Gruparea formată din 11 persoane, patru având dublă cetățenie română și moldovenească, este în atenția autorităților judiciare din Galați, după ce, timp de un an, ar fi desfășurat activități de transport al migranților proveniți din statele asiatice. Membrii grupării despre care se spune că ar fi încasat cel puțin 3.000 de euro pentru fiecare migrant, acționau pe trei rute distincte, destinația fiind, în majoritatea cazurilor, Austria.
Drumul a sute de migranți proveniți din state afro-asiatice către țări din vestul Europei a trecut, în ultimii ani, pe la Galați, o grupare care s-a constituit în jurul graniţei de est a României funcționând după reguli stabilite în cel mai mic amănunt. Totul în schimbul unor sume deloc de neglijat, fiecare străin care dorea să ocupe un loc într-o mașină pentru a ajunge în Occident fără a trece prin provederile legale specifice migranților trebuind să plătească sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro. După achitarea sumei, migrantul era preluat și îmbarcat într-unul dintre vehiculele speciale destinate transportului. Mașinile achiziționate de grupare erau special compartimentate pentru ascunderea persoanelor, în vehiculele înmatriculate în România, Franța, Bulgaria, Italia și Ungaria putând fi disimulați chiar și 20 de oameni.
"Astfel, membrii grupului infracțional au achiziționat autovehicule de capacitate mare, pentru a transporta persoane provenite din țări afro-asiatice peste frontierele de stat către țări din vestul Europei. Investigațiile întreprinse au relevat că suspecții au pretins și primit pentru fiecare migrant sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei transportate și de țara în care aceasta intenționa să ajungă", au arătat procurorii DIICOT Galați, după efectuarea a 11 percheziții în județele Ilfov și Dâmbovița, la locații deținute sau unde domiciliau oficial o parte din membrii grupării.
Șoferi moldoveni, cu antemergător
O parte importantă a rețelei era formată din tineri cu dublă cetățenie, română și moldovenească, Aceștia erau șoferii care îi preluau pe migranți din Grecia sau Croația și care aveau misiunea de a-i duce la destinație. Trei erau rutele urmate de convoaiele formate din două vehicule, respectiv un antemergător, care se asigura că drumul este "liber", și vehiculul în care se aflau ascunși migranții. Aceștia trebuiau să stea zile întregi ascunși în mașinile traficanților, fiecare dintre cele trei trasee presupunând parcurgerea câtorva mii de kilometri.
"Traseele urmate de membrii grupului de criminalitate organizată pentru a ajunge cu migranții în țări din vestul Europei au fost: Grecia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, Grecia - Bulgaria - Serbia sau Croația - Ungaria - Austria", au mai stabilit investigatorii. 11 percheziții în România și alte șapte în Republica Moldova au fost făcute în ultimele zile, pentru a se stabili activitatea infracțională a grupării. Telefoane, înscrisuri și alte dovezi au fost ridicate ca mijloace de probă de anchetatorii care fac cercetări într-un dosar deschis pentru constituire de grup infracțional și trafic de migranți.