Sistem nou de irigaţii, cerut de fermierii gălăţeni: „Pământ avem, tractoare avem, apă ne mai trebuie!”

Sistem nou de irigaţii, cerut de fermierii gălăţeni: „Pământ avem, tractoare avem, apă ne mai trebuie!”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mare "boală" cu seceta pentru fermieri, iar de la an la an parcă tot mai scump este stropul de apă. Dar și mai scumpă este... birocrația, ițele încurcate din instituțiile de tot felul, care lasă pe uscat, la propriu, mii de hectare de teren agricol din județul Galați.

Se fac aproape opt ani de când managerul Agrimat Matca, Gavrilă Tuchiluș, în numele fermierilor din Câmpia Covurluiului, tot bate la ușile instituțiilor de tot felul - vorba lui, doar la Mitropolie n-a fost! - pentru a încerca să rezolve problema irigațiilor. Miza: aproape 30.000 de hectare de teren ale unor exploatații agricole din Cudalbi, Matca și Valea Mărului.

De unde a plecat tot necazul? Ei bine, ca să irigi în zonele amintite, cu sistemul actual, apa ar trebui adusă din Dunăre, de la aproape 90 km, cu două sau chiar trei trepte de repompare! Pierderile sunt mari, facturile la energie uriașe, unde mai pui că nici măcar așa nu ai garanția că ai apă când e nevoie de ea. Și-așa, fermierii rămân cu ochii în soare. Fă agricultură, dacă poți, fără strop de apă!

În 2015, ca să nu se spună că, uite, fermierii vin cu problema, dar nu și cu soluția, conducerea Agrimat a realizat pe cheltuiala societății un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui sistem de irigații alternativ, mai ieftin și mai eficient din punct de vedere economic, cu alimentare din Siret. "Acum, când vorbim, dacă ar fi să comandăm astăzi apă, în 14 zile ar ajunge! Cu o stație care a făcut explozie acum doi ani! Dar certitudinea de a avea apă, în momentul ăsta, este zero", ne explică Gavrilă Tuchiluș.

"Soluția cu care am venit noi, mult mai rapidă și mai ieftină, era să pornim cu un sistem de irigații din barajul Movileni - o stație plutitoare să ridice nivelul din baraj, apoi o conductă de 13 km să vină în ultima stație, la noi. Pe acest sistem, pierderile ar fi zero, în 12 ore apa de la barajul Movileni ar ajunge la rădăcina plantei!", explică administratorul Agrimat. N-a fost ministru al Agriculturii în ultimii ani care să nu le dea dreptate fermierilor, dar, până să se treacă de la vorbe la fapte, ba se sucea vreo instituție, ba se schimba Guvernul, și uite-așa cine știe prin ce sertare o sta studiul de fezabilitate, tehnic numit "Amenajare pentru irigații în Câmpia Covurlui, județul Galați. Schimbarea soluției de alimentare pentru S = 14.732 ha amenajare existentă cu alimentare din acumularea Movileni Galați".

"Ar trebui să facem noul sistem de irigații pentru o zonă, în prima etapă, de aproape 14.000 de hectare; iar a doua etapă, cu o ministație se ridică pe platou și se mai pot iriga încă vreo 14.000 de hectare. Dacă pe aceste aproape 30.000 de hectare nu s-ar face 4 tone de grâu, cât am făcut noi media în ultimii 10 ani, ci s-ar face 8 tone de grâu sau 12 tone de porumb, vă dați seama cât s-ar întoarce beneficiul investiției! Ar fi ușor! Pământ avem, tractoare avem, specialiști avem, factorul limitativ în zonă este apa!", ne spune Gavrilă Tuchiluș.

Așa, cu studiile de irigații rămase în sertarele factorilor de decizie, anul trecut nu s-a făcut bob de porumb. Iar la ferma zootehnică de la Agrimat necesarul e de 100 de tone de furaje pe zi! S-a umblat tocmai pe la Homorod (Brașov) sau pe la Brăila pentru a aduce măcar hrana pentru animale!

Dincolo de asta, ar mai fi o socoteală. Mai sunt oameni vrednici care muncesc prin străinătate, ar vrea să se întoarcă să lucreze pământul acasă, dar cum rămâne cu apa, că fără ea nici iarba nu crește! "Sunt fermieri în vestul Europei și spun: eu vin acasă, dar să pun lucernă ca să cresc animale de carne sau să pun legume? Siguranța ca apa să vină de la Dunăre până la noi nu există! Niciun om sănătos la cap, când energia este cât este, nu-și mai permite să pompeze apa de două sau de trei ori, cu pierderile uriașe care sunt!"

Fermierii, cum am spus, sunt gata să pună și soluția pe masă, alternativa Siret! Dar uite că anii trec și nimic nu se schimbă, în afară de miniștri sau directorii de prin instituții.

Am aflat că, zilele astea, managerul Agrimat ar urma să reia "pelerinajul" la Ministerul Agriculturii. Poate de data asta va fi mai cu folos. Mai ales dacă o trece și pe la Mitropolie. Că pare o minune să-i mai asculte cineva și pe fermieri!

 

Citit 3873 ori Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2023 07:54

6 comentarii

  • postat de paloma
    Duminică, 05 Martie 2023 01:05
    5.13.144.***
    Stimati agricultori, invatati si impartirea si scaderea !!! Cand stiti ca aveti nevoie de apa pentru afacerea voastra cersiti de la stat, nu stiti sa bagati mana in buzunarul vostru ! Cand castigati cu cine impartiti ??? Acum va plangeti ca ukrainienii vand ieftin...nici concurenta nu va place !!!
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 17:42
    5.13.195.***
    Să le mulțumească lui Ghinea și lui Catu că au scos irigațiile din pnrr. Oamenii au cerut să le bage și când au desecretizat acel pnrr au constatat că lipsesc irigațiile din program. Niste trădători.
    0
    0
  • postat de Avem ANIF-Galați, subfinanțată
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 10:20
    109.166.133.***
    Mai trebuia cel puțin de 5 ani de Ceaușescu, pentru a încheia amenajarea funciară a Podișului Covurlui, inclusiv irigațiile în zona Câmpiei Covurlui, harta fiind actualizată tocmai din acea perioadă, investițiile fiind de mare amploare, dar din păcate după '89, au dispărut firma, oamenii , ingineri
    0
    0
  • postat de Alicante
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 06:47
    86.124.202.***
    Senatorul melcilor, Scarlat, ce zice? Când ere secretar de stat (pe loc). la Min. Agriculturii nu a scris nici o virgulă în PNRR despre irigații. Bravos parlamentar, halal să-ți fie!
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 03 Martie 2023 23:47
    86.124.201.***
    Intrebare - la ce Suma s-ar ridica/ar costa proiectul alternativ de Irigatie ? In articol nu scrie .
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 03 Martie 2023 22:17
    89.137.229.***
    Faceti cu ajutorul panourilor solare, montate la malul marii, uzine de desalinizare, ca in Golf. Apoi veti avea apa pt toata Dobrogea, Baraganul si sudul uscat al Galatiului!
    Dunarea si cele 2 rauri "galatene" nu mai sunt o solutie optima de cand cu seceta prelungita.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.