Peste jumătate dintre constructorii gălățeni lucrează pe lângă lege

Peste jumătate dintre constructorii gălățeni lucrează pe lângă lege
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Campania de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor (CAEN: 41,42,42), derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați în perioada februarie – noiembrie 2023, a ajuns la final. Rezultatele ar trebui să dea de gândit, în condițiile în care au fost depistate nereguli la peste jumătate dintre firmele controlate.

Astfel, inspectorii de muncă au controlat 105 angajatori care desfășurau activități în domeniul construcțiilor în județul Galați și au constatat 144 de neconformități, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri de remediere, cu termene de realizare precise.

Au fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale unui număr de 69 de angajatori, mai mult de jumătate din cei controlați. 123 dintre acestea au fost avertismente, iar 20 au constituit amenzi contravenționale, în cuantum de 88.000 lei.

Conform reprezentanților ITM Galați, printre cele mai frecvente neconformități constatate s-au numărat neautorizarea activității de construcții din punct de vedere al SSM, neasigurarea dispozitivelor de protecție colectivă (de ex. balustrade suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară), utilizarea unor schele care nu îndeplineau toate cerințele de securitate, existența unor goluri neprotejate împotriva pericolului de cădere. Unii angajatori nu au pus la dispoziția muncitorilor echipamente individuale de protecție, iar unde acestea existau, ori nu erau folosite (centuri de siguranță sau alte mijloace de ancorare, căști de protecție ș.a.), ori nu erau verificate de către angajatori. De asemenea, în unele șantiere nu erau sprijinite malurile la lucrările de săpături și lipsea evidența zonelor cu risc ridicat și specific.

Citit 1809 ori Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2023 22:32

1 comentariu

  • postat de Ionut
    Miercuri, 06 Decembrie 2023 12:27
    86.120.239.***
    Propun sa se faca și o campanie de verificare a șantierelor care dețin autorizație de construire/ din punct de vedere al modului de respectare a prevederilor autorizației de construire.
    0
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.