Controale sanitar-veterinare în piețe și târguri la Galaţi, înainte de Paşti

Controale sanitar-veterinare în piețe și târguri la Galaţi, înainte de Paşti
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - DSVSA - Galați face cunoscut programul de măsuri al instituției privind acțiunile din perioada care precede Sărbătorile Pascale (şi care, de altfel, au fost instituite începând cu 27 martie, înainte de sărbătorirea Paştelui de către credincioşii catolici n.a).

Cum se vor efectua verificările

Echipe de medici veterinari din cadrul DSVSA Galați vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevăzute de legislația în vigoare în târgurile de animale, piețele agroalimentare, abatoare, în unitățile de tranșare a cărnii, de procesare și depozitare a produselor alimentare de origine animală, în unitățile de alimentație publică, precum și în unitățile  care comercializează carne de miel și ouă. Se vor efectua controale în târguri de animale, piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare și depozitare a cărnii. Se va monitoriza tot lanțul, de la fermele de ovine, până la centrele de distribuire produse finale, inclusiv transportul. 

Măsuri ce vor fi întreprinse

Se vor face verificări în zonele afectate de eventuala apariție a unor focare de pestă porcină africană, cu privire la mișcarea tuturor speciilor de animale vii, în mod special a mieilor și a produselor de origine animală în conformitate cu prevederile legislațiilor Parlamentului European și ale celor naționale.

Se va asigura personal sanitar veterinar de permanență, în piețele agroalimentare, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, în Galați și Tecuci. În caz de nereguli se poate suspenda activitatea celor în culpă, până la remedierea tuturor deficiențelor. Sacrificarea mieilor va fi permisă numai în abatoare autorizate sanitar-veterinar sau în centrele de sacrificare temporare, după caz, cu respectarea normelor, inclusiv pe perioada transportului.

Marcări distinctive ale produselor și cerințe specifice

Pe teritoriul județului Galați există un singur abator autorizat în comuna Liești, județul Galați, respectiv ”Livada Șerbănești SRL”.

Pentru sacrificare vor fi respectate toate normele ce reglementează sănătatea animalelor, regulile de bunăstare a animalelor pe timpul transportului și  sacrificării, completarea documentelor de mișcare, informații privind întreg lanțul alimentar. De asemenea, pentru abatoare va fi necesară marcarea carcaselor cu ștampilă conformă, de formă ovală. În timpul controalelor oficiale vor fi verificați toți operatorii care comercializează carne de miel și se va evalua modul cum este respectată legislația.

Este interzisă vânzarea cărnii de miel în spații improprii, care nu respectă condițiile minimale de igienă și temperatură. Aceleași verificări se vor face și în cazul ouălor, a laptelui, brânzeturilor. Produsele lactate  trebuie să fie transportate în recipiente inoxidabile și să fie însoțite de etichetă cu data, modul de preparare și ingredientele folosite. În cazul laptelui crud, vânzătorii trebuie să dețină documente care atestă starea de sănătate a animalelor, semnate de medicul veterinar zonal.

Se vor efectua controale cu echipaje mixte ale poliției și organelor de control veterinar, inclusiv asupra vehiculelor proprietate personală, pentru verificarea igienei și documentației transporturilor de produse dintre cele de mai sus. 

Citit 1690 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2024 06:14

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro