Inspector de sclavi în vacanţă

Inspector de sclavi în vacanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unii muncesc la stat exact cum se aude. Doar că felul în care şeful inspecţiei muncii stă lipit de birou face şi munca altora în zadar. Pe degeaba, mai precis.

Acum 12 ani năvăleau în redacţie noastră aproape 70 de inşi supăraţi nevoie mare că patronul nu le plătea nopţile, weekendurile şi suplimentarele lucrate. Unii nici măcar n-aveau dovada că sunt angajaţi cu acte.

Între timp, firma respectivă a prosperat bine mersi, angajaţii au ajuns la câteva sute şi muncesc în continuare 130 la sută maximul legal de ore săptămânal. Iar verificarea stării reale de fapt se poate face în doi timpi şi trei mişcări, pe pontajele electronice date de bifarea cartelelor prin turnicheţi sau cu procesele-verbale de tură.

Dar cine s-o facă? Ionel Petrea, în a cărui domnie de aproape 15 ani la Inspectoratul Teritorial de Muncă nu s-a schimbat mai nimic pe piaţa muncii decât poate în mai rău? Săptămâna trecută, în redacţie, au dat din nou buzna angajaţii neplătiţi ai unei firme, un fel de sclavi cu domiciliul separat de plantaţie.

Purul dezinteres al inspectorilor de muncă pentru câţi angajaţi şi câtă muncă (se) prestează legal pe la anumite firme e evident. Dacă s-ar obosi măcar să le viziteze, înseşi numărul de utilaje funcţionale şi rezultatele activităţii dau logic numărul minim de angajaţi. Căci roboţeii japonezi încă nu s-au aclimatizat pe la noi şi loco au mai rămas prea puţini competenţi pe meseria lor, darămite şi capabili să opereze simultan două-trei utilaje.

Vacanţă la birou

Degeaba susţine Petrea că a fost în controale lunar. Judecătoria consemnează contestaţiile depuse la procesele-verbale de contravenţie întocmite de ITM. După două luni de controale la debutul lui 2011, se depuseseră peste 50 de contestaţii. Apoi în restul anului s-au mai depus patru, iar pe 2012 noi am numărat puţin peste 10.

Există mai multe variante aici. Prima ar fi că patronii au început să respecte legea. Se vede... A doua ar fi că plătesc amenzile fără să le mai conteste. Şi marmota învelea în vid... Pe a treia, a patra şi restul variantelor le las la alegerea voastră, după cât vă ţine logica şi bunul simţ.

Dincolo de impresia că unii se duc la biroul de şef ca în vacanţă, la plajă, de reţinut că, la ITM, până şi ultimul referent ia mult peste un medic rezident, iar inspectorii cât conferenţiarii. Înainte de tăieri, inspectorul şef însuşi s-a asigurat salarial, cu o mărire de 15 la sută. Acum are mai mult decât şefii de ITM din Bucureşti, Braşov şi Cluj. Dar, la ce sclavi are în teritoriu, nu merită?

Operarea în REVISCLAV

Citit 13552 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2013 22:24

6 comentarii

 • postat de acarul paun
  Luni, 18 Martie 2013 20:11
  d-l petrea are un mare merit. voi nici nu-l banuiti. a stiut sa tina la galati un mediu de munca lipsit de mari probleme sociale. asta e targetul unui sef de itm in romania. cit mai multa liniste pentru angajatori si clasa politica la putere. angajatii nu se mai pun in ecuatie, ei sint din start o cantitate neglijabila..
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasea
  Luni, 18 Martie 2013 20:04
  si eu cred ca se vrea schimbarea sefului pe criterii politice....
  0
  0
  Raportează
 • postat de tVr
  Luni, 18 Martie 2013 19:18
  De ce va luati de saracul om??? Nu-i de vina el, ci sistemul! Din secretar UTC ce a-ti fi vrut sa ajunga? Salahor pe la vreun patron?? Decat asa, mai bine un parlit de director de deconcentrate...
  0
  0
  Raportează
 • postat de COMISARUL MOLDOVAN
  Luni, 18 Martie 2013 13:53
  Care controale?Care respectare a numarului de ore de munca saptamanale?Domnul Petrea si ceata lui de voinici n-au nici o treaba cu respectarea codului muncii.ITM-ul este o firma in interes personal a angajatilor acestei institutii dar care este platita de statul roman,adica de noi toti.Calitatea de inspector de munca este folosita pentru a-si spori exponential averea personala.Cat despre patronii care respecta legea asta este o mare gogomanie,nici unul dintre patronii de firme private nu respecta legea fie ca se numeste ArcelorMittal sau SC Vrajeala SRL.
  Dar cine sa vada toate potlogariile care le face ITM-ul,justitia noastra care si ea la randul ei este putreda de coruptie(vezi cele doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti care judecau cazurile in propriul interes).Si cu toate acestea parem foarte mirati ca si de data asta am ratat intrarea in Schengen.Domnule Petrea ar fi cazul sa plecati cu tot cu personalul din subordine pana nu intra DNA-ul pe fir si va trimite pe toti la bulau pentru ca nu puteti sa justificati averile acumulate si o sa fiti nevoiti sa invocati cate "o matusa Tamara" fiecare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfi
  Luni, 18 Martie 2013 13:33
  Multa dreptate aveti
  Dar sa stiti un lucru;nu numai ca ITM si dl Petrea sunt complet dezinteresati de soarta muncitorilor si de conditiile de munca dar au si o cardasie cu anumiti patroni din Galati.
  Faptul ca in redactia dvs. n-au navalit inca 20.000 de someri cat are Galatiul tine de noroc sau de cat de mult indura omul.
  Dar momentul nu e departe.
  Daca nu-l schimbati pe Petrea cu unul mai activ
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Luni, 18 Martie 2013 04:24
  Gata ,se pune de un liberal la ITM ,domnul Petrea ,asta este viata ,trebuiesc raspalatiti si sustinatorii...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.