Protestele șoferilor la benzinării, impact nesemnificativ asupra distribuitorilor de carburanți

Protestele șoferilor la benzinării, impact nesemnificativ asupra distribuitorilor de carburanți
Sursa foto: Facebook
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Protestele pe care sute de șoferi din mai multe orașe le-au început la benzinării, inclusiv în Galați, par să nu aibă un impact economic major asupra acestora. Modul de protest ales - alimentarea de o sumă infimă, de 1-2 lei, apoi plata cu cardul, "pentru ca banca să le ia un comision cât mai mare" - nu are cum să afecteze economic marile rețele de distribuție a carburanților. Într-adevăr, este încetinită temporar activitatea benzinăriilor respective (câteva ore pe zi, poate două-trei zile la rând), pot apărea unele situații stresante pentru angajații acestora, dar impactul financiar este unul nesemnificativ, chiar inexistent. Aceasta este opinia reprezentanților a două bănci care activează și în Galați.

Conform acestora, politica de comisioane pentru plățile cu cardul ține de fiecare bancă în parte. De cele mai multe ori, comisionul perceput pentru o astfel de tranzacție este procentual, adică o anumită parte din suma încasată. Deci, comisionul încasat pentru o plată de 2 lei, să zicem, este oricum mai mic decât suma respectivă.

Există și cazuri în care comisionul nu este procentual, el poate fi, de exemplu, de 0,85 lei pe tranzacție. La acesta se mai poate adăuga un comision pentru plata cu carduri emise de o altă bancă, dar și acesta are tot o valoare modică, de ordinul zecilor de bani.

Pentru unii comercianți care dețin POS-uri, unele bănci impun o valoare minimă a tranzacțiilor lunare. Dacă aceasta nu este atinsă, se poate plăti un comision suplimentar de 50 de lei lunar. Chiar și în cazul în care o benzinărie este blocată temporar de șoferi pe durata protestelor, pentru un comerciant de o asemenea talie este imposibil să aibă probleme cu plafonul minim de încasări lunare.

De regulă, marii distribuitori de carburanți negociază "personalizat" cu băncile comisioanele pe care trebuie să le plătească. Este posibil chiar și ca aceste comisioane pentru plata cu POS să nu existe, caz în care protestul șoferilor chiar nu are niciun impact. "În orice condiții, e posibil ca protestele de la benzinării să nu impacteze în niciun fel. Benzinăriile au rulaje mari, au și abonamente, pot compensa foarte ușor", este concluzia celor doi reprezentanți ai băncilor gălățene cu care am vorbit.

Citit 3382 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.