Campioanele contractelor cu Primăria Galaţi în 2022. Cine munceşte pe banii oraşului

Campioanele contractelor cu Primăria Galaţi în 2022. Cine munceşte pe banii oraşului
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Dacă, în perioada 2018-2021, contractele atribuite într-un an de Primăria Galați depășeau lejer 200 de milioane de lei fără TVA, ba chiar băteau spre 300 de milioane, în 2022 sumele s-au subțiat, nu glumă! Circa 165,15 milioane de lei fără TVA reprezintă valoarea totală a celor 108 contracte pe care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Galați le-a atribuit, în urma licitațiilor și a negocierilor fără publicare prealabilă, pe parcursul anului 2022. Mai mult de trei sferturi din acești bani ar urma să ajungă la companiile și asocierile de firme care formează Top 10 al marilor câștigătoare de contracte cu municipalitatea.

Pentru că ni se pare important să știți la cine ar urma să ajungă cei mai mulți din banii orașului și pentru ce, vă oferim, ca în fiecare an, un Top 10 al firmelor și asocierilor care și-au adjudecat "partea leului" din contractele pe bani publici. Precizăm că sumele prezentate nu conțin TVA.

Locul I - Rovis Lider

Nouă contracte, a căror valoare totală depășește 35 de milioane de lei, au adus în fruntea clasamentului firma SC Rovis Lider SRL, în calitate de lider al asocierilor câștigătoare, dar și ca unic constructor.

Cel mai valoros vizează sediul Poliției Locale: „Reabilitarea și eficientizarea energetică imobile-clădiri strada Traian nr. 254” - investiție cu fonduri europene. Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost atribuit asocierii Rovis Lider (lider) - Arhidesign GS în ianuarie anul trecut, cu prețul de 8,33 milioane de lei, dar a ajuns, în urma anunțurilor de modificare, la o valoare de peste 10,2 milioane de lei.

În calitate de lider al asocierii cu firma de proiectare ATU Consulting SRL, Rovis Lider a câștigat două contracte. Cel mai consistent - peste 7,06 milioane de lei - are ca scop modernizarea a 19 locuri de joacă, între care se află cele din Parcul Libertății, Parcul Selgros, Parcul Unicom și Grădina Publică. Celălalt contract, a cărui valoare sare de 2,54 milioane de lei, prevede proiectarea și execuția lucrărilor de „Reabilitarea și eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale Nr. 25”, investiție cu fonduri europene.

Alte două contracte au fost adjudecate de asocierea Rovis Lider - Arhideskvision. Este vorba despre reamenajarea Piațetei de la Biserica Greacă - proiectare și execuție în valoare de peste 3,16 milioane de lei, și despre „Reabilitare și eficientizare energetică a Școlii Gimnaziale «Miron Costin» - Corp C1, strada Alba Iulia nr. 2" - proiectare și execuție cu o valoare de peste 1,95 milioane de lei. Cea din urmă este investiție europeană.

Consolidarea versantului aferent imobilelor din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 68-70 este o misiune asumată de Rovis Lider în calitate de lider al asocierii cu firma Algero Engineering SRL, în cadrul unui contract de peste 2,34 milioane de lei.

Rovis Lider și-a adjudecat contracte și fără asociați. Cel mai important este contractul de amenajare a târgului auto pe strada Macului, lucrări în valoare de peste 4,13 milioane de lei. Rovis Lider s-a angajat, printr-un contract de peste 2,27 milioane de lei, să pună în siguranță trei zone afectate de accidente de teren: strada Florilor - zona depozit, strada Zimbrului - zona depozit, strada Tudor Vladimirescu.

Cel de-al nouălea contract i-a fost atribuit de Primăria Galați prin negociere, fără publicarea prealabilă a vreunui anunț: proiectarea și execuția în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranță a străzii Oltului, pe tronsonul cuprins între străzile Jiului și Argeșului. Zona era în pericol de surpare, iar contractul, justificat de extrema urgență, a depășit 1,35 milioane de lei.

