Liderii marilor contracte atribuite de Primăria Galaţi în 2023. TOP 10

Liderii marilor contracte atribuite de Primăria Galaţi în 2023. TOP 10
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

În anul 2023, Primăria Galaţi n-a atribuit prin licitaţie foarte multe contracte şi acorduri-cadru - doar 72. Dar sunt, cu siguranţă, cele mai valoroase din ultimii şase ani! Peste 479,9 milioane de lei fără TVA - valoarea însumată a tuturor contractelor şi acordurilor-cadru adjudecate în 2023 - reprezintă un adevărat record. Cel puţin faţă de anul 2022, când toate cele 108 contracte atribuite de Primărie abia au depăşit 165,15 milioane de lei! Va fi cu atât mai interesant de urmărit care o să fie valoarea finală a marilor contracte ale anului 2023, în condiţiile în care "actualizarea" şi "ajustarea" pe parcurs a preţurilor a devenit regulă, nu excepţie!

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Galați a atribuit pe parcursul anului 2023 - în urma licitațiilor, a procedurilor simplificate și a negocierilor fără publicare prealabilă - 72 de contracte şi acorduri-cadru. Valoarea lor însumată depăşeşte 479,9 milioane de lei. Peste 72,49 la sută din aceşti bani - adică aproape trei sferturi - ar urma să ajungă la companiile și asocierile de firme care formează Top 10 al marilor câștigătoare de contracte cu municipalitatea.

Pentru că ni se pare important să știți la cine ar urma să ajungă cei mai mulți din banii orașului și pentru ce, vă oferim, ca în fiecare an, un Top 10 al firmelor și asocierilor care și-au adjudecat "partea leului" din contractele pe bani publici. Precizăm că sumele prezentate nu conțin TVA.

Locul 1 - Tancrad

Cu doar două contracte, dar a căror valoare însumată depăşeşte 74,06 milioane de lei, conduce detaşat în clasamentul nostru compania Tancrad, în calitate de lider al asocierilor câştigătoare.

Cel mai valoros contract din 2023 - nu doar din acest top! - vizează "Modernizarea bulevardului George Coșbuc, etapa I - lucrări drum și rețele edilitare apă-canal". Proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost adjudecată de asocierea Tancrad - ADD Global Design - Citadina ’98 - Lemacons - Oldroad Construct, cu preţul de peste 63,91 milioane de lei.

Cel de-al doilea contract are ca obiectiv proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Modernizare Cimitir Eternitatea - etapa I - reţele edilitare". Oferta câştigătoare, în valoare de peste 10,15 milioane de lei, a venit din partea asocierii Tancrad - ATU Consulting - Lemacons.

Trebuie spus că numele Tancrad se mai regăseşte şi în alte cinci asocieri câştigătoare din topul nostru, dar în care nu este lider.

Locul 2 - Rovis Lider

Cu şapte contracte adjudecate, în valoare totală de 56,9 milioane de lei, firma Rovis Lider - în calitate de lider al asocierilor câştigătoare, dar şi ca ofertant unic - s-a plasat pe locul secund al podiumului nostru.

Rovis Lider, în calitate de lider al asocierii cu firmele Servland şi ATU Consulting, a câştigat unul dintre cele mai curajoase contracte licitate de Primăria Galaţi - "Renovarea integrată şi reabilitarea imobilului din strada Domnească nr. 24". Spunem "curajoase" pentru că proiectarea şi execuţia lucrărilor de salvare a Palatului "Simion Gheorghiu" reprezintă o misiune riscantă, asumată pentru 17,83 milioane de lei. Experienţa lucrărilor de restaurare executate la Casa Artelor - imobil căruia Rovis Lider i-a redat strălucirea - ne îndreptăţesc să sperăm că imobilul de patrimoniu din Domnească nr. 24 va renaşte din propria ruină.

Un alt contract valoros - peste 12,83 milioane de lei - pentru "Reabilitare Parc Turn TV", proiectare și execuție - a fost adjudecat de asocierea Rovis Lider - Tancrad - ATU Consulting.

În calitate de lider al asocierii cu firma de proiectare Arhideskvision, Rovis Lider a mai pus mâna pe două contracte substanţiale: "Renovare integrată a imobilului din strada Traian nr. 254, Corp C3 (Poliţia Locală)" - 10,52 milioane de lei şi "Renovare integrată - Consolidare Corp C2 Școala Gimnazială Nr. 17" - 2,46 milioane de lei.

Tot în asociere cu Arhideskvision, dar şi cu firma Hospital Technical Solutions, Rovis Lider a câştigat şi contractul de peste 10,49 milioane de lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Redimensionare si reconfigurare reţele gaze medicale la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi".

În calitate de unic constructor, Rovis Lider a încheiat cu Primăria Galaţi un acord-cadru în valoare de 2,45 milioane de lei pentru "Lucrări de reparaţii la unităţile de învăţământ ce aparţin municipiului Galaţi" - Lot X.

Pentru lucrările suplimentare necesare la contractul de "Amenajare târg auto strada Macului", firma Rovis Lider a mai primit un contract de 319.941 de lei.

