INOVAŢIE. Săpun din ulei alimentar rezidual creat de cercetătorii gălăţeni, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

INOVAŢIE. Săpun din ulei alimentar rezidual creat de cercetătorii gălăţeni, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

DanubEcoSoap este proiectul cu care o echipă de la Facultatea de Științe și Mediu din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a luat locul I la concursul de idei de afaceri Danube Growth Initiative.

Practic, vorbim de un săpun obținut din ulei alimentar rezidual, deșeu insuficient valorificat în prezent pe piața românească. Echipa care a realizat acest proiect este coordonată de prof. dr. habil Rodica Mihaela Dinică și este alcătuită din farmacist drd. Anna Busuioc (Cazanevscaia), chimist drd. Maria Daniela Ionică (Mihăilă) și chimist doctorand Andreea-Veronica Botezatu (Dediu).

Uleiul care se strânge în gospodărie, și care este uzual aruncat la chiuvetă, trece printr-un proces de purificare, se filtrează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare și diferite uleiuri esențiale extrase la noi în laborator. Se obține un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare. Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziție și ulei de palmier originar din Camerun”, a explicat prof. dr. Rodica Dinică.

La competiția organizată de Primăria Galați au participat șase echipe, din care cinci sunt alcătuite din studenți de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în școli, grădinițe, instituții de interes public”, a explicat Rodica Dinică.

Ideea este în curs de brevetare. În plus, proiectul câștigător va beneficia de o perioadă de incubare a afacerii, livrată de partenerii proiectului atât din mediul academic cât și din mediul privat.

„Putem valorifica, în condiții de laborator, uleiul rezidual de la Cantina studențească. Însă dorim, în amintirea Fabricii de săpun Apollo de la Galați, să facem din această idee o afacere de succes”, a precizat Rodica Dinică.

Competiția face parte din ProiectulBluAct, având ca principal obiectiv promovarea antreprenoriatului sustenabil în domeniul economiei maritime și fluviale, stimularea inovării și crearea de noi locuri de muncă. BluAct, finanțat prin programul UE URBACT III, constituie o rețea de șapte orașe portuare europene, respectiv: Piraeus (Grecia), Matosinhos (Portugalia), Burgas (Bulgaria), Mataro (Spania), Ostend (Belgia), Salerno (Italia) și Galați (România) înființată cu scopul de a împărtăși bunele practici privind antreprenoriatul din economia albastră.

(P)

Citit 2891 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2020 00:46