Pergolele de la Elice, între bășcălie și vizionarism

Pergolele de la Elice, între bășcălie și vizionarism
Evaluaţi acest articol
(57 voturi)

Parcul de la Elice, situat pe Faleza Superioară a Dunării din Galați, este de câteva luni în prim-planul opiniei publice. Unii au coborât din start ideea acestei noi amenajări futuriste într-o zonă de comic ieftin, cu toate că aici vorbim despre o schimbare semnificativă care ar putea avea, ca orice inovație, impactul scontat. 

 

Reticența la nou

Se pot face glume, este liber la bășcălie, acesta fiind un capitol la care românii ar putea fi mereu campioni mondiali. Alt termen e greu de găsit pentru a caracteriza câteva dialoguri forțate în jurul ideii că pergolele de la Elice sunt perfecte „pentru a frige tradiționalii mititei sau vreo ceafă de porc”. În realitate, pergolele metalice, cu un design futurist și elegant, sunt elementele care dau un aer distinctiv parcului, transformându-l într-un loc în care tehnologia se îmbină cu natura. Ca să nu mai spunem că parcul dispune și de iluminat arhitectural modern și bănci inteligente. În ciuda acestui fapt, la fel ca multe alte inovații care au stârnit la început reticență în rândul oamenilor de rând, aceste structuri metalice cu rol decorativ și de umbrire nu au fost primite cu brațele deschise de toată lumea.

 

Nu e prima dată când reacționăm astfel

Să ne aducem aminte că, de-a lungul istoriei, progresul tehnologic și schimbările estetice în peisajul urban au fost întâmpinate cu scepticism și rezistență. Încă din antichitate, în fața noului, mulți oameni s-au arătat reticenți, considerându-le elemente străine de tradițiile și stilurile lor de viață. Pergolele metalice de la Galați, de exemplu, aduc o schimbare semnificativă față de tradiționalele structuri din lemn care domină de obicei parcurile. Ele sunt realizate dintr-un material modern, rezistent și durabil, care însă poate părea rece sau impersonal pentru o parte dintre locuitori. Această reacție nu este însă unică.

 

Era nevoie de tren?

De-a lungul vremii, multe dintre cele mai mari inovații au întâmpinat o opoziție similară. Comparația poate părea deplasată, dar un exemplu emblematic în acest sens este apariția trenului în secolul al XIX-lea. La început, mulți au considerat noile vehicule pe șine drept un moft efemer, chiar periculos. În ciuda scepticismului, trenul a revoluționat complet transportul. Un alt exemplu relevant este înlocuirea cărămizilor și a lemnului cu betonul în construcțiile de mari dimensiuni, un material care, în primele etape ale utilizării sale, a fost perceput ca fiind de o calitate inferioară, fără farmecul materialelor tradiționale. Astăzi, betonul este un element esențial al arhitecturii moderne și simbolizează stabilitate.

 

Un alt simbol al schimbării

Întorcându-ne la pergolele metalice de pe Faleza Superioară, este ușor de înțeles cum unele voci ar putea percepe aceste structuri ca pe o anomalie, o „ruptură” în peisajul urban tradițional al Galațiului. Cu toate acestea, „copacii de fier de la Elice”, cum în mod ironic sunt denumite, nu sunt doar o tendință estetică, ci și un simbol al schimbării. În plus, acestea nu sunt doar un element arhitectural, ci și un spațiu funcțional. Istoria ne învață adesea că, la început, orice inovație trece printr-o perioadă de adaptare, iar scepticismul se transformă, treptat, în apreciere și recunoaștere a utilității și valorii unei structuri la care prima dată ne-am uitat chiorâș.

