Războiul a dus la dublarea traficul naval pe Canalul Sulina. Transporturi pe Dunăre

Războiul a dus la dublarea traficul naval pe Canalul Sulina. Transporturi pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Numărul navelor care au tranzitat anul trecut canalul maritim Sulina şi braţul Chilia al Dunării a fost de două ori mai mare decât cel din anul precedent declanşării războiului din Ucraina, unei informări a Autorității Navale Române (ANR).

De la declanşarea războiului din Ucraina, tranzitul navelor pe Dunăre a crescut în contextul în care porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de Rusia, iar fluviul a fost una dintre principalele rute pentru exportul cerealelor din Ucraina.

Canalul maritim Sulina este prima cale de navigaţie pe Dunăre de pe teritoriul României recunoscută printr-un tratat internaţional şi singurul şenal navigabil din Deltă, iar tranzitul Dunării maritime se face doar dacă la bordul vasului există un pilot al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galaţi. În paralel, însă, creșteri ale traficului naval s-a înregistrat și pe brațul Chilia. Astfel, dacă în anul 2021, pe canalul maritim Sulina şi braţul Chilia al Dunării, graniţa româno-ucraineană, au tranzitat 2.003 nave, în 2022 numărul lor a ajuns la 3.815, iar anul trecut, la 4.523 de nave.

Creșterea traficului naval a fost însoțită de o serie de măsuri de îmbunătățire a siguranței navigației, luate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ)  Galaţi. Drept urmare, pe canalul maritim Sulina, numărul accidentelor grave a scăzut de la două, în 2022, la zero, anul trecut, cel al accidentelor mai puţin grave s-a diminuat de asemenea de la cinci, în anul 2022, la patru, în anul 2023, iar cel al incidentelor de la opt, în anul 2022, la patru, anul trecut, potrivit datelor Autorității Navale.

Pe braţul Chilia al Dunării, numărul evenimentelor a crescut însă. Astfel, în anul 2022, ANR a înregistrat un accident naval mai puţin grav şi două incidente, în timp ce anul trecut s-au semnalat trei accidente mai puţin grave şi trei incidente.

"În contextul creşterii valorilor de trafic, AFDJ Galaţi a luat măsuri de îmbunătăţire a semnalizării plutitoare pe calea navigabilă prin amplasarea de geamanduri suplimentare pe Dunărea Maritimă, între bara Sulina (locul în care Dunărea se varsă în Marea Neagră, pe canalul Sulina - n.r.) şi Brăila, facilitând astfel tranzitarea atât pe zi, cât şi pe timpul nopţii. Totodată, s-a suplimentat corpul piloţilor şi s-a menţinut operativitatea remorcherelor de intervenţie în porturile Dunării maritime", potrivit datelor furnizate de directorul general al ANR, Cosmin Laurenţiu Dumitrache.

Potrivit sursei citate, evenimentele produse în ultimii doi ani s-au soldat numai cu pagube materiale, fără victime, poluare sau blocări ale şenalului navigabil, în mare parte fiind eşuări, abordaje produse din cauze tehnice sau ca urmare a măsurilor de vigilenţă neadecvate regimului de navigaţie, aşa cum prevede Regulamentul de navigaţie pe Dunăre.

Citit 2320 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Februarie 2024 14:01

1 comentariu

  • postat de Ion
    Duminică, 25 Februarie 2024 06:37
    5.13.134.***
    Canalul Bîstroe ???
    1
    9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.