Gălățenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

Gălățenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ultimii cinci ani, peste 2.000 de consumatori din România au obținut de la bănci și IFN-uri, cu ajutorul CSALB, reducerea sau eliminarea comisioanelor, diminuarea dobânzilor, scăderea ratelor la credite sau chiar ștergerea întregului sold rămas de achitat. Unii consumatori au obținut reduceri de zeci de mii de euro, CHF sau lei din datoria pe care o aveau de achitat către bancă.

Începând cu martie 2016, beneficiile obținute în urma negocierilor dintre consumatori și bănci, prin intermediul CSALB, au depășit suma de 4,4 milioane euro, media pentru fiecare caz soluționat fiind de 3.700 de euro în 2020.

Anul trecut aproape 2.500 de români s-au adresat Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). 50 de consumatori din Galați au solicitat în 2020 și primele luni din 2021 o negociere cu banca sau IFN-ul pentru contractele aflate în derulare, județul Galați abia aș 16-lea din țară ca număr de cereri transmise către CSALB.

Caravana online a CSALB își propune să informeze consumatorii de servicii financiare despre posibilitățile și avantajele pe care le aduce concilierea față de soluționarea problemelor în instanță.

Câteva exemple despre ce au obținut gălățenii ale căror cereri de negociere au fost acceptate de bănci:

  • Consumatorul A.S.D a achiziționat un credit ipotecar în valoare de 35.000 CHF în anul 2008 pentru cumpărarea unui apartament care costa 46.000 CHF, diferența fiind completată din surse proprii. Din anul 2008 până în prezent consumatorul nu a înregistrat întârzieri la plata ratelor. Din negocierea cu banca purtată în cadrul CSALB a obținut conversia din CHF în RON cu aplicarea unei reduceri de 14%, soldul creditului urmând a fi de aproximativ 89.000 de lei, iar rata dobânzii urmând a fi stabilită potrivit IRCC la trei luni plus o marjă fixă de 2,4 puncte procentuale, rezultând astfel o rată lunară de aproximativ 558 lei/lună.  

  • În cazul lui D.N s-au efectuat o serie de plăți pentru care consumatorul a cerut refuz la plată. Banca a acordat un gest comercial în cuantum de 816 lei, reprezentând cotravaloarea tranzacțiilor contestate de către consumator.

  • Consumatorul B.M a solicitat băncii sprijin pentru stingerea datoriei și încetarea executării silite. În urma negocierii, i s-a oferit varianta de a achita suma restantă de 30.000 de lei pe baza unui angajament de plată pe o perioadă de trei ani, cu rata lunară de 507 lei. Dacă nu vor exista întîrzieri, banca va șterge cei 11.800 de lei care reprezintă diferența rămasă din datorie după cei trei ani din angajamentul de plată. După ce consumatorul a semnat angajamentul de plată, banca a încetat și executarea silită.

  • T.V a obținut restituirea sumei de 1.590 de euro, reprezentând 50% din comisionul de administrare deja achitat. Pentru viitor baza de calcul a comisionul va fi soldul creditului, nu valoarea creditului de la momentul semnării.

  • Consumatorul V.V a obținut ștergerea parțială a datoriei în cuantum de 24.000 lei și va achita cheltuielile de executare în cuantum de 3.400 lei.

Cererile pot fi trimise online, direct de pe site-ul www.csalb.ro, iar întreaga procedură de conciliere cu banca sau IFN-ul este gratuită pentru consumatori și nu durează mai mult de 90 de zile. Negocierea este intermediată de conciliatorii Centrului și prin email sau telefon, acest lucru fiind folosit mai ales în perioada pandemiei, când nu a fost posibilă întâlnirea fizică.

Consumatorii care trimit cereri către CSALB sunt sfătuiți să atașeze și documente care să justifice dificultățile lor financiare, scăderea veniturilor sau creșterea cheltuielilor. Dacă banca/IFN-ul acceptă cererea, este desemnat un conciliator care, în urma discuțiilor dintre părți, va propune la final o soluție de rezolvare a situației semnalate. CSALB lucrează în acest moment cu 19 conciliatori care sunt printre cei mai buni specialiști în drept și domeniul financiar-bancar din țară. Conciliatorii sunt profesori universitari, avocați renumiți și foști judecători.

Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

(P)

Citit 1640 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iunie 2021 10:01