Locul pe care-l numesc "acasă" refugiații ucraineni. "Februarie fără sfârșit" (FOTO și VIDEO)

Locul pe care-l numesc "acasă" refugiații ucraineni. "Februarie fără sfârșit" (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
24 februarie 2024 - doi ani de la începutul invaziei totale a Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Au trecut deja doi ani de când vestea despre invazia Federației Ruse în Ucraina a zguduit mapamondul. Luni de zile, întreaga populație a Europei nu și-a putut lua ochii de la știrile despre evoluția luptelor, dar iată că au trecut deja doi ani. Doi ani, care, pentru cei care au rămas în țara lor, sub bombardamente, dar și pentru cei care și-au părăsit casele, au fost o eternitate!

În conștiința națiunii ucrainene, luna aceasta se va numi "februarie fără sfârșit".

Peste 11 milioane de oameni, conform ONU, au părăsit Ucraina în căutarea siguranței. Și România a oferit o susținere semnificativă ucrainenilor în acești doi ani, acordând adăpost și asistență pentru peste 150.000 de suflete care au fugit din calea războiului.

Brăila a devenit un refugiu pentru sute de ucraineni

În acest moment, Serviciul Imigrări a eliberat în orașul Brăila peste 2.000 de protecții temporare. Datorită proximității față de granița cu Ucraina și a condițiilor de trai, acest oraș a devenit "a doua casă" pentru mulți ucraineni. Din păcate, pentru unii dintre noi, este singura, deoarece casele noastre din Ucraina sunt distruse...

Datorită programelor sociale și a sprijinului voluntarilor, care sunt disponibili 24/7, comunitatea ucraineană se integrează treptat în societatea românească. Deja de doi ani, mai mulți copii ucraineni merg la școlile și liceele din Brăila. Există copii ucraineni care au terminat anul școlar 2023 cu distincții în România și care au câștigat etapele naționale ale olimpiadelor în diferite discipline. Există și importante realizări sportive ale refugiaților ucraineni.

De asemenea, mediul de afaceri local oferă oportunități ucrainenilor de a se realiza și de a-și câștiga existența

Există peste 10 exemple ale unor antreprenori care au deschis afaceri în domeniile cosmeticii, producției alimentare, construcțiilor, producției industriale și serviciilor. După un an și jumătate de eforturi persistente, unii ucraineni au reușit să-și deschidă propriile afaceri în România.

"Ne-am dedicat eforturile pentru integrarea accelerată a ucrainenilor în societatea noastră. Nimeni nu știa când se va termina războiul, cât de mult timp va dura acest coșmar. Prin urmare, am organizat cursuri gratuite de limba română pentru toți cei interesați și am înscris copiii ucraineni la școlile din Brăila. Am făcut tot posibilul ca ucrainenii să poată să se realizeze aici, nu să se ascundă de probleme într-un colț", a declarat unul dintre voluntarii Centrului de Asistență pentru Refugiații Ucraineni din Brăila, făcând referire la perioada de după începerea războiului.

Centrul de Asistență pentru Refugiații Ucraineni din orașul Brăila a devenit epicentrul comunității ucrainene, aici încercăm îi ajutăm pe toți, atât cât putem, cu bune și cu rele, din păcate. În centru sunt organizate activități recreative pentru copii și adolescenți, se oferă asistență psihologică, umanitară și de consiliere.

A devenit România a două casă pentru ucraineni?  Este prea devreme să judecăm. 

Dar umărul de sprijin prietenos în cel mai dificil și înspăimântător moment al națiunii ucrainene, programele sociale și oportunitățile de integrare au demonstrat legături puternice și solidaritate între aceste două state, România și Ucraina. 

Media

Citit 1318 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Februarie 2024 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.