Cardiacă din Galați, moartă la zece zile după un implant la Iași

Cardiacă din Galați, moartă la zece zile după un implant la Iași
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Tragedie la indigo în scandalul stimulatoarelor cardiace.

La 70 de ani, o gălățeancă și-a pierdut viața pe fondul problemelor de sănătate, care au pus-o în situația de a ajunge pe masa de operație a doctorului Dan Tesloianu, cardiologul ieșean în jurul căruia se derulează o anchetă privind folosirea de dispozitive medicale reciclate de la morți. Povestea femeii pare trasă la indigo după un alt caz, prezentat într-o ediție trecută a ”Vieții libere” și adus la cunoștință de rudele defunctei, la șase ani de la tragedie.

Lucreția Șnaider, a cărei poveste v-am relatat-o pe larg în ediția din 2 martie 2023 a cotidianului nostru, nu este singura pacientă din Galați care a murit după ce a fost operată la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, acolo unde medicul Dan Tesloianu a devenit "celebru" efectuând sute de intervenții chirurgicale de montare a stimulatoarelor cardiace.

Povestea Anei Racu ne-a fost adusă la cunoștință de soțul acesteia, Constantin Racu, după ce a fost făcut public cazul Lucreției Șnaider, nu din dorința de a căuta dreptate, ci de a informa. Drama familiei Racu este de dată mai recentă, petrecându-se în toamna anului 2019. Ana Racu avea să ajungă pe masa de operație la Iași pentru că avea probleme grave de sănătate, inclusiv un diabet de tip doi, care se soldase cu amputarea unui picior. Hipertensiunea arterială și diagnosticul de "bloc atrio-ventricular grad III intermitent" au impus montarea unui stimulator cardiac, recomandare pe care a primit-o de la medicii din Galați. Firește, intervenția urma să se facă într-un centru universitar, București sau Iași. Drumurile i-au condus la Iași, la Spitalul "Sf. Spiridon" și la doctorul Tesloianu, pe care nu l-au ales, ci l-au întâlnit întâmplător, pentru că era de gardă în acea zi.

"Transportul bolnavei s-a făcut cu salvarea, tur-retur, din două motive: pentru că avea nevoie de monitorizare din cauza stării de sănătate și pentru că avea piciorul drept amputat. Am vorbit cu doctorul Tesloianu, a spus că o va opera, fără probleme. Nu ne-a explicat nimic despre ce presupunea operația sau despre ce aparat urma să îi implanteze. A efectuat intervenția, soția mea rămânând în spital timp de cinci zile. Se simțea mai bine. A fost externată tot cu salvarea, cu recomandare de transfer la Cardiologie, la Spitalul de Urgență din Galați. Ceea ce s-a și făcut. Numai că, după alte cinci zile, i s-a făcut rău, au transferat-o la Reanimare, unde a murit, pe 1 octombrie 2019", ne-a povestit Constantin Racu, soțul femeii decedate în urmă cu mai bine de trei ani.

O sumă de coincidențe

La fel ca în cazul Lucreției Șnaider, nici în situația Anei Racu nu se poate spune cu certitudine că există o legătură de cauzalitate indubitabilă între calitatea intervenției chirurgicale și a stimulatorului implantat pe de o parte, și deces, pe de altă parte. Stranii sunt însă similitudinile care apar între cele două tragedii, ambele având câteva puncte comune imposibil de ignorat și care conduc către o concluzie deloc optimistă: pacienți cu probleme grave, care au avut nevoie de implantarea de stimulatoare cardiace, nu au supraviețuit decât câteva zile operației, deși trăiseră ani buni cu afecțiunile cronice. Operații care s-au făcut la același spital, de către sau sub coordonarea aceluiași medic și sub supraveghere medicală de scurtă durată. Procurorii Parchetului General spun că medicul Dan Tesloianu ar fi folosit, împreună cu echipa sa, 238 de stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate în mai multe spitale din țară. Numai la perchezițiile făcute în luna februarie, anchetatorii, care fac cercetări în cadrul unui dosar în care Tesloianu este acuzat de  abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită și complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejată, au găsit 25 de dispozitive despre care urmează să se stabilească dacă au fost prelevate de la pacienți decedați și cu ce scop.

Citit 12240 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2023 09:42

3 comentarii

  • postat de gheorghe
    Marți, 14 Martie 2023 15:57
    24.84.229.***
    O suma de acuzatii nefondate fac din sfarsitul previzibil al unei persoane in varsta cu multiple comorbiditati.... motiv de barfa.
    Recuperarea stimulatorelor este practica standard in toata lumea.
    Simplist, putem compara cu luarea bijuteriilor de la decedati (apropiati) - inutile "dincolo" dar imp
    0
    0
  • postat de Ramai blocat si la propriu si la figurat ...
    Luni, 13 Martie 2023 22:43
    108.245.201.***
    "reciclate de la morti " ...se intampla mai peste tot in Ro ...
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 13 Martie 2023 21:37
    5.13.195.***
    Menghele asta merita sa i se monteze un stand de la CADAVRE CA SI EL CE ESTE! Confiscata TOATA AVEREA si daune platite victimelor!
    Din motive de securitate ca si lui Mihai.. X. Jr. NU POT DETALIA anumite aspecte... am VAZUT si SIMTIT sistemul romanesc DE KAKAT cum isi bate joc de tine! Eu nu mai a
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.