Primele date ale Recensământului – Populația României a scăzut la 19 milioane de persoane

Primele date ale Recensământului – Populația României a scăzut la 19 milioane de persoane
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Aproximativ 19 milioane este populația aflată pe teritoriul României, potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie 2022, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică (INS) într-o emisiune la Realitatea TV. La recensământul din 2011, populația stabilă a țării era de 20,12 milioane, cu un milion mai mult decât în prezent.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat  pentru sursa citată, câteva date rezultate din recensământul general al populației.

"Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat Andrei. 

În afara țării sunt circa 4 milioane de români, a spus oficialul, citând un raport ONU.

"Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe", a spus Tudorel Andrei la Realitatea TV. "600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva", a precizat acesta.

El a mai spus că 95 la sută din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ. "Mai puțin de 5 la sută nu au oferit informațiile. Aproape 47 la sută din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35 la sută ca țintă", a adăugat Tudorel Andrei.

Șeful INS a oferit câteva date și in ceea ce privește raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele din mediul rural. 

"Suntem o țară pestriță, cu urban și rural. 46 la sută din populație trăiește în mediul rural", susține Andrei.

Președintele Institutului Național de Statistică a precizat că s-a încheiat culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Un număr de 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4 la sută din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citit 2968 ori Ultima modificare Luni, 08 August 2022 02:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.