Pietonul nu este „Dumnezeu” pe „zebră”. Reguli pentru traversarea în siguranță

Pietonul nu este „Dumnezeu” pe „zebră”. Reguli pentru traversarea în siguranță
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Să traversezi strada pe trecerea de pietoni pare o acțiune foarte simplă, ceva banal, nu-i așa?

Există concepția greșită că pe o trecere de pietoni nu ți se poate întâmpla nimic neplăcut, pentru că pe "zebră" pietonul "face regulile". Peste 80% din reacțiile din social-media, atunci când un pieton este accidentat pe trecerea de pietoni, sunt agresive la adresa șoferilor: "E clar, șoferul este vinovat!Nu este, însă, chiar așa!

Chiar dacă ai o relație bună cu "îngerul tău păzitor", el nu te va putea proteja în absolut orice situație!

Sz.E.Kely

Adult sau copil, respectarea unui set de reguli simple te va ajuta să reduci riscurile și să poți ajunge unde ți-ai propus, în siguranță și teafăr.

1. Întotdeauna, fără nicio excepție, traversează doar pe trecerea de pietoni sau pe la colțul străzii, așa cum regulamentul de circulație specifică în secțiunile rezervate pietonilor.

2. Înainte de traversare, oprește-te și asigură-te din ambele direcții că poți traversa.

3. Dacă există semafoare pentru pietoni, respectă culoarea pe care poți traversa. Aceasta e DOAR culoarea verde.

4. În timpul traversării, nu folosi telefonul mobil sau orice alt device care îți poate distrage atenția de la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Trebuie să fii pregătit să reacționezi rapid, în cazul în care apare vreo situație neașteptată.

5. Dacă ești însoțit de copii, ține-i de mână și arată-le și cum să respecte regulile de circulație. Dă-le exemple, inclusiv despre ceea ce este greșit să faci, atunci când traversezi strada.

6. Niciodată nu traversa în fugă sau fără să te asiguri că ai suficient timp să traversezi înainte ca semaforul să-și schimbe culoarea.

7. Nu te opri niciodată, fără motiv, pe trecerea de pietoni.

8. În timpul traversării, asigură-te că șoferii te-au observat. E greșit să presupui că șoferii te-au văzut! Fii pregătit să reacționezi în cazul în care un șofer nu îți acordă prioritate.

9. Dacă ești însoțit de "patrupedul de companie", de un câine, spre exemplu, acesta trebuie protejat. Ține-l întotdeauna în lesă, cât mai aproape de tine.

Traversarea străzii poate fi făcută în condiții de siguranță DOAR atunci când respecți regulile și ești atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. 

Aceste reguli îți pot proteja viața…

Citit 3435 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 20:45

6 comentarii

  • postat de Milițianul
    Marți, 29 August 2023 21:40
    86.124.202.***
    @Iuly, aici e o singură afirmație proastă: asta a ta. Autorul ți-a arătat îndatoririle și obligațiile pe care le ai din postura de pieton. Dacă crezi că nu ai așa ceva și crezi că poți să te chiorăști în telefon, pe trecerea de pietoni, te anunț că poți lua și o mică amendă, dacă te vede miliția...
    0
    10
  • postat de Iuly
    Marți, 29 August 2023 21:03
    5.14.139.***
    Punctul 4 este prost. Șoferul este obligat să încetinească viteza în apropierea trecerii de pietoni.
    7
    1
  • postat de Gigel
    Luni, 28 August 2023 09:21
    5.13.128.***
    Nu intereseaza pe nimeni regulile de circulatie, suntem o tara de jmekeri unde respectul, bunul simt si educatia au murit. Suntem un exemplu de libertate si democratie prost intelese.
    @lex: unde e prioritate prea multa ca sunt treceri la 100 de metri distanta.
    0
    6
  • postat de Dan
    Luni, 28 August 2023 08:04
    5.13.168.***
    Când traversezi, asigură-te ca vezi chipul soferului, ca să apreciezi oarecum ce intenții are. Poate se uita doar în stânga, ca sa vadă dacă are el prioritate (vezi Baia Comunala).
    0
    11
  • postat de Ai călcat pe trecere, riști să fi Îngeraș, Dumnezeu este la volan cu peste 50 Km./h
    Luni, 28 August 2023 07:42
    109.166.135.***
    Corect, potrivit Codului Rutier, limita de viteză maximă pentru localități este de 50 Km/h, Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule. Există excepții de la regulă, pe anumite sectoare de drum, numai cu acordul poliției circulație. Ar trebui radare fixe , se circulă cu viteză în Galați.
    1
    3
  • postat de lex
    Luni, 28 August 2023 07:34
    86.124.203.***
    Codul rutier e prost scris si da prioritate soferilor mult prea mult. In romania circulatia este reglementata cu masina ca prioritate principla, pietonul nu conteaza.
    8
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.