Brevetul Pateului vegetal premiat la Geneva, cesionat către SANOVITA

Brevetul Pateului vegetal premiat la Geneva, cesionat către SANOVITA
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Brevetul de invenție cu titlul: “Produs vegetal tartinabil și procedeul de obținere a acestuia”, rezultat în urma cercetărilor echipei de specialiști de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a fost cesionat celor de la SANOVITA. Reamintim că în 2017, produsul tartinabil din făină integrală de bob și linte a câștigat medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva. Echipa de profesori și doctoranzi care a lucrat la acest proiect mai bine de doi ani a fost coordonată de prof. univ. dr. Petre Alexe și este alcătuită din prof. univ. dr. Iuliana Aprodu, șef lucrări dr. ing. Livia Pătrașcu, șef lucrări dr. ing. Ina Vasilean și drd. Marian Neculau.

Brevetul a fost scos la licitație în luna octombrie prin Centrul de Transfer Tehnologic al Departamentului de Formare Continuă și Transfer Tehnologic (D.F.C.T.T.) din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, pentru suma de 60 de mii de lei.

SANOVITA producea deja pateul de mai bine de doi ani, în baza unei redevențe, ba chiar a dezvoltat o linie diversă, produsul putând fi găsit la ratf la prețul de 3 lei în variantele: pastă tartinabilă din făină de linte roșie cu ardei/ardei picant și pastă tartinabilă din făină de bob cu roșii și ceapă/ardei și tarhon. “Practic, prin semnarea acestui contract de cesiune, am cedat la o valoare relativ simbolică toate drepturile de producție, vânzare și cumpărare ale acestui produs”, a explicat prof. dr. ing. Petre Alexe. Pateul are în compoziție linte sau bob, care înlocuiesc proteina sau făina de soia din majoritatea produselor similare existente pe piață (pentru că soia are potențial alergen sau este modificată genetic). În plus, pasta tartinabilă furnizează o serie de beneficii pentru sănătatea consumatorului.

“Suntem onorați de faptul că am reușit să finalizăm procedurile de semnare a contractului de cesiune. Este o premieră pentru Universitatea <<Dunărea de Jos>> din Galați. Departamentul de Formare Continuă este preocupat de buna colaborare cu mediul economic, motiv pentru care, pe lângă contractul de cesiune, se va semna și un contract de colaborare cu SANOVITA, pentru un parteneriat durabil pe viitor în domeniul cercetării în industria alimentară”, a declarat Cristian Munteniță, directorul D.F.C.T.T.

E prima colaboare cu SANOVITA pe care Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați a finalizat-o prin S.I.A. Compania va mai produce în viitorul apropiat și batonul proteic HiProBar, din soia și zer cu miere și merișoare, produs cu care S.I.A a câștigat concursul naţional „Ecotrophelia“ din 2017.

(P)

Citit 6300 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2020 16:25