UPDATE Cutremur politic în Marea Britanie – Premierul Boris Johnson și-a anunțat demisia

UPDATE Cutremur politic în Marea Britanie – Premierul Boris Johnson și-a anunțat demisia
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

UPDATE - Boris Johnson și-a anunțat joi demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, ceea ce atrage automat și pierderea fotoliului de prim-ministru. El a spus însă că rămâne în funcția de premier până la alegerea unui nou șef al partidului. O serie de lideri conservatori exclud varianta ca el să rămână premier, spunând că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să devină operațională chiar din cursul zilei de joi, iar cabinetul să fie condus de alt prim-ministru interimar.


Premierul britanic Boris Johnson ar urma să demisioneze în cursul zilei de joi, 7 iulie, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, transmite Reuters.

Premierul a acceptat să demisioneze după un val de renunţări din cabinetul său, într-o convorbire cu liderul grupului deputaţilor conservatori fără portofoliu Graham Brady, a precizat BBC.

La rândul său, un reporter al tabloidului The Sun a informat că premierul va rămâne lider al Partidului Conservator până la alegerea unui nou şef al formaţiunii, în această vară. Însă BCC a relatat că Johnson îşi va da demisia şi din funcţia de şef al Partidului Conservator.

''Boris Johnson va demisiona astăzi (joi - n.r.) din funcţia de lider al Partidului Conservator'', a anunţat Chris Mason, editor politic al BBC.

Reuters transmite că un purtător de cuvânt al Downing Street 10 (sediul guvernului britanic) a anunţat că Boris Johnson va face joi o declaraţie către ţară.

Între timp, noul ministru al economiei, Nadhim Zawari, numit miercuri în funcţie de Johnson, şi-a anunţat joi demisia după ce i-a cerut premierului conservator ''să facă ceea ce trebuie'' şi să renunţe la funcţie.

La scurt timp, şi noul ministru al educaţiei, Michelle Donelan, şi-a prezentat demisia.

Totodată, ministrul apărării Ben Wallace i-a cerut lui Johnson să demisioneze, afirmând în acelaşi timp că el personal va rămâne în funcţie pentru a proteja securitatea naţională.

Până în prezent, peste 50 de membri ai cabinetului Johnson au renunțat la funcții.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravieţuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără în urmă cu câteva săptămâni. Însă, potrivit presei britanice, în culise, curentul anti-Johnson acţionează pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care îl protejează pe şeful guvernului pentru încă 11 luni. Alegerea biroului executiv al puternicului Comitet 1922, în măsură să soluţioneze problema, urmează să aibă loc luni.

Unul dintre miniștrii demisionari, Damian Hinds, ce a deținut portofoliul pentru Securitate, a declarat că este nevoie ca premierul Boris Johnson să plece de la putere, pentru a fi restabilită încrederea în democraţia din Regatul Unit, potrivit Reuters.

"Mai importante decât orice guvern sau lider sunt standardele pe care le susţinem în viaţa publică şi credinţa în democraţia şi în administraţia noastră publică", a afirmat Damian Hinds în cererea sa de demisie. "Din cauza faptului că acestea s-au erodat în mod serios, am ajuns la concluzia că ar fi corect pentru ţara noastră şi pentru partidul nostru dacă v-aţi retrage ca lider de partid şi ca premier", s-a adresat Hinds lui Boris Johnson.

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida  avalanşei de demisii din guvern, generate de criza fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate.

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicităţii miercuri, 72 la sută dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Citit 1737 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2022 15:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.