Cea de-a patra ediție a Forumului "Smart village", desfăşurată în staţiunea Jupiter, a cuprins, anul acesta, cinci zile de sesiuni dedicate comunelor, în care experți în administrație au propus soluții de dezvoltare a zonei rurale pentru perioada 2024-2027. A fost un schimb de experiență util, în care s-au identificat probleme diverse, în întâmpinarea cărora au venit propuneri îndrăznețe de rezolvare. S-au analizat ofertele noii generații de programe UE pentru perioada 2021-2027, precum şi instrumentele financiare europene ca sursă de finanțare.
Au participat experți în fonduri europene, furnizori de tehnologie, primari, consilieri, formatori de opinie. Au fost prezenți şi reprezentanți ai GAL-urilor (Grupuri de Acțiune Locală), experți din agricultură și alte domenii, asociații profesionale și reprezentanți ai mediului universitar și academic.
Din judeţul Galaţi, a participat la eveniment Ionel Zlate, vicepreședinte al Asociației Administratorilor Publici din România, administrator public al comunei Smârdan, care a vorbit despre provocările și oportunitățile administrațiilor publice locale în procesul de digitalizare a comunităților rurale.
"Am evidențiat lipsa unui standard unic la nivelul țării. O altă provocare despre care am vorbit este cea de a accepta că digitalizarea este un proces pe termen lung și trebuie să ne înarmăm cu răbdare. Modul în care prezentăm digitalizarea este de asemenea o problemă. În general, tuturor le place să vorbească despre digitalizare, pentru că e un subiect la modă, dar dacă nu le explicăm oamenilor pe înțelesul lor ce înseamnă acest proces, riscăm să-i speriem şi să-i îndepărtăm, în loc să-i implicăm. Trebuie să i se explice omului că digitalizare înseamnă că poți trimite către primărie o cerere sau o sesizare din confortul casei, în timp ce urmărești serialul preferat la televizor", ne-a detaliat administratorul public de la Smârdan.
"Legat de oportunități, suntem într-o perioadă în care fondurile europene sunt multe și diversificate. Una dintre oportunități este avansul tehnologic la care suntem martori, inclusiv apariția inteligenței artificiale. Tehnologia a luat-o înaintea vremurilor și nu trebuie să ne fie frică să o folosim. Administrația locală a comunei Smârdan a înțeles acest fapt și astăzi putem vorbi despre implementarea unui proiect ce prevede realizarea de stații de autobuz moderne, cu aer condiționat, wi-fi, încărcare USB, camere de supraveghere video etc. Ne gândim chiar și la introducerea primului funcționar public-robot, dotat cu inteligență artificială", ne-a mai spus Ionel Zlate.
Lucrările s-au încheiat cu premii pentru realizări deosebite, iar Ionel Zlate a primit Diploma de excelență pentru implementarea de soluții digitale care îmbunătățesc accesul cetățenilor la serviciile publice. O Diplomă de excelență pentru preocuparea continuă în vederea dezvoltării comunității rurale i-a revenit şi primarului din Smârdan, Silviu Zinica.
Organizator al manifestării a fost "Satul inteligent", un grup de inițiativă pentru tranziția către un sat sănătos, modern și digitalizat, iar partener strategic al proiectului a fost filiala locală a grupului norvegian Heveco, care își propune introducerea standardelor digitale și tehnologice cele mai înalte în management și proiecte de infrastructură.