Locul II - SPEEH Hidroelectrica

Surprinzător sau nu, locul secund în topul nostru este ocupat de SPEEH Hidroelectrica SA, datorită a două contracte, în valoare totală de 33,51 milioane de lei, pe care Primăria Galați i le-a atribuit prin negociere pentru furnizarea energiei electrice la consumatori eligibili. Este vorba despre iluminatul public - aproximativ 230 de puncte de aprindere, despre clădirile administrative - sedii ale direcțiilor Primăriei, baze sportive etc, în total 77 de puncte de consum, și despre obiective de pe domeniul public, cum ar fi panourile de informare din stațiile de transport, toalete publice, semafoare etc. Toate riscau să rămână în beznă pentru că licitațiile organizate de Primărie pentru găsirea unui furnizor au fost anulate.

Așa s-a ajuns la primul contract de furnizare a energiei electrice în valoare de peste 6,01 milioane de lei, atribuit prin negociere, la finele lunii februarie 2022, cu o durată de șase luni. Pe 2 noiembrie anul trecut, Primăria i-a atribuit companiei SPEEH Hidroelectrica SA un alt contract, în valoare de 27,5 milioane de lei, tot prin negociere, de această dată durata fiind de zece luni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla când și acest contract va ajunge la final.

Locul III - Citadina ’98

Un singur contract, dar suficient de valoros - peste 15,12 milioane de lei - a urcat pe podiumul nostru firma Citadina ’98, în calitate de lider al asocierii cu societatea Oldroad Construct. Obiectivul, „Refacere sistem rutier și regenerare urbană interioare cartier Aurel Vlaicu II”, ar urma să fie pus în operă în 48 de luni, fiind unul dintre acele contracte multianuale pentru lucrări în cartiere. Conform Primăriei sunt vizate două subzone. Prima se învecinează cu: strada Milcov - Micro 40, Cimitirul „Eternitatea” - strada Basarabiei, bulevardul George Coșbuc, străzile 1 Decembrie - Aurel Vlaicu - Nae Leonard - Nufărului. Iar a doua este mărginită de: strada Basarabiei, străzile Doja - Crizantemelor - Mihai Kogălniceanu, bulevardul Coșbuc, Siderurgiștilor.

Locul IV - Moviland Met

Cinci contracte a căror valoare însumată depășește 14,1 milioane de lei, câștigate ca lider de asociere sau din postura de constructor unic, au adus SC Moviland Met SRL la un pas de podium. Asocierea Moviland Met (lider), Torsen, Submit, Proconstrind, Consumcoop Galați a pus mâna pe contractul de „Reabilitare și eficientizare energetică a Liceului cu Program Sportiv”. O investiție cu bani europeni, ale cărei proiectare și execuție au fost adjudecate cu peste 9,6 milioane de lei.

Modernizarea Parcului de la Elice, contract de proiectare și execuție care depășește 2,84 milioane de lei, a fost adjudecată de o asociere condusă de Moviland Met, din care mai fac parte firmele Consumcoop Galați și Fraicom.

Tot ca lider de asociere, de această dată cu firmele Consumcoop Galați și Aste Consult, Moviland Met a câștigat și contractul de proiectare și execuție a unui colector canalizare de serviciu pe strada Prundului - în valoare de 1,16 milioane de lei.

Fără asociați, Moviland Met a pus mâna pe două contracte de lucrări suplimentare, în valoare de 345.260 de lei și, respectiv, 146.448 de lei. Sunt lucrări suplimentare la două investiții europene: modernizarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului pentru Copii „Sf. Ioan” și, respectiv, anveloparea Școlii Gimnaziale Nr. 31 „Gh. Munteanu”. Trebuie spus că tot Moviland Met este liderul asocierilor care, în 2020, au primit de la Primărie contractele propriu-zise de proiectare și execuție pentru aceste două obiective, care, iată, în 2022 au necesitat lucrări suplimentare…

Locul V - Dreams Riviera

Dacă în 2021 ocupa locul secund al clasamentului nostru, iată că, în 2022, SC Dreams Riviera SRL a coborât pe poziția a cincea, cu doar trei contracte atribuite, care totalizează peste 6,4 milioane de lei.

Cel mai valoros - peste 5,8 milioane de lei - are ca obiectiv construirea unei grădinițe cu opt săli de grupă, cu program normal, în Țiglina II. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene, care, rămas fără constructor după ce primul contract a fost reziliat, a fost adjudecat de asocierea Dreams Riviera (lider), Tancrad.

