Posturi de poliţie comunale, cosmetizate cu fonduri externe
Foto: Marian Calestru

Posturi de poliţie comunale, cosmetizate cu fonduri externe
Post poliție Măstăcani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Cenuşărese" ale infrastructurii inspectoratelor de poliţie din toată ţara, posturile comunale au stagnat ani de zile la stadiul de magherniţe. Găzduite în majoritate de sedii ajunse, în ani, în paragină, date în folosinţa Internelor de către administraţiile locale, posturile unde ţăranii mergeau să îşi reclame nedreptăţile au fost marginalizate din punct de vedere al investiţiilor. La Galaţi, soarta mai multor sedii s-a schimbat, într-o măsură vizibilă, prin implementarea unor proiecte care le-au dat o faţă civilizată şi puţină demnitate muncii celor care deservesc comunităţile respective.

În clădiri modeste, parte a unor imobile care găzduiau şi alte sedii ori anexe ale primăriei comunale, posturile de poliţie au fost, decenii la rând, "cenuşăresele" infrastructurii instituţiilor săteşti. Dacă pentru o şcoală, o primărie, dispensar sau cămin cultural s-au mai găsit resurse să fie ţinute pe linia de plutire, circa unde poliţistul satului veghea la liniştea comunităţii a fost lăsată în coada listei. Cauza: date în administrarea inspectoratelor de poliţie judeţene, posturile nu puteau primi finanţare din partea comunităţii locale. Nici poliţia n-a prea avut bani de investiţii, reabilitările făcându-se cu greu şi mai mult pe la "centru" ori la poliţiile orăşeneşti. Aşa se face că, până în urmă cu mai puţin de un deceniu, majoritatea acestor sedii se prezentau, la indigo, cu un gard părăginit, cu pereţii crăpaţi, interioare "fericite" în cel mai bun caz cu o mână de var, toaletă în fundul curţii şi clasica uşă apărată de gratii. Nici vorbă de sistem de încălzire, aer condiţionat sau tâmplărie termopan. Nu că ar fi fost un lux, dar câteva mii de lei, necesari unei reabilitări sumare, erau greu de repartizat la fiecare dintre cele 60 de posturi comunale, câte numără judeţul Galaţi. 

De la sponsorizări, la fonduri europene

Paradoxal, în contextul reînfiinţării, în 2012, a posturilor de poliţie, s-au găsit câteva soluţii pentru salvarea imaginii şi integrităţii posturilor de poliţie. Din sponsorizări şi cu sprijin comunitar, câteva sedii au fost aduse la un standard cât de cât civilizat, cum ar fi cele de la Oancea, Ghidigeni, Rediu, Cuca, Independenţa sau Gohor. Altele au fost reabilitate prin eforturi financiare, pentru că au fost afectate de inundaţiile care au lovit judeţul. Chiar dacă pentru unele au sosit deja zile mai bune, majoritatea sunt încă în aşteptare.

Un proiect destinat de fapt apropierii poliţiei de comunităţile de romi şi de categoriile vulnerabile a constituit salvarea pentru trei sedii de poliţie comunale, unde postul stătea să cadă, la propriu, peste poliţişti.

"Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, cu accent pe comunităţile de romi sau alte comunităţi dezavantajate din punct de vedere socio-economic", proiect finanţat prin programul de cooperare elveţiano-român, cu un buget 66.000 CHF, a fost soluţia pe care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi a adoptat-o la Măstăcani, Buciumeni şi Movileni, trei comune în care, în total, locuiesc peste 10.000 de gălăţeni, dintre care 40 la sută sunt de etnie romă. 

De la soba cu lemne, la panouri radiante

Cele trei microproiecte au presupus împărţirea în mod egal a sumei pentru ca fiecare dintre cele trei posturi nominalizate să primească o faţă nouă şi condiţii cât de cât decente. Aparent lucrări de întreţinere, investiţiile au însemnat mult pentru fiecare dintre cele trei sedii, aflate în stări avansate de degradare, necosmetizate decât cu câte o mână de var şi alte mici operaţiuni de igienizare, făcute decenii la rând de poliţişti cu ajutorul primăriilor. Cel mai bine ne descrie situaţia primarul din Movileni, una dintre comunele care acum, pentru cei 3.700 de locuitori, din care 20 la sută romi, are un nou post de poliţie. "De când mă ştiu eu, de vreo 60 de ani, postul era tot acolo şi tot aşa, părăginit. În ultima vreme, gardul stătea să cadă de tot, tâmplăria era ca vai de ea. Acum au pus acoperiş, gard nou, tâmplărie, l-au reparat şi l-au zugrăvit interior şi exterior, l-au mobilat. E altceva! Noi am mai fi făcut dacă puteam, dar nu aveam bază legală să investim acolo", ne-a explicat Marian Moisă, primarul comunei situate la o sută de kilometri de reşedinţa de judeţ. Pe lângă îmbuntăţirile relatate de edil, postul din Movileni a fost dotat şi cu radiatoare pe post de instalaţii de încălzire, un pas mare faţă de soba cu lemne care a încălzit spaţiul mai bine de o jumătate de secol. 

Buciumeniul hoţilor şi Măstăcaniul cuţitarilor

Celelalte două comune, cu o situaţie infracţională deosebită dată şi de specificul zonelor unde sunt amplasate - prima într-o zonă împădurită, unde furturile de lemne şi defrişările ilegale sunt la ordinea zilei, iar a doua, cu o populaţie iute la mânie şi care apelează rapid la cuţit pe fondul sărăciei şi al consumului de alcool - au beneficiat şi ele de ajutor. Sediile posturilor au fost aduse la un nivel decent, făcând posibilă nu doar interacţiunea mai eficientă dintre poliţist şi comunitate, dar şi un mediu mai normal de lucru pentru angajaţi. Fiecare dintre cele două posturi are acum tencuială proaspătă, tâmplărie PVC, gard nou, radiatoare şi respectiv panouri radiante pentru încălzire. Costul total, 245.263 de lei.

Salvarea fondurilor europene este aşteptată de reprezentanţii Poliţiei din Galaţi şi pentru alte imobile aflate în administrare. Sunt zeci de sedii care aşteaptă să fie resuscitate şi să primească demnitatea serviciului pe care îl oferă. Sunt nu doar posturi comunale, sunt şi sedii de poliţii orăşeneşti, dar şi imobile dezafectate de zeci de ani, care, dacă ar fi reabilitate, ar rezolva multe dintre crizele referitoare la spaţii ale instituţiilor din zona de siguranţă publică.

"Avem un proiect amplu în derulare, pe fonduri europene, pentru reabilitarea fostului sediu al Poliţei Rutiere. Mai avem în lucru un alt proiect de reabilitare a unor posturi comunale. Reabilitări s-au făcut şi la sediul Secţiei 6 Rurale de la Tecuci. Este vizat şi sediul Poliţiei Tg. Bujor, dar şi sediul Secţiei 3 de Poliţie din Galaţi, cea mai "grea" dn municipiu. Investiţiile se fac greu, mai ales în teritoriu, pentru că administraţiile locale nu pot finanţa întreţinerea sediilor noastre şi trebuie să găsim alte soluţii de a aduce bani pentru infrastructură", a conchis cms. şef Cornel Mototolea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Citit 38560 ori Ultima modificare Marți, 06 Aprilie 2021 23:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.