Top 10 | Cine câştigă ”partea leului” din contractele cu Primăria Galaţi (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Top 10 | Cine câştigă ”partea leului” din contractele cu Primăria Galaţi (FOTO)
Tancrad, în asociere cu Lemacons, a pus mâna pe cel mai mare contract de lucrări - modernizarea străzii Basarabiei între Traian şi Bravu
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Peste 223 de milioane de lei fără TVA este valoarea maximă însumată a contractelor şi acordurilor-cadru pe care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi propriilor comunicate, Primăria municipiului Galaţi le-a atribuit, în urma licitaţiilor, în anul 2018. Mai bine de 89,7 la sută din aceşti bani vor ajunge la zece companii şi asocieri de firme care şi-au adjudecat "partea leului": contractele cele mai bănoase pe bani publici.

Companiile Tancrad şi Lemacons, asociate între ele sau cu alte firme, şi-au adjudecat peste 55 la sută din valoarea totală a contractelor de lucrări scoase la bătaie de Primăria Galaţi în cursul anului 2018. O valoare deloc neglijabilă, dacă avem în vedere că, potrivit datelor din SEAP şi informaţiilor transmise de municipalitate, anul trecut s-au finalizat 24 de licitaţii de lucrări, valoarea totală a contractelor atribuite depăşind 77,86 milioane de lei fără TVA. Tot anul trecut s-au adjudecat 41 de licitaţii pentru prestări servicii, în valoare totală de 28,52 milioane de lei, dar şi 24 de proceduri pentru contracte de furnizare, a căror valoare însumată depăşeşte 116,67 milioane de lei, sume fără TVA.

Pentru că ni se pare important să ştiţi la cine ar urma să ajungă cei mai mulţi dintre banii oraşului şi, mai ales, pentru ce, vă prezentăm un Top 10 al câştigătoarelor licitaţiilor lansate de Primăria Galaţi. Precizăm că toate sumele prezentate nu conţin TVA.

Astra Vagoane - locul 1

Deşi, în SEAP, licitaţia pentru achiziţia a 18 tramvaie noi figurează ca fiind încă în derulare, la finele anului trecut Primăria Galaţi a anunţat printr-un comunicat de presă că procedura s-a finalizat. Câştigătoarea este compania românească Astra Vagoane Călători SA, cu o ofertă de 100,53 milioane de lei. Trebuie spus că aceasta este valoarea maximă a acordului-cadru cu durata de 24 de luni, pentru furnizarea a maximum 18 tramvaie noi. Concret, Primăria va cumpăra tramvaie în valoare de 5,58 milioane de lei/bucata de câţi bani va avea, evident, atraşi din fonduri europene, pentru care aşteptăm cu nerăbdare semnarea contractului de finanţare.

Tancrad - locul 2

Locul secund în topul câştigătoarelor de contracte îi revine societăţii Tancrad SRL, care, în calitate de lider al asocierii cu firma Lemacons SRL, sau de una singură, a pus mâna pe şase contracte de lucrări, în valoare totală de peste 29,2 de milioane de lei.

Cel mai valoros depăşeşte 11,85 milioane de lei şi vizează reabilitarea infrastructurii de transport pe strada Basarabiei, tronsonul cuprins între arterele Traian şi Mihai Bravu şi a fost adjudecat de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL.

Asocierile Tancrad SRL - SC Lemacons SRL - SC Proiect SA - SC Btfarch Ro Company SRL au câştigat trei contracte importante pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de: "Amenajarea zonei centrale între strada Navelor, limita bloc P şi Potcoava de Aur" - 11,03 milioane de lei, "Modernizarea străzii Domnească, între strada Brăilei şi strada Gamulea" - 3,52 milioane de lei, "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea" - 1,97 milioane de lei. De una singură, Tancrad a obţinut, la licitaţie, lucrările pe fonduri europene "Creşterea performanţelor energetice la blocul de locuinţe G8", în valoare de 674.340 de lei.

Cel de-al şaselea contract, în valoare de 222.932 de lei, i-a fost atribuit de municipalitate prin negociere fără publicare prealabilă, pentru "Lucrări suplimentare privind securitatea la incendiu" la sediul administraţiei locale din strada Domnească nr. 54.

Dialfa Security SRL - locul 3

Pe locul al treilea al clasamentului se află cel mai mare contract de servicii adjudecat în 2018 la Primăria Galaţi. Este vorba despre un acord-cadru pe 36 de luni, pentru servicii de pază şi monitorizare obiective, a cărui valoare este de maximum 20,35 milioane de lei fără TVA. Oferta a venit din partea asocierii SC Dialfa Security SRL - SC Alfaro Security SRL - SC X Serv SRL - SC MMA Group Security SRL, care a fost declarată câştigătoare. Rămâne, însă, de văzut, câţi bani va plăti efectiv municipalitatea pentru serviciile prestate.

Lemacons SRL - locul 4

Chiar dacă nu a prins podiumul contractelor, SC Lemacons SRL nu se poate plânge că n-a avut noroc în 2018, în condiţiile în care, ca lider al asocierii cu Tancrad sau cu alte firme, a "cucerit" trei contracte a căror valoare sare de 13,8 milioane de lei fără TVA.

Cel mai valoros este de peste 7,94 milioane de lei, a fost obţinut în asociere cu firma S&M Expert Project SRL şi vizează proiectarea şi construirea parcării multietajate aferentă blocului R5, de pe strada Roşiori. Pentru lucrările de proiectare şi execuţie necesare pentru devierea reţelelor de utilităţi de pe terenul viitoarei parcări multietajate, Lemacons, în asociere cu S&M Expert Project şi Instal Proiect Gaz SRL, a mai câştigat un contract în valoare de 540.621 de lei.