Alte două licitații au fost câștigate de Dreams Riviera pe cont propriu, fără asociați. Este vorba despre lucrările de înlocuire a conductei de apă rece Dn50mm și a colectorului de canalizare Dn300mm de pe Aleea Marea Neagră, contract de 537.245 de lei. Celălalt contract, în valoare de 147.632 de lei, este unul de lucrări suplimentare - refacerea instalației interioare de distribuție a agentului termic la o investiție cu finanțare europeană: „Reabilitarea Colegiului Tehnic «Traian Vuia» - Corp Școală”. Contractul propriu-zis pentru reabilitarea acestui colegiu a fost adjudecat, în anul 2020, de o asociere condusă de Dreams Riviera, iar în 2021 a necesitat, de asemenea, lucrări suplimentare, puse în operă de aceeași firmă…

Locul VI - Comtiem

Din postura de lider al asocierii câștigătoare ori de constructor unic, firma Comtiem SRL își leagă numele de punerea în operă a patru investiții cu fonduri europene. Contractele, a căror valoare totală sare de 6,1 milioane de lei, au adus firma în clasamentul nostru.

Firma Comtiem este cel de-al doilea constructor pe care l-a găsit Primăria Galați pentru transformarea unei clădiri dezafectate din Valea Orașului în creșă, după ce primul a renunțat la contract pentru că ar fi ieșit în pierdere. Este vorba despre proiectul european „Reabilitare imobil din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24 în vederea înființării unei creșe”, pentru care contractul de lucrări semnat cu firma depășește 2,86 milioane de lei.

Asocierea Comtiem (lider), Diagonal Studio a câștigat licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare și eficientizare energetică a clădirilor în care funcționează trei instituții de învățământ din Galați. Iată-le: Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” - Corp C1+C3 - contract de peste 1,52 milioane de lei; Grădinița cu Program Prelungit „Codruța” - 903.617 de lei și Grădinița cu Program Prelungit „Motanul Încălțat” - 882.941 de lei.

Locul VII - Act Construct Management

Tot o investiție cu finanțare europeană a adus în Top 10 două firme noi. Asocierea Act Construct Management SRL (lider) - Alpin Construct a câștigat licitația pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a Corpului A din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați. Contractul de proiectare și execuție adjudecat depășește 5,13 milioane de lei.

Locul VIII - Davide Construct

Firma Davide Construct a rămas tot pe locul opt al clasamentului nostru, ca și în 2021, însă doar datorită unui singur contract adjudecat, ca lider de asociere. Și de această dată, tot o investiție cu fonduri europene: „Reabilitarea și eficientizarea energetică a Colegiului Național «Alexandru Ioan Cuza»”. Contractul de proiectare și execuție, a cărui valoare depășește 4,91 milioane de lei a fost atribuit Asocierii Davide Construct (lider) - Arhitone.

Locul IX - Gendav

Penultimul loc din topul nostru i-a revenit firmei Gendav SRL, implicată în două contracte, care, însumate, depășesc 4,68 milioane de lei. Cel mai consistent dintre acestea sare de 4,21 milioane de lei și are ca obiectiv reabilitarea și eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale „Miron Costin” - corpurile C1, C2 din strada Alba Iulia nr. 1. Este, desigur, o investiție cu bani europeni la proiectarea și execuția căreia s-a angajat asocierea Gendav (lider), Alitec Solution, Genymar 2008.

Primăria i-a atribuit firmei Gendav contractul de 475.179 de lei pentru execuția lucrărilor de reparații curente pe strada 13 Decembrie - între strada 9 Mai 1945 și strada Tecuci. Este vorba despre celebra stradă cu trotuare cât palma, despre care ați putut citi inclusiv în gogomăniile anului 2022.

Locul X - Ecoloptim

Pe ultima poziție a clasamentului nostru a intrat firma Ecoloptim SRL, tot grație unui singur contract, ce va fi decontat din fonduri europene: „Reabilitarea și eficientizarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 30”. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost câștigată de asocierea Ecoloptim SRL (lider), Arhidesign GS, Stiloterm SRL, cu o ofertă care depășește 3,97 milioane de lei. Acest contract a suferit, de asemenea, o modificare - prelungirea până în 25 mai 2023.

