A noastră nu e cea mai scumpă! EXCLUSIV: Prețul apei la Galați, ca în toată țara

A noastră nu e cea mai scumpă! EXCLUSIV: Prețul apei la Galați, ca în toată țara
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)

Vă prezentăm în exclusivitate realitatea în privința tarifelor la apă și canalizare din municipiul Galați, după ce în spațiul public s-au vehiculat în ultima perioadă multe informații care-i pot induce pe gălățeni în eroare.

Cam același tarif de la locul 1 la 27

Datele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) arată negru pe alb care sunt, de fapt, tarifele la apă și canalizare în orașele din țară. Practic, din acest punct de vedere, municipiul Galați se situează abia pe locul 9, cu precizarea că între locul 1 și 27 prețurile sunt comparabile în jurul valorilor de 13-14 lei, așa cum este și în municipiul de la Dunăre. Iar datele ANRSC vizează 47 companii care oferă servicii de apă și canalizare. Cu alte cuvinte, prețul apei din orașul nostru nu este nici pe departe cel mai mare din România, așa cum s-ar putea crede.

Ne dorim un mediu curat și sănătos?

„Să nu uităm că, grație investițiilor realizate în ultimii ani, municipiul Galați este unul dintre puținele orașe racordate aproape integral la sistemul de apă și canalizare, așa cum am anunțat. Deși unii mai pot invoca faptul că orașul este înconjurat de ape și are un preț mare, nu este nici pe departe un argument. Și asta pentru că aici intră în calcul foarte multe aspecte care țin de normativele în domeniu. Nicăieri distanța față de cursurile de apă nu este un criteriu în stabilirea prețului apei de la robinet. Practic, calculele sunt realizate conform reglementărilor naționale și europene, pentru siguranța calității apei, la care se adaugă obligativitatea protejării mediului prin epurarea apelor uzate. Și, aspect important, ne dorim un mediul curat și sănătos de care să se bucure și generațiile viitoare”, comentează Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Slalomul printre dezinformări, sport extrem

Prin urmare, informațiile vehiculate în spațiul public privind așa-zisul preț mare al apei de la Galați, comparativ cu alte orașe, nu au acoperire în realitate. E drept că nu putem face abstracție că anul pe care-l traversăm, unul eminamente electoral, vine la pachet cu o rețetă aparte a dezinformării și minciunii. Prin urmare, este de datoria presei de a prezenta informații obiective, iar slalomul printre diverse mesaje părtinitoare poate fi sport extrem într-un asemenea context. Vom reveni în edițiile următoare.

Cezar Gorovei

Legenda foto 1: Investiții în calitatea apei la Galați

 

Legenda foto 2: Conducte noi pentru apă bună

 

(P)

Citit 5912 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2024 11:17