Mult mai consistent este contractul de peste 5,34 milioane de lei, adjudecat de asocierea Lemacons SRL - Tancrad SRL, pentru modernizarea străzii Cerealelor şi a străzii Dr. Carnabel (între arterele Basarabiei şi Vasile Alecsandri).

Rovis Lider - locul 5

La jumătatea clasamentului se plasează SC Rovis Lider SRL, cu trei contracte în valoare totală de peste 12,68 milioane de lei.

Pentru execuţia lucrărilor de modernizare a Parcului "Eminescu", contractul semnat depăşeşte 3,45 milioane de lei. În asociere cu ATU Consulting, Rovis Lider a câştigat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de "Amenajare târg auto", în valoare de peste 3,39 milioane de lei.

Cel mai important contract i-a revenit, însă, la finele anului trecut. Deşi în SEAP procedura figurează ca fiind încă în derulare, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat pe Facebook că asocierea Rovis Lider SRL - Proiect SA şi-a adjudecat contractul pentru "Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Compartiment Primiri Urgenţe - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf.Ioan"", în valoare de 5,83 milioane de lei. Informaţia se regăseşte şi în datele transmise la solicitarea noastră de Primăria Galaţi. Trebuie spus că şi această investiţie se va realiza tot cu fonduri europene, pentru care se aşteaptă semnarea contractului de finanţare.

Servland SRL - locul 6

Pe locul al şaselea al clasamentului se regăseşte firma Servland SRL, ale cărei patru contracte însumate se ridică la 6,3 milioane de lei.

Firma, care şi-a dovedit deja competenţa şi seriozitatea în execuţia lucrărilor care au trimis în istorie celebra "Falezogaură", şi-a adjudecat, în urma licitaţiilor, două investiţii abandonate de ani buni. Este vorba despre construcţia corpului B şi a corpului D - sala de sport, clădiri care trebuia să facă parte din "Campusul Colegiului Naţional Cuza", dar care vor deservi Şcoala Nr. 7. Contractele semnate cu Primăria au o valoare de 3,83 milioane de lei şi, respectiv, 1,49 milioane de lei.

Societatea a câştigat şi contractul pentru "Consolidare versant aferent imobil strada Al. I. Cuza, Nr. 72", cu o ofertă de 857.000 de lei.

Primăria i-a solicitat companiei Servland să realizeze şi documentaţiile necesare pentru trei obiective de investiţii: "Reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială "Grigorie Teologul"", "Construire corp nou Şcoala Gimnazială "Dan Barbilian"" şi "Reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială "Ştefan cel Mare"", servicii de proiectare pentru care ar urma să primească 156.400 de lei.

Citadina ’98 - locul 7

Din două contracte cu Primăria Galaţi, firma Citadina ’98 SA va câştiga peste 5,09 milioane de lei.

Cel mai bănos contract, adjudecat în asociere cu Lemacons SRL şi SPC Elite Consulting SRL, vizează sistematizarea zonei Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" şi se ridică la mai bine de 4,33 milioane de lei.

Tot Citadina ’98, în asociere cu Proinstal SRL, a pus mâna pe contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de "Remediere accident tehnic conductă Dn 600mm Drumul de Centură", în valoare de 753.947 de lei.

Stiloterm SRL - locul 8

Încălzirea unor imobile care aparţin Primăriei municipiului Galaţi i-a adus firmei Stiloterm SRL două contracte în valoare totală de peste 4,69 milioane de lei.

Cel mai valoros este un acord-cadru de peste 3,95 milioane de lei, care vizează achiziţia şi montajul unor centrale termice în apartamentele care aparţin municipalităţii. Fiind un contract-cadru, suma de plată va fi facturată în funcţie de numărul de centrale instalate.

Tot Stiloterm SRL a pus mâna şi pe contractul în valoare de 739.111 lei pentru "Sisteme de încălzire pentru unele imobile aparţinând Primăriei Galaţi". Este vorba despre sedii ale administraţiei locale care riscau să rămână în frig.

Constructa Mecanique - locul 9

Penultimul loc al clasamentului nostru este ocupat de asocierea Constructa Mecanique SRL - Obercons Comp SRL - Gendav SRL. Consorţiul a câştigat contractul pentru lucrările de "Extindere şi modernizare Talcioc", în valoare de 3,94 milioane de lei fără TVA.

Dreams Riviera SRL - locul 10

Ultimul loc din topul realizat de noi este ocupat tot de o asociere, Dreams Riviera SRL - Romsit Construct SRL - Trans PEC SA. Aceasta a primit contractul pentru "Modernizare străzi Valea Oraşului - etapa VI", în valoare de peste 3,41 milioane de lei.

Rămâne de văzut care va fi valoarea finală pe care o va plăti Primăria municipiului Galaţi în urma derulării celor mai mari contracte de lucrări, servicii şi proiectare, adjudecate anul trecut, în urma licitaţiilor.

CITEȘTE ȘI: ”În oraşul care se duce la vale... ” Bani publici, câştigaţi în familie. Este de notorietate faptul că societăţile Citadina ’98 SA şi Lemacons SRL nu sunt rivale, ci au strânse legături, fiind parte a uriaşei afaceri create de Corneliu Istrate [detalii]

Citit 22123 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2019 14:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.