Mai puţin de 50 de clădiri - garantate împotriva focului, în ultimul an

Mai puţin de 50 de clădiri - garantate împotriva focului, în ultimul an
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dintre cele peste 600 de solicitări pentru eliberarea avizelor și, respectiv, a autorizațiilor de securitate la incendii, acte fără de care nicio activitate ori afacere nu ar trebui să se desfășoare, puțin peste o sută au primit răspuns favorabil. Pompierii au dat undă verde pentru aproape o sută de cereri de avize și au emis mai puţin de 50 de autorizații. O parte a acestora au fost eliberate pentru obiective care erau deja puse în funcțiune.

Avizarea și respectiv autorizarea de securitate la incendii reprezintă condiții obligatorii, fără de care niciun obiectiv în care se desfășoară o activitate n-ar trebui să funcționeze. Practic însă, multe instituții, puncte de lucru ale unor firme și companii, magazine, stații peco sau alte clădiri cu diverse destinații sunt "puse la treabă", efectuarea formalităților și eliberarea documentațiilor fiind un proces destul de anevoios. De multe ori, depinde de chestiuni mărunte, cum recunosc inclusiv cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), nevoiți să solicite remedierea deficiențelor care stau în calea legalității din mers, în urma unor controale la obiectivele care funcționează fără acte în regulă.

Astfel, 601 cereri au ajuns pe masa pompierilor anul trecut, însoțite de documentația aferentă, dar puțin peste o șesime au primit răspuns favorabil. Cele mai multe documente au fost avizele de securitate la incendii, obținerea autorizației fiind încă un cartof fierbinte pentru mulți solicitanți, puși să revizuiască măsurile de prevenție şi să își refacă documentația. "Pe segmentul avizare-autorizare, în anul 2021 au fost soluționate peste 600 de solicitări, fiind aprobată eliberarea unui număr de 93 de avize şi 46 de autorizații privind realizarea cerinței fundamentale - securitatea la incendiu, implicit a criteriilor de performanţă privind securitatea la incendiu specifice pentru învăţământ, sănătate, comerţ, birouri, turism, cult, cultură, producţie sau depozitare", a explicat col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

13 dintre autorizațiile de securitate la incendiu au fost acordate, anul trecut, unor obiective care fuseseră puse în funcțiune fără acest document. Acestea erau în evidențele ISU încă din 2020, iar pe parcursul anului 2021 au reușit să se alinieze cerințelor și să obțină actele care le-au pus în legalitate la acest capitol. Pe lista generală a obiectivelor care au primit răspuns favorabil la solicitări se regăsesc, printre alții, Liberty Steel, galeriile Shopping City, Șantierul Naval Damen, supermarketuri și unități medicale.

Sute de solicitanți nu și-au văzut, însă, cererile admise. Pompierii au returnat aproape 60 de dosare care nu corespundeau cerințelor și au emis aproape 330 de adrese de neîncadrare în prevederile legii privind obligativitatea solicitării și emiterii avizelor și autorizațiilor.

Școlile, o prioritate

Chiar dacă pentru motive minore, care nu țin neapărat de siguranța persoanelor în caz de incendiu, sunt multe unități de învățământ care nu dețin autorizații de securitate la incendii. Din acest motiv, pompierii au intensificat controalele pe acest segment, determinând școlile să intre în legalitate. "Unul dintre obiectivele stabilite la nivelul Inspecției de prevenire a fost <Reducerea numărului de clădiri cu destinația de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu>, fiind stabilite și întreprinse, prin planul de măsuri elaborat în acest sens, o serie de măsuri specifice, care s-au urmărit consecvent pe tot parcursul anului", se arată în raportul de bilanț al ISU Galați pe anul 2021. Ca urmare a îndeplinirii condițiilor, pompierii au dat aviz favorabil pentru 21 de unități de învățământ, cu 27 de puncte de lucru. Este vorba de obiective care aparțin de patru licee, 12 școli gimnaziale și 11 grădinițe.

Citit 1122 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 10:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.