Președintele PNL Galați, George Stângă, îi solicită ministrului Alexandru Rafila o situație la zi privind numărul medicilor din România

Președintele PNL Galați, George Stângă, îi solicită ministrului Alexandru Rafila o situație la zi privind numărul medicilor din România
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
Deputatul George Stângă, președintele PNL Galați, a solicitat, în cadrul unei întrebări adresate ministrului sănătății, Alexandru Rafila, să spună explicit dacă România se confruntă sau nu cu o criză de medici. Totodată, liderul PNL Galați i-a cerut ministrului Rafila să precizeze care este stadiul strategiei naționale pentru a rezolva deficitul de medici din România despre care ministrul sănătății vorbea în spațiul public anul trecut.
„În data de 31 Mai, domnul Rafila a declarat faptul că România nu are neapărat un deficit de medici în România la ora actuală, pentru că numărul de medici e apropiat de media Uniunii Europene. „Noi avem un deficit de medici zonal. Este o distribuţie neuniformă. În Bucureşti avem opt medici la o mie de locuitori, la nivel naţional avem trei, dar avem şi zone unde avem 1,7. Deci e clar că politica de resurse umane, împreună cu autorităţile locale şi universităţile de medicină şi farmacie este răspunsul", este declarația pe care domnul Rafila a făcut-o public. 
Totuși, deși domnul ministru afirmă că nu avem un deficit de medici, România se confruntă cu o criză națională de medici, mai ales pentru specialități precum medicina de familie și medicina de urgență. Medicii care lucrează în sistem spun că, dacă nu se iau măsuri, situația va deveni dramatică în următorii 10 ani. Spre exemplu, medicina de familie lipsește din sute de localități din mediul rural, iar jumătate din cei care lucrează ca doctori de familie au peste 60 de ani, potrivit datelor de la Societatea Națională de Medicină de Familie.
În același timp, tot domnul ministru spunea în luna august a anului trecut că există o criză de medici la nivel național, dar acest lucru se poate rezolva printr-o strategie la nivel național, care va fi elaborată în premieră în România", a arătat George Stângă.
 
(P)
Citit 1291 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:15