Exclusiv VL | Galațiul a pierdut peste 3.000 de locuitori. Un an negru pentru județ
Foto: Arhivă

Exclusiv VL | Galațiul a pierdut peste 3.000 de locuitori. Un an negru pentru județ
Populația județului este tot mai puțină și mai îmbătrânită
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Penultima lună a anului trecut a marcat un record negativ pentru populația județului Galați. Numărul deceselor înregistrate în noiembrie 2020 a fost cel mai mare din ultimii ani, în vreme ce numărul nașterilor a rămas destul de mic. De altfel, tot anul 2020 a fost unul negru pentru gălățeni, populația județului scăzând cu peste 3.000 de persoane.

În noiembrie 2020, în județul Galați au fost înregistrați 340 de născuți-vii, cu 53 mai puțini decât în luna precedentă și cu aproape 40 mai puțini decât în luna corespunzătoare a anului 2019. Îngrijorător nu este doar faptul că stăm din ce în ce mai prost la capitolul natalitate, ci şi faptul că gălățenii își pierd viața în număr din ce în ce mai mare. A 11-a lună a anului trecut a marcat un record nedorit din acest punct de vedere, numărul deceselor fiind de 786, cu 130 mai multe decât în octombrie 2020 și cu aproape 200 de cazuri peste cele din noiembrie 2019, arată ultimele date publicate de Direcția de Statistică Galați.

Cel mai probabil, numărul în creștere al deceselor se explică atât prin pacienții cu COVID-19 care au pierdut lupta cu boala, cât și prin faptul că mulți gălățeni cu afecțiuni cronice nu au mai ajuns la spital sau la medic în această perioadă, din cauza situației dificile în care se află sistemul sanitar.

Oricum, nici înainte de pandemie, gălățenii nu excelau din punct de vedere al sănătății. La sfârșitul lui 2019, medicii epidemiologi ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați publicau un raport în care atrăgeau atenția că principalele cauze de deces în județ sunt bolile de inimă, cancerul și bolile aparatului digestiv, "în special ciroza hepatică, aflată în creștere deosebită". Ciroza hepatică este adesea asociată cu excesul de alcool pe termen lung.

"De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creșterea îngrijorătoare a sinuciderilor și omuciderilor, multe pe fond exagerat de consum de alcool", arăta, în continuare, documentul DSP Galați.

Cifre care ne dau de gândit

Pentru anul 2019, datele cumulate de la Statistică arată că în județul Galați s-au născut 4.671 de persoane și au murit 7.290 de oameni. Sporul natural dat de diferența dintre numărul nașterilor și cel al deceselor a fost astfel unul negativ, de minus 2.619.

În primele 11 luni ale anului trecut (datele pentru luna decembrie nu sunt încă publicate - n.red.), numărul nașterilor a fost de 3.859, iar cel al deceselor s-a ridicat la aproape 7.000. Astfel, populația județului a scăzut cu peste 3.000 de persoane, iar situația din ultima lună a anului nu va face decât să adâncească și mai mult această prăpastie.

Culmea, nu doar că numărul gălățenilor este în cădere liberă, dar județul nostru se confruntă și cu o populația îmbătrânită demografic. "Populația vârstnică este numeroasă, aceasta fiind cauzată de natalitatea scăzută, comparativ cu rata mortalității. Numărul și ponderea mare a vârstnicilor înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale și medico-sociale", concluzionează DSP Galați.

Citit 37813 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 13:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.