Sondaj realizat de consilierul PNL Ion Cordoneanu. Când ar trebui să fie Ziua Municipiului Galaţi

Sondaj realizat de consilierul PNL Ion Cordoneanu. Când ar trebui să fie Ziua Municipiului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un proiect de hotărâre potrivit căruia ”Zilele Municipiului Galaţi” ar urma să aibă loc anual, în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, va fi supus astăzi votului Consiliului Local. Convins, că un eveniment de o asemenea importanţă – sărbătoarea oraşului - nu poate fi stabilită fără o dezbatere publică prealabilă, consilierul local PNL Ion Cordoneanu a iniţiat un sondaj atât on-line, cât şi pe teren, prin care i-a invitat pe cetăţeni să decidă care dată ar fi data cea mai potrivită pentru a deveni Ziua Municipiului Galaţi.

Peste 800 de gălăţeni au răspuns chestionarului propus de consilierul local PNL Ion Cordoneanu în vederea alegerii datei la care să ne sărbătorim oraşul. Politicianul a considerat că e nevoie de acest demers. „Raţiunea pentru care dl primar propune acest proiect – de a avea sărbătoarea laică într-un anotimp mai prietenos, fără a ignora sărbătoarea religioasă – este, în principiu, una bună, dar modul în care s-au desfăşurat lucrurile este discutabil. Un singur cetăţean, fie el şi primarul municipiului Galaţi, nu poate hotărî data la care întreaga comunitate gălăţeană să sărbătorească ziua oraşului. Cred că acest proiect nu trebuie tratat cu superficialitate şi strict în limitele raţiunii politice”, a explicat consilierul.

În viziunea acestuia, argumentele pentru care a fost aleasă ziua de 6 iunie 1830, dată la care Galaţiul era administrat de „Comisiile Orăşeneşti” - primul organism administrativ modern, sunt slabe: „Ziua de 6 iunie nu are nicio legătură cu identitatea şi specificitatea comunităţii gălăţene din prezent”.

Ce-au răspuns gălăţenii

În chestionar, consilierul a propus nu doar data de 6 iunie, ci şi alte date relevante pentru Ziua Galaţiului: 29 iunie – Ziua Internaţională a Dunării, 1 iunie - ziua în care oraşul a dobândit statutul de porto-franco, 23 septembrie – data atestării documentare a Târgului Galaţi, 26 octombrie – înfiinţarea Şcolii Superioare de Comerţ „Al. I. Cuza”, dar şi 30 noiembrie - ziua Sfântului Apostol Andrei.

Potrivit consilierului Cordoneanu, cele 425 de persoane au răspuns on-line, pe baza contului gmail, au ales: 29 iunie – 36,7 la sută, 6 iunie – 20 la sută, 30 noiembrie – 19,8 la sută. Off-line au votat 410 persoane, iar preferinţele au fost: 29 iunie – 30,7 la sută, 30 noiembrie – 28,8 la sută, 1 iunie – 12,4 şi pe 6 iunie – 9,8 la sută.

Media sondajului arată 29 iunie cu 33,8 la sută, 30 noiembrie – 24,2 la sută şi 6 iunie - 15 la sută.

„Propunerea mea este ca Ziua Galaţiului să fie considerată Ziua Internaţională a Dunării, pornind de la simplul considerent – Dunărea reprezintă un brand pentru Galaţi, şi nu-l poţi ignora”, a conchis consilierul Ion Cordoneanu.

Citit 3996 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 16:40