Degradarea oraşului, surprinsă în fotografii de elevii gălăţeni

Degradarea oraşului, surprinsă în fotografii de elevii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Asociația "Galați, orașul meu", în colaborare cu Liceul "Emil Racoviță", Centrul Județean de Excelență, Liceul "Sfânta Maria", Școala Gimnazială "Dan Barbilian" şi Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu", au organizat pe 15 decembrie, la Casa Corpului Didactic din Galați, o expoziție de artă fotografică intitulată "Urban Decay", în care elevii participanți din fiecare unitate școlară au surprins descompunerea urbană ce intervine brutal din cauza nepăsării noastre.

Elevii au focalizat imobile istorice, elemente urbane și stradale, detalii ale clădirilor aflate în degradare. Evenimentul se înscrie în susținerea obiectivelor asociației, și anume de salvare a imobilelor istorice, dar şi implicarea tinerilor în activități civice, de conștientizare a importanței patrimoniului local și de conservare a acestuia. Totodată, a fost organizată o secțiune în care participanții selectați de fiecare unitate școlară și-au prezentat obiectivele imortalizate și cea mai inspirată prezentare a fost premiată.

Au fost acordate elevilor premii pentru creativitate, originalitate și mențiuni celor mai bune lucrări din fiecare unitate școlară. Au fost expuse 65 de fotografii și acordate 16 premii din partea Asociației "Galați, orașul meu".

Elevul Victor Dvornic, de la Centrul de Excelenţă, a fost câştigătorul a două premii, unul pentru cea mai bună prezentare şi unul pentru creativitate. La Creativitate au mai fost premiaţi: Delia Petrică, Bogdan Roşu, Matei Bucur și Estera Mistreanu. La secţiunea Originalitate s-au evidenţiat: Angela Mihalachi, Mihai Pojoga, Andrei Pârvu şi Vlad Moraru. Au primit câte o Menţiune Sebastian Gregoretti, Raul Constantin, Marta Chirilă, Andrei Novac, Ioana Cojocaru. 

Printre membrii juriului s-a aflat şi profesorul Doru Căstăian, care notează pe pagina sa de Facebook un avertisment pentru autorităţile care ar trebui să oprească degradarea oraşului sub toate formele ei, economice, culturale sociale, întrucât tinerii nu se mai regăsesc în viitorul urbei natale: "Fotografii cumplit de expresive făcute de elevi, documentând inexorabila decădere a inimii urbane și venerabile a orașului nostru. În sală, peste o sută de elevi de la cinci școli diferite. Profesoara care vorbește îi întreabă pe tineri câți se văd tot în Galați peste 15 ani. O singură mână se ridică".

Citit 7059 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2022 22:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.