 

Concret, iată ce avem aici

Zona de umbrire din Parcul „Ion C. Brătianu” de la Elice cuprinde o rețea de pergole cu funcție decorativă și de semiumbră, care completează copacii existenți și pe cei nou plantați. Pergolele sunt de fapt construcții ușoare cu structură de oțel, cu partea superioară sub formă de pale de elice stilizate, și sunt dispuse pe aleile secundare printr-o structură interconectată care pune în valoare caracterul zonei. În plus, aceste pergole au un rol important și în iluminatul decorativ al parcului. Și spațiul verde a fost amenajat. S-a montat gazon, s-au plantat 21 de arbori noi din specii precum ulm, pin sau Paulownia, zeci de arbuști cum ar fi salba mare, caprifoi veșnic verde, azalee de grădină sau Mahonie, dar și numeroase alte ierburi ornamentale care completează peisajul, cum ar fi iris, iarba mexicană sau flori de piatră. Așadar, noua înfățișare a parcului merită o altă atitudine, cea corectă. Până la urmă, și vechea noastră Elice tot din metal este, ne reprezintă orașul și a devenit un reper.

 

Cezar Gorovei

Foto: Primăria municipiului Galați

(P)

Galerie de imagini

Citit 6071 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2025 16:22

11 comentarii

  • postat de paloma
    Marți, 11 Februarie 2025 17:26
    86.124.200.***
    Un gunoi arhitectoral, fara ninicio utilitate !!!
    1
    3
  • postat de Adrian
    Marți, 11 Februarie 2025 12:38
    86.124.201.***
    Cum am banuit la inceput au stricat si parcul ala.
    La vara ce misto o sa stai in soarele ala si sa vezi cand se incing "palariile" alea ce veselie.
    1
    1
  • postat de ss
    Marți, 11 Februarie 2025 11:46
    86.124.202.***
    Penibilitate absoluta, betoane, dale, coline nesimetrice ridicate artificial, elice vosita in loc de slefuita ca sa ajunga la aspectul initial, capace de fier lasate la vedere "mascate" cu vopsea verd
    0
    2
  • postat de Urit tot mai urit oras
    Marți, 11 Februarie 2025 09:35
    5.13.162.***
    Prin acest parc se vede ca arhitectul șef al orașului a fost ales politic sau rubedenie, și e dus cu pluta rău de tot la cum arată tot ce se face în oraș pe bani foarte mulți.
    2
    17
  • postat de Goe
    Marți, 11 Februarie 2025 06:35
    5.13.149.***
    Decat aeroport neoperational ( exemplu Tulcea) mai bine niste copaci din tabla ce nu fac umbra adica fara rost ! Nimic nu va multumeste !
    10
    7
  • postat de gigi friptu
    Luni, 10 Februarie 2025 21:16
    86.124.203.***
    Lasati galateni, Betonel si cu horticultorul de la CJ va reprezinta !
    Aeroport , drumuri sau o imbunatatire a nivelului de trai nem!
    Copaci de tabla si distrugerea bulevardelor pt a baga semafoare!
    5
    24
  • postat de gigi friptu
    Luni, 10 Februarie 2025 21:12
    86.124.203.***
    Ce bine mai e cand ai contract sa faci reclama primariei!
    Chiar Betonel tot de lgbtq este interesat ?
    Nu de alta da ce se mai aude de drumul ala de la turnul tv+restul drumurilor de care avem nevoie ?
    4
    25
  • postat de Petică Lica
    Luni, 10 Februarie 2025 17:45
    86.124.203.***
    "Estetica" urâtului?! Asta-i viziune?!
    V-ați pus în cap să ne coaceți?
    Vrem copaci, nu metale și beton care se încing și te pun pe fugă!
    Ați distrus și părculețul de la Spitalul de copii!
    5
    39
  • postat de Me
    Luni, 10 Februarie 2025 11:27
    95.76.59.***
    Domnule Cezar, impacati-va cu limba romana. Gazonul nu se monteaza. Piesele da, vacile da.
    Respectati galatenii. Cei care nu aplauda sunt numiti de dvs oameni de rand. Sic
    7
    61
  • postat de Ion
    Luni, 10 Februarie 2025 11:09
    46.97.171.***
    Cine se scuză se acuză! Dacă vedem prețul, e și mai nașpa.
    Despre chestiile ălea de tablă, absolut inutile.
    Noi nu avem bani să dăm pe ...
    Și a ieșit urât, ca administrația.
    4
    61
  • postat de Cetățean
    Luni, 10 Februarie 2025 10:55
    109.166.132.***
    Lobby pentru un petic de pămănt numit pompos "parc" ! Comparația cu apariția trenului este deplasată rău !!
    3
    61

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.