Precizăm, de asemenea, că numele constructorului Rovis Lider se regăseşte şi într-un alt contract important din topul nostru, dar nu ca lider de asociere.

Locul 3 - Solaris Bus

Cel de-al treilea loc de pe podiumul nostru este ocupat de compania Solaris Bus & Coach, cu un contract care depăşeşte 47,84 milioane de lei. Este vorba despre un prim lot de mijloace moderne de transport public: achiziţia a 20 de autobuze nepoluante (cu zero emisii gaze de eşapament) electrice, cu lungimea de circa 10 metri.

Locul 4 - Servland

În valoare de peste 29,37 milioane de lei, contractul de "Renovare integrată - Consolidare săli de clasă Colegiul Naţional «Vasile Alecsandri»”, proiectare și execuție - a adus pe locul al patrulea în clasamentul nostru - în calitate de lider de asociere - o firmă de construcţii cunoscută deja pentru calitatea şi durabilitatea lucrărilor executate. Dar şi pentru respectul şi seriozitatea faţă de cheltuirea banului public. Vorbim despre constructorul care ne-a scăpat de celebra "Falezogaură", dar şi despre cel care a renunţat la un contract de lucrări cu Primăria, arătând că este mai ieftină o construcţie nouă decât executarea reparaţiilor la un obiectiv compromis - Podul de la Fileşti.

Compania Servland este liderul unei asocieri, cu firmele Arhideskvision şi Rovis Lider, care va proiecta şi executa lucrările de consolidare şi renovare a sălilor de clasă din emblematicul CNVA.

Locul 5 - Gendav

Cu două contracte a căror valoare totală sare de 27,78 milioane de lei, firma Gendav s-a plasat la jumătatea clasamentului nostru.

Cel mai consistent contract depăşeşte 27,52 milioane de lei şi are ca scop "Modernizarea parcului şi amenajarea unei parcări subterane la Spitalul de Copii «Sf. Ioan»". A fost câştigat de asocierea Gendav - Artehnis - RBX Electric Flash LED - GED Project.

Firmei Gendav i-a mai fost atribuit şi contractul de 263.559 de lei pentru lucrările suplimentare apărute la o investiţie în care era deja implicată, fiind liderul asocierii câştigătoare - "Reabilitare și eficientizare energetică a Școlii Gimnaziale Nr. 29".

Locul 6 - Citadina '98

Tot două contracte, a căror valoare însumată depăşeşte 26,5 milioane de lei, au clasat pe locul al şaselea în topul nostru compania Citadina ’98.

În asociere cu firma Tancrad, Citadina ’98 a câştigat contractul de peste 23,4 milioane de lei pentru "Refacere sistem rutier şi regenerare urbană interioare cartier Aurel Vlaicu I si Siderurgiştilor Vest". Este vorba despre deja cunoscutele lucrări în interioarele de cartier, un contract multianual, încheiat pentru o perioadă de patru ani.

Rămânem tot în cartiere, cu al doilea contract, mai modest ca valoare - 3,16 milioane de lei - adjudecat de asocierea Citadina ’98 - ADD Global Design pentru "Resistematizare teren zona blocurilor A - C, Micro 14" - proiectare și execuție.

Locul 7 - Dreams Riviera

Peste 25,89 milioane de lei este valoarea însumată a celor patru contracte care au adus în topul nostru firma Dreams Riviera, din postura de lider al asocierilor câştigătoare.

Adjudecată cu peste 12,11 milioane de lei, "Construirea parcajului suprateran în Micro 39 C, pe bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6" va fi proiectată şi executată de asocierea Dreams Riviera - Proiect-Construct Regiunea Transilvania - Tancrad.

Vine la rând "Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 10", câştigată de Dreams Riviera în asociere cu Tancrad, cu o valoare de 8,13 milioane de lei.

În asociere cu WSD Engineering, Dreams Riviera se va ocupa şi de "Realizare utilități și viabilizare teren creșă mare" - proiectare şi execuţie, contract în valoare de peste 3,47 milioane de lei.

Cel de-al patrulea contract, "Renovare integrată - Consolidare Grădinița cu program normal «Ioan Nenițescu»" - proiectare și execuție, a fost adjudecat de asocierea Dreams Riviera - Techmedia Electronics, cu o ofertă de 2,17 milioane de lei.

Locul 8 - Coop Galaţi

Deşi ar putea părea un nume nou în topul nostru, Coop Galaţi este, de fapt, noul nume al unei firme care a mai figurat în topurile noastre din anii trecuţi - Consumcoop Galaţi.

Un singur contract, dar substanţial din punct de vedere financiar - 21,75 milioane de lei, pentru "Construire parcaj suprateran cartier Micro 21, strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8", a adus societatea Coop Galaţi în clasamentul nostru. Nu este singură, ci liderul unei asocieri din care mai fac parte firmele Moviland Met şi Submit.

Locul 9 - Larapeu Construct

Penultimul loc din Top 10 îi revine unei firme al cărei nume nu se regăseşte în clasamentele noastre din anii trecuţi. Este vorba despre Larapeu Construct, liderul unei asocieri care a câştigat două contracte, în valoare totală de 21,3 milioane de lei.

