Marin Nicolae, senator Pro România: România poate evita scenariului din 2010 când s-au tăiat pensiile și salariile

Marin Nicolae, senator Pro România: România poate evita scenariului din 2010 când s-au tăiat pensiile și salariile
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Senatorul Marin Nicolae, membru al Pro România, afirmă că acum este momentul cel mai bun pentru o reformă administrativă puternică și care să readucă în prim plan cetățeanul și interesele acestuia.

„Sunt convins că viziunea clară pe care o avem în privința restructurării administrative va reprezenta singura alternativă viabilă pentru evitarea tăierilor de pensii și salarii. Dacă este să privim mai departe, reforma aceasta este justificată și pot să identific foarte ușor abordarea și punerea ei în aplicare la nivel local, pentru că Galațiul rămâne locul în care mă identific cel mai ușor. De aceea, din perspectiva viitoarei mele candidaturi pentru președinția Consiliului Județean Galați, pot spune că aplicarea unui nou model de administrație locală se impune și trebuie făcut acest pas cât mai repede posibil”, a precizat senatorul gălățean Marin Nicolae.

Pro România, ca semnatar al Acordului Politic Național pentru garantarea drumului european al României este formațiunea care își dorește cel mai mult această reformă administrativă, mai ales că soluțiile propuse reprezintă singura alternativă viabilă la tăierile masive de salarii și pensii.

„Avem cel mai bun moment pentru a începe o reformă aplicată, concretă și corectă în administrația locală. Pro România are soluțiile realiste și eficiente pentru o restructurare radicală a administrației publice. Reamintesc că aceste soluții au fost deja prezentate și aduse în prim plan și în discuțiile cu ceilalți reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. Este vorba despre reducerea numărului de județe, de agenții naționale și a structurilor acestora deconcentrate și chiar reducerea numărului de parlamentari”, a precizat senatorul Marin Nicolae.

Această reformă are ca principal punct de pornire debirocratizarea, reducerea numărului de ministere și implicit a instituțiilor deconcentrate. Practic se merge spre o simplificare și subțiere a sistemului bugetar, devenit în ultimii ani unul foarte stufos.

De altfel, ca primă soluție, parlamentarii Pro România au depus deja două proiecte legislative care vizează reducerea birocrației în instituțiile statului, respectiv a administrației locale. Acest obiectiv face parte din strategia pe termen lung a Pro România de reformă a statului. Inițiativele aduc modificări în zona instituțională și în domeniul agricol. Este vorba despre „Proiectul de Lege pentru simplificarea procedurilor administrative din cadrul instituţiilor publice” şi despre „Proiectul de lege de modificare și completarea art. 6, art. 8, art. 20 și art. 33 din Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură”.

„Pe scurt, primul proiect de lege se referă la o simplificare a vieţii cetăţenilor care solicită avize sau documente în vederea completării dosarelor depuse de către aceştia. Vrem să interzicem prin lege ca instituţiile publice să mai solicite aceste avize sau documente, dacă ele trebuie obţinute din cadrul aceleiaşi instituţii la care s-a depus documentaţia iniţială”, a precizat senatorul Nicolae Marin.

Al doilea proiect de lege prevede simplificarea modalității de accesare a schemelor de plăți directe pentru fermieri. Aceștia vor depune doar cererea de plată la APIA, împreună cu documentele care nu sunt emise de terți. Pentru documentele emise de terți (extras din registrul agricol, extras din Registrul Național al Exploatațiilor, extras din Registrul de Rasă, extras ONRC, etc.), APIA va solicita informații către entitățile emitente sau va consulta bazele de date disponibile on-line.

Nepunerea în aplicare a acestor măsuri propuse de Pro România va conduce la o suprataxare a firmelor, care și așa sunt supuse unei presiuni create de lipsa forței de muncă și la repetarea situației din 2010 când a fost necesară o tăiere drastică a salariilor și pensiilor.

(P)

Citit 3850 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2019 12:51