A plecat dintre noi prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga

A plecat dintre noi prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Pe data de 6 decembrie 2023 a încetat din viaţă domnul prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga, un respectat şi iubit membru al corpului profesoral al Universitătii “Dunărea de Jos” din Galaţi, absolvent al Facultăţii de Mecanică, Secţia Nave, promoţia 1961, personalitate de prestigiu a domeniului naval și universitar din Romania.

Doctoratul l-a făcut la Institutul de Construcţii Navale din Sankt Petersburg, în perioada 1968-1971, unde s-a specializat în domeniul Mecanicii construcţiilor de nave şi Teoriei elasticităţii. A continuat să se specializeze la instituţii de renume din Europa: Institutul de Construcţii Navale din Sankt Petersburg (1967-1971), Institutul de Construcţii Navale din Hamburg şi Şcoala Tehnică Superioară din Aachen (1977), Institutul de Deformări plastice din Clausthal-Germania (1993).

Activitatea didactică desfăşurată timp de peste 50 de ani s-a îndreptat către disciplinele: Mecanică, Rezistenţa materialelor, Teoria elasticităţii, Teoria Structurilor de Nave, Mecanica Construcţiilor de Nave, Teoria, Construcţia şi Vitalitatea Navei, Concepte avansate de Inginerie Marină, Complemente de Arhitectură Navală.

Titlul de profesor universitar l-a primit în anul 1990, predând cursuri de Rezistenţa materialelor şi Teoria elasticităţii, Mecanica structurilor de nave şi Mecanica mediilor continue, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

A fost laureat al Premiului "Aurel Vlaicu" al Academiei Române (1978).

În cariera universitară, prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga a ocupat funcțiile de prodecan la Facultatea de Mecanică (1977-1978, 1989), director al compartimentului de Cercetare Mecanică a Mediilor Continue (1994-2002), director la specializarea Inginerie Mecanică (2000-2005).

Activitatea științifică a prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga a fost impresionantă. A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice şi 14 cărţi la edituri de prestigiu, a coordonat 79 de contracte de cercetare ştiinţifică şi convenţii de colaborare - dintre care la 41 a avut calitatea de responsabil de contract şi în alte 38 a lucrat în cadrul colectivelor de cercetare cu şantiere navale din ţară, Registrul Naval al RDG, Registrul Naval Bulgar, Organizaţia Registrelor navale din ţările sud-est europene, întreprinderi de navigaţie/ exploatare flotă, Combinatul Siderurgic Galaţi, Regionala Căi Ferate etc.

A condus numeroase teze de doctorat cu teme de vârf în domeniul cercetării navale, colaborând cu specialiști în cadrul stagiilor de cercetare efectuate în Germania și Rusia.

Întreaga activitate academică a prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga a fost în slujba universității, fiind întotdeauna un exemplu demn de urmat de către cei mai tineri. Și-a canalizat priceperea și competențele pentru a construi și consolida colective puternice în domeniile naval și mecanic la Universitatea "Dunărea de Jos", fiind inițiatorul programului de Mecanică Aplicată în instituția gălățeană. 

Din poziţiile de profesor în cadrul fostei Catedre de Mecanică și Rezistenţa materialelor, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice, ințiator al multor programe și proiecte de cercetare în domeniul naval, s-a dăruit profesiei pentru care a performat, fiind prezent cu generozitate printre noi până la sfârşit.

Este un moment de adâncă tristețe şi o grea pierdere pentru mediul universitar și științific din România. Rămâne în urmă moştenirea spirituală, cărţile, influenţa profundă asupra generaţiilor de ingineri navalişti şi mecanici, formaţi sub îndrumarea sa, destinele colaboratorilor din domeniul căruia i-a dedicat întreaga viaţă.

Dumnezeu să vă aibă în pază, iubite DOMNULE PROFESOR!

Citit 7093 ori Ultima modificare Joi, 07 Decembrie 2023 18:39

5 comentarii

  • postat de Fost elev
    Vineri, 08 Decembrie 2023 18:22
    86.124.201.***
    Dumnezeu sa il odihneasca ! Un OM adevarat si profesor cum rar intalnesti!
    Daca stie cineva unde va fi inmormantarea?
    0
    6
  • postat de cip07
    Vineri, 08 Decembrie 2023 17:48
    5.13.214.***
    Un profesor bun, care nu facea compromisuri. Recunosc ca a fost un curs (cu examen) dificil dar imi amintesc si dupa 30 de ani (fara practica in domeniu) sa fac un calcul de dimensionare grinzi. Pentru probleme mai dificile am pastrat cursurile.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!
    0
    8
  • postat de Adrian
    Vineri, 08 Decembrie 2023 10:03
    5.2.205.***
    Mi-a fost profesor in facultate, un om de scoala veche cu, care nu am avut mult contact pentru ca munceam atunci si nu ajungeam la cursurile dansului atat de des pe cat imi doream.
    Dumnezeu sa il Ierte!!!
    1
    8
  • postat de Un galatean
    Vineri, 08 Decembrie 2023 09:27
    82.76.59.***
    Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace, un om ce a facut cinste galatiului.
    2
    7
  • postat de Ursus
    Vineri, 08 Decembrie 2023 07:48
    193.231.148.***
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace! A fost un profesor exceptional, cu o inteligenta sclipitoare si cu o personalitate puternica. Generatii si generatii de fosti studenti si-l vor aduce mereu aminte. Un om de valoare mai putin...
    1
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.