Americanii sunt chemați la vot marți. Alegerile care ar putea răsturna puterea la Washington

Americanii sunt chemați la vot marți. Alegerile care ar putea răsturna puterea la Washington
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Americanii sunt chemați la vot, marți, pentru a reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. Multe funcții de guvernatori și alți aleși locali sunt, de asemenea, în joc. Alegerile sunt cunoscute ca „midterms”, la jumătatea mandatului prezidențial. Potrivit sondajelor, republicanii amenință că nu vor recunoaște o posibilă înfrângere.

Preşedintele Joe Biden a făcut un ultim apel, în ajunul alegerilor parţiale de marţi, pentru ca democraţii să protejeze democraţia prin înfrângerea republicanilor lui Donald Trump, în cadrul unor alegeri care, potrivit sondajelor, ar putea răsturna puterea la Washington, transmite AFP, potrivit Hotnews.ro.

Cu republicanii bine plasaţi pentru a câştiga cel puţin controlul parţial al Congresului şi cu Trump făcând aluzie la o revenire la Casa Albă, în 2024, la propriul miting la sfârşitul zilei de luni, democraţii s-au pregătit pentru ce e mai rău.

Chiar dacă republicanii vor câştiga doar Camera Reprezentanţilor, acest lucru ar da peste cap agenda legislativă a lui Biden pentru ultimii doi ani ai primului său mandat şi ar putea duce la o slăbire a sprijinului SUA pentru rezistenţa Ucrainei împotriva Rusiei.

"Puterea este în mâinile voastre", le-a spus el democraţilor. "Aşa că votaţi, ieşiţi la vot". Un aflux de susţinători de extremă-dreapta ai lui Trump în Congres ar accelera, de asemenea, schimbarea care a avut loc în interiorul Partidului Republican de când fostul magnat al imobiliarelor a uimit lumea învingând-o pe Hillary Clinton, în 2016.

În ciuda faptului că se confruntă cu anchete penale pentru că a luat documente strict secrete de la Casa Albă şi că a încercat să anuleze alegerile din 2020, Trump foloseşte acum alegerile parţiale pentru a-şi consolida statutul de lider republican de facto şi de prezumtiv candidat prezidenţial.

Într-un discurs tipic adresat fanilor din Dayton, Ohio, Trump a spus: "dacă susţineţi declinul şi căderea Americii, atunci trebuie, trebuie neapărat să votaţi pentru stânga radicală, pentru nebuni". La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, "midterms", sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe.

Citit 772 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2022 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.