Judecătorul Cristi Dănileț, exclus a doua oară din magistratură

Judecătorul Cristi Dănileț, exclus a doua oară din magistratură
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț, de data aceasta pe motiv că este membru în două ONG-uri care ar face politică. Aceasta, în condițiile în care Danileț mai are o decizie de excludere din magistratură, pe care nu a putut să o conteste pentru că, deși au trecut mai bine de cinci luni de la pronunțare, nu i-a fost comunicată oficial. „Este o execuție a mea pentru a fi dat exemplu judecătorilor reformiști”, a declarat judecătorul pentru HotNews.ro.

Decizia a fost luată, cu majoritate de voturi, de către Secția pentru judecători a CSM, într-un nou dosar de cercetare disciplinară din partea Inspecției Judiciare. Hotărârea CSM, care nu este definitivă, putând fi atacată de judecătorul Cristi Dănileț, spune că: „Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică –judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinară prevăzută de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată constând în încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice și pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. b) și d) din acelaşi act normativ”.

Reacția judecătorului Cristi Dănileț referitoare la această situație și la calitatea sa de membru al unor ONG-uri care ar face politică -VeDem Just și Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) - nu a întârziat să apară. "Azi CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok) pentru că: - fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar "partidele politice" , "aliantele electorale", "aliantele politice" si "ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri", ceea ce nu este cazul in speță; -am participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat "formațiune politică" de către CSM", a precizat Dănileţ.

Citit 2042 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.