Biserica Greacă „Schimbarea la Față” din Galați dăinuie pe strada Domnească încă din a doua parte a secolului al XIX-lea, fiind ridicată de importanta comunitate elenă stabilită în vechiul târg. Lăcașul de cult a fost sfințit de vlădica Melchisedec Ștefănescu, primul ierarh de la Dunărea de Jos. Conform presei acelor vremuri, pentru zidirea acestui edificiu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza pusese condiția ca „preoții care vor sluji la Biserica Greacă să fie recomandați de Epitropia Episcopiei locale, cu garanții ferme în privința moralității. De asemenea, pe timpul șederii lor în România, se vor supune legilor bisericești și civile ale țării gazdă”. Fiecare pagină de istorie cu obiceiurile și regulile sale.
Piațeta aferentă acestui obiectiv de o aleasă importanță se înscrie în categoria imobilelor amenajate odată cu Biserica Greacă, începând cu luna august a anului 1866, când aici era construit un paraclis din lemn în cinstea Sfântului Vasile cel Mare. Paraclisul i-a fost donat lăcașului de cult. Piațeta, pomenită în diverse scrieri despre orașul de la Dunăre, are o valoare memorială pentru toți credincioșii care frecventează Biserica Greacă, ansamblul făcând parte din memoria comunității elene. Proximitatea Muzeului de Istorie îi potențează valoarea memorială, ea funcționând în prezent și ca zonă de tranzit între străzile Domnească și Nicole Bălcescu. De asemenea, trebuie remarcată și vecinătatea Casei Cavallioti, arhitectura specifică a tuturor imobilelor din zonă, precum și fântâna arteziană, unul dintre elementele care parcă vorbeau despre faptul că aici e nevoie de ample lucrări de modernizare.
Zis și făcut. Iar când vine vorba de încă o pagină de istorie, nu poți reabilita oricum. Orice domnie se ghidează după principii, iar primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, spune că e nerăbdător să vadă noua față a Piațetei. „Acest spațiu din zona centrală a orașului trebuie să redevină atractiv, să recapete acel farmec aparte. Am prevăzut amenajarea platformelor pietonale, precum și plantări de arbori și arbuști. De asemenea, va fi realizată o fântână arteziană și se vor instala gradene și jardiniere, rețele de apă și canalizare, sistem de iluminat economic, precum și mobilier urban”, precizează edilul-șef al urbei care face eforturi pentru redescoperirea misterelor de altă dată ale Galațiului. Lucrările de la Piațeta aferentă Bisericii Greacă sunt în toi, iar valoarea contractului - căci istoria s-a făcut și cu talanți - este de 3,1 milioane de lei.
Cezar Gorovei
(P)