Concret, asocierea Larapeu Construct - CIC Cons - Verytas Plus Construct şi-a adjudecat contractele: "Renovarea energetică a Sălii Sporturilor" - 11,32 milioane de lei şi "Renovarea energetica a blocului D11, scările 1, 2, 3 şi 4 din strada Oţelarilor nr. 17" - 9,98 milioane de lei.

Locul 10 - Lemacons

Iată-ne ajunşi şi la finele clasamentului nostru, pe locul 10, acolo unde s-a plasat Lemacons, o companie al cărei nume figurează şi în alte contracte valoroase din top, dar nu în calitate de lider de asociere, cum este aici.

Mai exact, asocierea Lemacons - Oldroad Construct - Citadina ’98 - Add Global Design - Tancrad - Creative Road Design a câştigat contractul de "Modernizare a străzii Domnească, tronson strada Gamulea - strada Gării", în valoare de peste 16,39 milioane de lei.

Ar mai fi de precizat că unele dintre firmele care fac parte din asocierile nominalizate sunt implicate și în alte contracte, în unele cazuri fiind chiar lideri ai asocierilor, dar valoarea contractelor respective nu a fost suficient de mare pentru a le clasa în acest Top 10.

În loc de concluzii

Spuneam la începutul analizei noastre că anul 2023 aduce un record în ceea ce priveşte valoarea contractelor atribuite, dar nu şi în cazul numărului acestora. Sunt 72 de contracte şi acorduri-cadru a căror valoare însumată depăşeşte 479,98 de milioane de lei fără TVA. În 2022, radiografia noastră număra 108 contracte, a căror valoare abia depăşea 165,15 milioane de lei fără TVA. Iată şi alte date relevante care reies din analizele noastre din anii trecuţi:

2021 - 88 de contracte, în valoare totală de peste 213,5 milioane de lei;

2020 - 76 de contracte, de peste 294,7 milioane de lei;

2019 - 69 de contracte, de peste 208,4 milioane de lei;

2018 - 89 de contracte, în valoare totală de 223 milioane de lei.

De unde se va face plata contractelor 

Numeroase contracte atribuite în 2023 au finanţarea asigurată, în parte sau în totalitate, din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dar sunt şi investiţii de anvergură - de pildă parcările sub şi supraterane - care ar urma să fie finanţate de la bugetul local şi din banii împrumutaţi de Primărie.

Revenind la anul 2023, ar mai fi de spus că Primăria Galaţi a atribuit: 43 de contracte şi acorduri-cadru de lucrări în valoare de peste 403,68 milioane de lei, 13 contracte de furnizare în valoare de 62,93 de milioane de lei şi 16 contracte şi acorduri-cadru de servicii, în valoare de 13,36 milioane de lei.

Nu mai puțin adevărat este că Primăria a majorat, în 2023, valorile și duratele de execuţie a 25 de contracte pe care le-a atribuit în anii trecuţi.

Prin urmare, dincolo de marii câștigători care se mai schimbă sau perseverează în acest Top 10, rămâne de văzut care va fi valoarea finală pe care o va plăti Primăria Galați la finalizarea tuturor acestor contracte. Și, desigur, cât va dura, în realitate, executarea lucrărilor contractate.

Citit 10832 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 09:18

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de AdyGL
    Marți, 23 Ianuarie 2024 15:28
    92.86.16.***
    Te uiti la unele firme care au cate 50 - 100 de angajati si au contractat lucrari de milioane de euro. Pe astia nu ii intreaba nimeni de sanatate? Aaaa, scuzati, ei sunt cinstiti si merg cu Domnul.
    2
    16
  • postat de sandu
    Marți, 23 Ianuarie 2024 14:46
    86.124.201.***
    Nu atribuite ci 'castigate'
    0
    9
  • postat de dinu
    Marți, 23 Ianuarie 2024 14:06
    95.76.1.***
    Ce bine ar fi sa se posteze toate comentariile. Iz de măgărie, oricum se știu toate detaliile despre aceasta presa.
    2
    11
  • postat de Un galatean
    Marți, 23 Ianuarie 2024 12:04
    109.166.133.***
    Cei care lucrează pe strada Domneasca nu sunt premiați?
    Pentru câtă mizerie și nervi provoacă, ar trebui!
    1
    19
  • postat de MM
    Marți, 23 Ianuarie 2024 11:09
    5.13.140.***
    Singura firmă care nu are pretenții de suplimentare de fonduri din cauza întârzierii de livrare a produselor este Solaris Bus. În rest, Dumnezeu cu mila, din partea firmelor de casă ale politichiei gălățene, abonate la banul public din taxele și impozitele percepute gălățenilor.
    4
    16
  • postat de MM
    Marți, 23 Ianuarie 2024 10:59
    5.13.140.***
    Întreb faimoasa și gospodara administrație gălățeană, în topul ăsta sunt luate în considerare și suplimentările de fonduri din cauza prelungirilor termenelor de finalizare al lucrărilor?
    3
    19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.