Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la 91 de ani. Ce credea despre invazia din Ucraina

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la 91 de ani. Ce credea despre invazia din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani, au relatat agențiile de presă ruse, citând oficiali ai spitalului, relatează Reuters și AFP.

Potrivit Hotnews, ultimul lider al Uniunii Sovietice a murit în spital, după o luptă îndelungată cu o boală gravă. Mihail Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa Europa de la al Doilea Război Mondial, ducând la reunificarea Germaniei.

Când protestele pro-democrație au cuprins națiunile din blocul sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței - spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968. Devenind secretar general al Partidului Comunist Sovietic în 1985, la 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Gorbaciov declara atunci că sistemul economic sovietic era osificat și că reorganizarea lui era imediat necesară. La început, reformele lui au fost cunoscute ca "uskorenie" (accelerare), dar, mai apoi, termenul "perestroika" (reconstrucție) a devenit mult mai popular.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului, dar i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice din Letonia, Lituania, Estonia și din alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele declanșate de reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare de plătit pentru democrație, meninaază Hotnews. Susținător al unei politici de apropiere de Occident, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Ultimul lider sovietic spunea în decembrie 2021 că criza ruso-occidentală îşi are originea în "aroganţa" americană după destrămarea Uniunii Sovietice, în timp ce SUA și UE au acuzat, înainte de începutul războiului, că Moscova a comasat trupe la frontiera Ucrainei.

Pe 26 februarie 2022, la două zile după declanșarea de către Rusia a”operațiunii militare speciale” în Ucraina, fundația Gorbaciov a spus: „În legătură cu operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie, afirmăm necesitatea încetării timpurii a ostilităților și a începerii imediate a negocierilor de pace. Nu există nimic mai prețios în lume decât viețile umane”.

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa Raisa, care a murit în 1999.

Citit 4447 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2022 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.