De ce au crescut facturile la energie. 4 mituri, demontate (VIDEO)

De ce au crescut facturile la energie. 4 mituri, demontate (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Facturile la gaze naturale și energie electrică nu vor scădea mai devreme de 2023-2024, arată estimările specialiștilor. De ce au crescut atât de mult? Guvernul nu a reușit să compenseze măririle, spre nemulțumirea populației. Prin urmare, politicienii au găsit alți vinovați.

PressHUB a demontat, împreună cu expertul în energie Ana Otilia Nuțu, reprezentat al Expert Forum, patru mituri lansate pe piață de la începerea crizei de energie.

Mitul 1 – Certificatele verzi, impuse la nivel european, au scumpit facturile

Ana Otilia Nuțu: Fals. Prețurile nu au crescut din cauza creșterii tarifelor pentru certificatele de emisii. Când se măresc prețurile la certificatele de emisii, creșterea nu se duce integral în prețuri.

Din contră, prețurile la aceste certificate au crescut din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale la nivel mondial. Mecanismul european de tranzacționare a certificatelor de emisii se bazează pe limitarea emisiilor produse într-un an, adică companiile trebuie să cumpere certificate pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit, iar numărul de certificate este limitat.

În momentul în care a crescut foarte mult prețul gazelor, producătorii de energie care folosesc această resursă și-au redus producția și s-a produs mai mult pe cărbune, ceea ce a crescut emisiile de CO2 și a amplificat bătaia cumpărătorilor de certificate pentru a le achiziționa.

Nu există nici o dovadă, chiar s-a investigat, că facturile la energie ar fi crescut ca urmare a unor speculații sau a unui comportament ciudat în piață. Este pur și simplu o consecință a creșterii prețului gazelor.

Mitul 2 – Politica verde a Comisiei Europene, foarte dură, a determinat creșterea prețurilor la energie

Fals. Prețurile la energie electrică sunt împinse în sus, în acest moment de faptul că este obținută din gaze și cărbune, căci acești producători sunt ultimii intrați în piață, iar prețurile se aliniază la prețurile impuse de acești producători.

Soluția, pe termen mediu, nu va fi să continuăm să depindem de combustibili fosili, ci să accelerăm investițiile în resurse regenerabile. Se spune că energia regenerabilă este nesigură și intermitentă. Este adevărat, dar lucrurile se schimbă semnificativ și apar mecanisme mai flexibile care pot compensa faptul că nu bate vântul sau nu e soare.

Comisia Europeană alocă bani mulți pentru dezvoltarea bateriilor de stocare, există mecanisme prin care se gestionează fluctuațiile ofertei, din cerere flexibilă, există o insistență mare pentru stimularea micilor producători de energie, localizați, comunități în care oameni și afaceri se aliază și găsesc o sursă locală de energie.

VIDEO și articolul complet, AICI

Citit 1445 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Februarie 2022 01:09

2 comentarii

 • postat de florin
  Miercuri, 23 Februarie 2022 09:16
  86.124.201.***
  Facturile ,preturile ,dobinzile cresc pentru ca suntem un popor de ficusi!!!!Din pacate toate multinationalele isi fac profituri extraordinare datorita lincezelii si lenii poporului roman!Avem soarta pe care o meritam!!!!!
  1
  4
  Raportează
 • postat de rosca
  Miercuri, 23 Februarie 2022 07:23
  5.13.143.***
  DE CRESCUT AU CRESCUT FACTURILE ,DAR DECE NU SE VAD LA MINE ACASA NU AM PRIMIT FACTURI DIN DECEMBRIE ,LE ESTE RUSINE ,CE VOM FACE CIND VOR SOSI TOATE ODATA SI TERMEN DE PLATA 10 ZILE. NE RASPUNDE PRESA SAU NUMAI VORBE ,REZOLVARI IOC.
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.