Universitatea „Dunărea de Jos” estimează investiții de peste 10 milioane de euro în 2021

Universitatea „Dunărea de Jos” estimează investiții de peste 10 milioane de euro în 2021
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Programul de investiții pe care și l-a propus Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați începând din anul 2021 este unul foarte ambițios, structurat pe mai multe domenii. Acesta cuprinde de la modernizarea unor clădiri și a unor spații comune din sediul universității din strada Domnească, până la achiziționarea unei nave, în cadrul celui mai amplu proiect de cercetare pe mediu al instituției. „Pe perioada 2021 prevăd investiții de 10-12 milioane de euro, clare, pe contracte semnate”, a afirmat rectorul Puiu-Lucian Georgescu.

Obiective majore care vor fi demarate anul viitor

Trei dintre obiectivele majore de investiții vizează campusul din strada Domnească, procedurile pentru ele fiind deja începute. Acestea se referă în principal la lucrări de reparații, întreținere și asigurarea confortului termic. Se merge pe ideea realizării unor clădiri cu un nivel de confort termic superior, care să corespundă politicii UE de diminuare a emisiei de gaze cu efect de seră.

Cea mai... vizibilă investiție din campusul studențesc va fi noul cămin, ridicat pe locul fostei Cantine nr.1, care a fost deja demolată. Amplasamentul a fost predat către constructor, proiectul este gata și se așteaptă semnarea ordinului de începere din partea CNI către firma care a câștigat licitația. Va fi un cămin nou, cu 180 de locuri, rezultatul unei investiții de 25 de milioane de lei, de la bugetul de stat, printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții.

„Mai avem 10 obiective de investiții majore care sunt pe lista de priorități a CNI, sper din toată inima că măcar o parte din ele vor fi demarate în 2021. În afară de asta, avem cel mai mare proiect de cercetare de mediu al Universităţii, constituit dintr-o navă de cercetare şi o clădire cu laboratoare dotate la cel mai înalt nivel. Noul centru ne va permite să abordăm ecosistemele Dunării în integralitatea lor şi să ne extindem cercetarea pe genetică şi radiochimie. Avem aproximativ 6 milioane de euro cu care vom cumpăra cea mai mare navă de cercetare. De fapt, comandăm proiectul și realizarea navei, care va începe în 2021 și se va termina în 18-20 de luni. Și mai avem o investiție de circa 7-8 milioane de euro, în clădire plus dotări, care va fi începută în 2021. Sper să reușim ca până în 2022 să avem acest centru de monitorizare a calității mediului, care va fi unul dintre cele mai importante din Europa”.

Și sediul universității din strada Domnească va beneficia de modernizări, la interior. „Avem o investiție mare, de modernizare a unor spații comune în această clădire, fără afectarea în niciun fel a structurii de rezistență. Va fi modernizarea toaletelor, încercăm să limităm la maximum contactul fizic, totul va fi automatizat, cu celule fotoelectrice, sper să primim și acordul de la Cultură ca să-l facem cât de repede”, a mai spus rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

(P)

Citit 3603 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2020 19:08