Facultatea de Arhitectură Navală este singura din România care oferă diplome de arhitect naval

Facultatea de Arhitectură Navală este singura din România care oferă diplome de arhitect naval
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ocupația de arhitect naval a fost introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), după un demers inițiat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin intermediul Facultății de Arhitectură Navală, la care au participat și reprezentanți ai angajatorilor din domeniu. 

„Din data de 20 octombrie 2020, prin publicare în Monitorul Oficial nr. 965, Partea I, a Ordinului nr. 1477 emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a Ordinului nr. 1056, emis de Institutul Național de Statistică, toți absolvenții programului universitar de studii master Arhitectură Navală (nivel 7 CNC), au calificarea corelată cu ocupația arhitect naval (Cod COR 214494), ce oferă recunoașterea internațională a acestei ocupații, prin corelare cu piața muncii externă. A fost un proces anevoios, demersurile pentru introducerea în COR au început în 2011, la solicitarea Autorității Naționale a Calificărilor (ANC) din România, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene prin care s-a urmărit realizarea Registrului Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS). Este o mare realizare a Facultății noastre, mulțumim tuturor factorilor implicați în această acțiune, tuturor decanilor care s-au succedat la conducerea facultății”, a declarat conf. dr. ing. Gabriel Popescu, decanul Facultății de Arhitectură Navală.

Practic, în acest moment, Facultatea de Arhitectură Navală este singura din România care oferă diplome cu această calificare. Până acum, absolvenții programului de Master - unic în țară – erau încadrați la calificarea “ingineri navaliști”, fapt ce nu corespundea întru totul cu disciplinele studiate. În plus, s-a făcut corelarea cu clasificarea europeană a ocupațiilor, astfel că un absolvent de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați poate profesa oriunde în lume ca architect naval.

„Cunosc demersurile Facultății de Arhitectură Navală încă din vremea în care eram ministru secretar de stat la Ministerul Cercetății și Inovării, prilej cu care i-am și ajutat pe colegii navaliști. Salut finalizarea procesului de includere în COR a ocupaţiei de arhitect naval, ce permite corelarea cu clasificarea europeană a ocupaţiilor (ESCO). Sunt convins că absolvenții noștri ne vor reprezenta cu cinste atât în țară, cât și oriunde în lume”, a declarat prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

„Apreciez că eforturile conjugate ale actorilor implicaţi în procesul de adaptare a programelor de studii universitare la cerinţele pieţii, coordonate de Facultatea de Arhitectură Navală din Galaţi, au dat roade. Era un demers mai mult decât necesar”, a explicat, la rândul său, Florin Spătaru, preşedinte al Asociaţiei  Constructorilor Navali din România ANCONAV.

(P)

Citit 7352 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Decembrie 2020 14:20