Ar mai fi de spus că unele dintre firmele care fac parte din asocieri sunt implicate și în alte contracte, în unele cazuri fiind chiar lideri ai asocierilor, dar valoarea contractelor respective nu a fost suficient de mare pentru a le aduce în acest Top 10.

Concluzie: Mai multe contracte, dar mai „modeste” 

2021: 88 de contracte în valoare totală de peste 213,5 milioane de lei; 2020: 76 de contracte, de peste 294,7 milioane de lei; 2019: 69 de contracte de peste 208,4 milioane de lei; 2018: 89 de contracte în valoare totală de 223 milioane de lei.

În fața unei asemenea radiografii, bazate pe cifrele publicate de noi în analizele anilor trecuți, anul 2022 bate recordul la numărul de contracte încheiate într-un an - 108 - dar de o valoare mult mai modestă - 165,15 milioane de lei. Nu mai puțin adevărat este că Primăria a majorat, în 2022, valorile și duratele a 17 contracte pe care le-a atribuit nu doar în anii trecuți, ci chiar în 2022! Și a început în forță anul 2023 actualizând și prelungind alte și alte contracte semnate în 2022 și nu numai.

Practic, din cauza creșterii prețurilor la materiale de construcții și la forța de muncă, Primăria se află în situația de a „pompa” mai mulți bani în contracte pentru care părea că bătuse palma....

Ar mai fi de spus că în 2022 au fost atribuite: 39 de contracte de lucrări în valoare de peste 107,46 milioane de lei, 24 de contracte de furnizare de peste 40,11 milioane de lei și 45 de contracte de servicii de peste 17,57 milioane de lei.

Dincolo de câștigători care se mai schimbă sau perseverează în acest Top 10, rămâne de văzut care va fi valoarea finală pe care o va plăti Primăria Galați la finalizarea tuturor acestor contracte. Și, desigur, cât va dura, în realitate, punerea în operă a lucrărilor contractate.

Citit 26173 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2023 09:21

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Marți, 17 Ianuarie 2023 19:30
    109.166.136.***
    De acord cu termenul de "MILIȚIE LOCALĂ".
    Cum e posibil să bagi bani acolo,când deja primesc salarii din impozitele plătite de cetățenii gălățeni,iar ei știu să suspende activitățile unor firme care fac cinste orașului?
    Personal,tot respectul pentru Primarul Pucheanu,dar dacă nu ia măsuri în ce pr
    0
    0
  • postat de localnic interesat.
    Marți, 17 Ianuarie 2023 17:49
    5.13.216.***
    Din nou nimic despre drumul ce ar fi străbătut curtea Poliției de Frontieră ,suntem siguri că Primăria a pierdut terenul aferent acestei investiții în favoarea statului care-l oferise pt. un termen de cinci ani ,
    termen expirat încă din primul mandat al lui Pucheanu.
    Mulțumim dle primar pt. grij
    0
    0
  • postat de teo
    Marți, 17 Ianuarie 2023 10:35
    5.14.138.***
    Cat poate costa un muncitor in plus la poarta santierului ca sa spele rotile utilajelor cand ies de pe poarta ? Raman urme de noroi intinse pe carosabil sute de metri
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Marți, 17 Ianuarie 2023 10:14
    5.13.161.***
    Oare cat personal are angajat SC Rovis Lider SRL de i-au fost atribuite sa execute atatea lucrari simultan ???
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 17 Ianuarie 2023 08:08
    86.124.202.***
    Dacă va uitati in poza ce vedeti?Doi oameni imbracati cu haine de acasa incaltati in adidasi fara manusi de protectie! Primaria ar trebui sa stabileasca reguli de protectia muncii! Sa existe salopete cu numele firmelor executante!Ca intro tara civilizata!
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 17 Ianuarie 2023 07:59
    86.124.201.***
    N-am timp și nici chef să citesc tot articolul, însă văd și mă minunez ....... Bagi milioane de roni în sediul miliției locale în timp ce în toate școlile diin orașul ăsta bieții copii învață și in 3 schimburi din lipsă de spațiu. Ca să ce ? FĂRĂ CUVINTE ! Asta mi-a sărit în ochi, sunt convins că e
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.