Furnalul 5 din Combinatul Liberty Steel Galați, curățat și pregătit pentru noile etape de modernizare

Furnalul 5 din Combinatul Liberty Steel Galați, curățat și pregătit pentru noile etape de modernizare
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Combinatul Siderurgic Liberty Galați a selectat furnizorii pentru derularea programului de mentenanță și îmbunătățiri la Furnalul 5. În urma procesului de evacuare realizat cu succes la jumătatea lunii decembrie s-au reușit curățarea furnalului și pregătirea pentru etapele următoare, au declarat pentru "Viața liberă" reprezentanții Liberty Galați.

Programul de mentenanță, în valoare de 18,3 milioane de lei, are scopul de a crește siguranța, stabilitatea, fiabilitatea și eficiența energetică a fluxurilor tehnologice.

"Acum începem o serie de procese complexe de îmbunătățiri care implică înlocuirea plăcilor de uzură și a două dintre reductoarele de la aparatul de încărcare, deblocarea zonelor de evacuare și a scrubberului, precum și curățarea cuvei furnalului și a platformelor superioare.

În paralel, modernizăm macaralele de la depozitul de fier vechi al Oțelăriei. De asemenea, menținerea alimentării cu energie electrică de înaltă tensiune este programată pentru următoarele săptămâni.

Așa cum i-am informat pe angajații noștri și pe alți parteneri ai companiei înainte de lansarea programului, data repornirii va depinde de condițiile de piață, care în prezent rămân dificile. Procesul de repornire nu va dura mai mult de câteva săptămâni, odată ce această decizie va fi luată", a precizat, pentru "Viața liberă", un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Angajații care lucrează la Furnalul 5, la Stația de Sintetizare și la Oțelărie au fost și continuă să fie menținuți cu salariu integral și sunt implicați în programul de mentenanță și îmbunătățiri, precum și în proiectele operaționale curente. De asemenea, reprezentanții companiei au precizat că "Liberty Galați continuă activitatea comercială și vânzarea produselor, iar laminoarele noastre continuă să funcționeze, produsele finite fiind în continuare fabricate și furnizate către clienți".

Noile echipamente, așteptate la Galați

Un alt subiect de actualitate pe platforma Combinatului Siderurgic de la Galați este preconizata instalare a unor echipamente achiziționate din Coreea de Sud, respectiv, două cuptoare cu arc electric și un nou laminor de benzi la cald.

În legătură cu acest subiect, reprezentanții Liberty Galați au declarat: "Într-adevăr, în luna noiembrie a anului trecut, am anunțat o investiție majoră în planurile de transformare Grensteel ale Liberty Galați, în urma semnării unui acord de achiziție a platformei siderurgice și a tehnologiei de ultimă generație de la producătorul sud-coreean de oțel KG Steel, pe care ne propunem să le aducem și să le instalăm la Liberty Galați, pe baza unui studiu tehnic detaliat.

Echipamentele constau în două cuptoare moderne cu arc electric Consteel, de 160 t; două mașini de turnare pentru sleburi subțiri cu un singur fir, curbate vertical, două cuptoare de încălzire de tip tunel și un laminor de benzi la cald (2 caje de degrosisoare, 5 caje finisoare și ruloare).

Cu o capacitate de producție de oțel lichid de 3 milioane de tone pe an și o capacitate de produse finite din oțel de 2,85 milioane de tone pe an, platforma siderurgică are potențialul de a produce oțel la cele mai înalte standarde din domeniu raportat la indicatorii cheie de performanță, inclusiv în ceea ce privește emisiile de CO2, eficiența energetică, costurile, flexibilitatea operațională și gama de produse".

Aceste echipamente vor permite o tranziție spre producția de "oțel-verde" - Greensteel - mult mai rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor decât alte opțiuni.

"Având în vedere că am continuat și procesul de licitație pentru cele două cuptoare hibride cu arc electric pe care l-am început în iulie, Liberty Galați ar putea deveni prima companie din Grupul Liberty sau chiar din Europa care va atinge neutralitatea amprentei de carbon. Licitația pentru cele două cuptoare hibride cu arc electric continuă și vom anunța furnizorul de tehnologie selectat, de îndată ce vom încheia contractul", au arătat reprezentanții companiei.

Planificarea noilor fluxuri tehnologice

În prezent, la nivelul Liberty Galați se analizează și modul de integrare a Furnalului 5 cu echipamentele ce vor fi aduse din Coreea de Sud și noile cuptoare hibride cu arc electric.

"Planificarea detaliată din punct de vedere tehnologic și procesul de due diligence (analiza prealabilă) sunt în curs de desfășurare. Vom oferi mai multe detalii cu privire la aspectele tehnice specifice după finalizarea acestui program", au explicat reprezentanții Liberty Galați.

