Transparență și Integritate. 9 decembrie - Ziua Internațională Anticorupție

Transparență și Integritate. 9 decembrie - Ziua Internațională Anticorupție
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Începând cu anul 2006, Organizația Națiunilor Unite a stabilit că Ziua Internațională Anticorupție se va sărbători în fiecare an, pe 9 decembrie, pentru a atrage atenția asupra fenomenului nociv al corupției și pentru a promova eforturile de combatere a acestui flagel la nivel global

Corupția subminează instituțiile democratice, împiedică dezvoltarea economică și erodează încrederea publică în guvernanți.

Corupția se manifestă în diverse forme, precum mita, deturnarea de fonduri, nepotismul sau abuzul de putere.

Corupția obstrucționează justiția, având un impact dezastruos asupra celor mai vulnerabile categorii sociale.

Corupția slăbește statul de drept,  împiedică progresul societății și subminează drepturile omului.

Eforturile de combatere a corupției necesită o abordare complexă, care să cuprindă mijloace legislative, transparență, responsabilitate și participare publică.

Multe state, printre care și România, au adoptat legi anticorupție, au înființat agenții anticorupție (DNA) și au implementat măsuri pentru a promova transparența în administrația publică. Încurajarea cetățenilor să recunoască, să semnaleze și să reziste corupției este fundamentală în lupta împotriva acestui plăgi, la nivel mondial.

În Ziua Internațională Anticorupție au loc diverse evenimente, seminarii și campanii, în întreaga lume, pentru a sublinia importanța combaterii corupției.

Ziua Internațională Anticorupție reprezintă un apel la acțiune, îndemnând fiecare individ să contribuie la eforturile colective în eradicarea corupției și în construirea unei societăți juste și echitabile.

Citit 988 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2023 00:32

1 comentariu

 • postat de Geos
  Duminică, 10 Decembrie 2023 14:54
  5.13.160.***
  Garcara, ppt-ri si publicitate, toate de ochii coanei UE.
  Noi tot cum stim ne facem treaba.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.