Subvențiile pentru fermieri, rediscutate în Parlamentul European

Subvențiile pentru fermieri, rediscutate în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

 

O veste bună pentru fermierii gălățeni ar fi aceea că, recent, un amendament propus de europarlamentarul Carmen Avram, privind creșterea subvențiilor pentru fermierii români, a fost adoptat de Parlamentul European, în cadrul unei rezoluții mai ample referitoare la criza fertilizanților din agricultură.

Argumentul principal a fost acela că, în urma creșterii prețurilor la energie și fertilizatori, au generat un adaos de până la 8 la sută în prețurile de producție. În același timp, fermierii români au fost afectați mai mult, ca urmare a suprapunerii unor crize, decât fermierii din statele care beneficiază de subvenții peste cele ale României. Din acest motiv, procesul de convergență în acordarea subvențiilor ar trebui accelerat.

"Acest amendament este, din păcate, o victorie rară, pentru că egalizarea subvențiilor e un subiect care nu convine în multe situații și în multe medii", a arătat Carmen Avram, care a precizat că lupta pentru subvenții mai mari trebuie dusă în continuare.

"Comisarul pentru agricultură, dl Janusz Wojciechowski, întrebat de mine ce facem cu aceste subvenții și când începem să discutăm despre ele, a recunoscut franc că e o problemă politică și dacă la nivelul Consiliului European (ce reunește șefii de stat și de guvern - n.r.) ea nu se va rezolva, nici fermierul român, bulgar sau baltic nu-și va vedea subvenția egalată cu celelalte state europene", a explicat Carmen Avram.

În acest context, poziția Parlamentului European este, totuși, un semnal extrem de important, ce trebuie luat în considerare și la nivelul Consiliului.

 

Citit 854 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.