Conceptul de bază al viitoarei configurări a fluxurilor tehnologice din Combinatul Siderurgic este, însă, deja configurat: "Planurile de transformare Greensteel pentru Liberty Galați includ o tranziție treptată a producției primare de la furnale convenționale și furnale alimentate cu oxigen (BF-BOF) la cuptoare hibride cu arc electric (EAFs) și la o instalație de reducere directă a fierului (DRI).

Viziunea Liberty Steel Group este de a deveni o companie cu amprentă neutră de carbon, iar soluția constă în îmbinarea unei mai bune reciclări a fierului cu dezvoltarea și integrarea energiei regenerabile în procesul de producție cu emisii reduse de carbon, care, în perspectivă, va utiliza hidrogenul ca sursă de energie.

Strategia noastră Greensteel pornește de la premisa că prețul carbonului va crește semnificativ, în timp ce energia regenerabilă și producția hidrogenului la scară industrială vor deveni din ce în ce mai competitive, permițând reducerea emisiilor de carbon. Angajații noștri au, de asemenea, un rol esențial în această tranziție, de aceea am lansat Academia Greensteel, care contribuie la perfecționarea angajaților actuali pentru o industrie ecologică și pentru o companie a viitorului automatizată și digitalizată, așa cum ne propunem să devenim", ne-au informat reprezentanții Liberty Galați.

Diversificarea portofoliului de produse

Strategia investițională derulată la nivelul combinatului are rolul de a crește flexibilitatea producției, astfel încât să rezulte o profitabilitate crescută, capabilă să susțină inclusiv modernizarea în continuare a siderurgiei gălățene.

"Pe termen mai scurt, acest lucru va presupune creșterea producției laminoarelor și dezvoltarea de produse din oțel de înaltă calitate (TMCP). De asemenea, va implica creșterea capacității de fabricare a produselor de tablă prevopsită și galvanizată cu valoare adăugată mare, precum și creșterea capacității de producție a țevilor cu valoare adăugată mare. Vom continua, de asemenea, să progresăm în realizarea viziunii CN30, de a avea o amprentă neutră de carbon până în 2030, prin pregătirea terenului pentru noul parc fotovoltaic și prin realizarea studiilor de fezabilitate pentru instalația de reducere directă a fierului", ne-a mai comunicat Liberty Galați.

Citit 38788 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2023 15:26

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • postat de N.I.
  Joi, 12 Ianuarie 2023 20:19
  46.97.176.***
  @Iancu Jianul
  Scrii prostii și dezinformezi!

  "Firma de împrumuturi ptr combinat" (lol) de care pomenești nu s-a închis! Functioneaza bine-mersi!
  Și-a mutat sediul din Tiglina 1 intr-o noua locație mult mai moderna/acesibila: Tiglina 3 (vis-a-vis de Kaufland-ul de la Utimul Leu).
  Acest lucru s
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 12 Ianuarie 2023 11:43
  5.13.168.***
  Eu aud voci ca, nu-l apuca toamna! Deja firma de imprumuturi ptr combinat din complex Tiglina 1 s-a inchis... este de vanzare spatiul comercial! Nu am tangenta dar sigur nu este bine. In Vest un inginer electrician pe mentenanta... birou de 4 pers. mi-a spus ca primeste cu tot cu sporuri 55E/h. AIA
  0
  0
 • postat de Combinist
  Joi, 12 Ianuarie 2023 10:41
  5.13.193.***
  El mai are oleak și ajunge un moloz de fier vechi și ăștia dau comunicate de modernizare, hahaha.
  Când a fost cumpărat combinatul prima obligație trebuia să fie că într-un timp de 1-2 ani să se facă investiții de n bani , dacă nu penalizari și în al doilea rând timp de 25-30 să nu se mai vândă nic
  0
  0
 • postat de florin
  Joi, 12 Ianuarie 2023 09:51
  86.124.200.***
  18.3 milioane lei sunt vreo 4,5 mil euro.Pentru zona furnale si otelarie sunt extrem de putini!Vreo 500000 euro se duc pe schele!
  ''data repornirii va depinde de condițiile de piață, care în prezent rămân dificile.''
  Conditiile de piata nu au cum sa-si revina atit timp cit Europa boicoteaza Rusia.
  0
  0
 • postat de Alexutz
  Joi, 12 Ianuarie 2023 09:39
  5.2.205.***
  Cred ca il "curata" de tot......
  0
  0
 • postat de Fakenews
  Joi, 12 Ianuarie 2023 08:50
  194.105.20.***
  "Curatat" - wow! Silicon vlley la Galati! Fantastic! Totul va fi verde - ca Hulk :)
  0
  0
 • postat de Finisaj Constantin
  Joi, 12 Ianuarie 2023 08:41
  46.97.170.***
  Doamne ajuta sa ducă la îndeplinire toate proiectele!
  Am de încasat facturi restante de câteva luni.
  Mulțumim pentru intenția buna.
  0
  0
 • postat de Andrei
  Joi, 12 Ianuarie 2023 05:19
  86.124.203.***
  Probabil sunt multi care va cred!!
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.