Cristache (PMP): Majorarea taxelor locale este o fraudă morală. Nu fac investiţii, ci alocă banii tot către salariile politrucilor

Cristache (PMP): Majorarea taxelor locale este o fraudă morală.  Nu fac investiţii, ci alocă banii tot către salariile politrucilor
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Domnule Cristache, Consiliul Local a aprobat recent creşterea taxei pe gunoi, pentru habitat, apă rece şi canalizare. Cum vedeţi dumneavoastră aceste decizii ale aleşilor locali?

Discutăm despre o mizerie ordinară comisă de Consiliul Local. PMP, al cărui preşedinte sunt, a votat împotriva acestor majorări impuse de primarul Ionuţ Pucheanu şi majoritatea PSD – ALDE – UNPR. Pe de o parte, avem de-a face cu o fraudă morală majoră, pentru că nicăieri nu s-a anunţat un asemenea proiect – nici în Bugetul pe 2019 aprobat la sfârşitul lui aprilie şi nici în programul politic al primarului Pucheanu. Mai mult, este cât se poate de evident că taxele s-au majorat abia după campania electorală pentru europarlamentare, Ionuţ Pucheanu nedorind să-i afecteze în vreun fel şansele stăpânului său, Dan Nica.

Pe de altă parte, singurul scop al creşterii acestor taxe ţine de plata salariilor din primărie. Practic, Galaţiul este în faliment, Pucheanu şi majoritatea PSD – ALDE – UNPR încercând să strângă bani pentru toţi politrucii numiţi prin diverse funcţii prin administraţia publică locală sau la firmele şi autorităţile subordonate. În ritmul acesta, să nu vă mire dacă pun taxă şi pe aer.

Ce înseamnă din punct de vedere bugetar aceste noi taxe. Cât timp le vor ajunge banii edililor oraşului?

Calculul pe care l-am făcut arată că s-ar putea aduce aproximativ 10 milioane de euro anual ca urmare a acestor creşteri. Vorbim de o sumă considerabilă pentru un buget ca al Galaţiului, dar absolut neglijabilă dacă ne gândim care sunt nevoile cetăţenilor. Vă dau cuvântul meu de onoare că, dacă Ionuţ Pucheanu venea la mine şi spunea că vrea să bage aceşti bani în refacerea reţelei de apă şi canal, una dintre cele mai acute probleme pentru oraş, eu mi-aş fi asumat susţinerea unui asemenea proiect. Dar PSD – ALDE – UNPR nu au astfel de priorităţi. Ei gândesc grobian şi simplu: mai avem un an şi trebuie să ne facem plinul.

Ce poate face Opoziţia într-o asemenea variantă?

Să unească rândurile şi să genereze un proiect alternativ de guvernare locală pe care să-l propună gălăţenilor în 2020. Eu i-am tot invitat şi pe cei de la PNL, şi pe cei de la USR să ne punem la aceeaşi masă pentru desemnarea unui candidat unic şi a unui program comun. Mai mult, în următoarea perioadă, voi supune dezbaterii publice un plan de guvernare locală pe care-l voi trimite şi către colegii din Opoziţie să vadă dacă pot susţine un asemenea demers.

V-aţi declarat intenţia de a candida la primărie. Care sunt argumentele pentru care ar trebui să vă susţină şi celelalte partide?

Important este să-ţi doreşti. Or, eu vreau să construiesc un Galaţi european şi civilizat. În timp ce alţii se tem de candidatură şi fac strategii sau calcule sofisticate, eu mă lupt cu PSD – ALDE – UNPR şi încerc să construiesc o alternativă reală. Nu susţin în mod necesar că ar trebui să fiu eu candidatul Opoziţiei Unite, acest lucru urmând să se stabilească în urma unor sondaje, ci că trebuie să luăm o decizie cât mai repede. Dacă lucrurile nu se schimbă în 2020, Galaţiul moare.

(P)

Citit 4290 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iulie 2019 19:38