestea două au un impact semnificativ asupra întreprinzătorilor, cei pe care ALDE și-a propus să îi reprezinte și să îi apere.

Începând cu această lună, aproximativ 700.000 de firme vor fi obligate să realizeze o analiză de risc la securitate fizică, pentru fiecare punct de lucru, deoarece începând cu data de 1 iulie 2018 şi-a încetat efectele amânarea termenului până la care societăţile înfiinţate înainte de 16 iunie 2012 erau exceptate de la realizarea analizei de risc la securitate fizică. Aceasta este o primă împovărare a agenților economici, cei care vor trebui să scoată din buzunar sume importante pentru a o realiza. Spre exemplu, societăţile înfiinţate din 1990 până la data de 16 iunie 2012, au funcţionat ani întregi fără analiza de risc la securitate fizică. Coroborând aceste lucruri cu numărul redus al experţilor care pot realiza o evaluare de risc la securitatea fizică, ar fi imposibil ca în jur de 700.000 de firme să fie analizate.

O a doua sursă de împovărare a comercianți este reprezentată aplicarea OUG 44 din 24 mai 2018, care se referă la implementarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003. Conform acestei ordonanțe, începând cu 1 august 2018 toți operatorii trebuie să doteze fiecare punct de lucru volant sau fix cu casă de marcat cu transmitere electronică către serverul ANAF. Problema nu e reprezentată de realizarea acestei conexiuni, ci de faptul că o asemenea operațiune ridică costurile pentru fiecare punct de lucru cu minim 1000 - 1500 lei. Până în acest moment nici nu a existat pe piață capacitatea de achiziție pentru agenții economici care au dorit să intre în legalitate. Casele de marcat comercializate până acum vor fi, începând cu data de 1 august, nelegale, devenind inutilizabile.

Motivul pentru care firmele vor fi obligate să treacă de la actualele case de marcat cu jurnal pe hârtie la case marcat cu jurnal electronic, racordate la sistemele ANAF, este reprezentat de reducerea evaziunii fiscale. Nu neg, este nevoie de o combatere a evaziunii fiscale în România, deoarece sunt mulți bani în zona gri a economiei, însă trebuie avuți în vedere și comercianți onești. În numai câteva luni de zile ei vor trebui să se conformeze în privința a două măsuri care îi vizează. În caz contrar, amenzile sunt foarte mari.

Consider că este necesară o evaluare a unor măsuri care urmează a fi aplicate. Sunt comercianți care nu își pot permite sau este un efort prea mare trecerea la o casă de marcat electronică pentru fiecare punct de lucru volant sau fix, dar și realizarea analizei de risc la securitate fizică în același interval. Lucrurile trebuie analizate din toate punctele de vedere și trebuie văzut care e impactul asupra întreprinzătorilor. Până la urmă, ei reprezintă un punct de sprijin important pentru economia românească.

(P)

Citit 2905 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2018 15:03