EXCLUSIVITATE Afacerea Hortigal - Jaf imobiliar de 40 de milioane de euro
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

EXCLUSIVITATE Afacerea Hortigal - Jaf imobiliar de 40 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Zeci de hectare de pământ arabil, cumpărate de la ţărani cu preţuri modice, au fost „teleportate” - cu complicitatea autorităţilor! - în Galaţi * Actele prin care statul ceda terenuri foarte valoroase (lângă Aviasan şi în mai multe locuri din oraşul Galaţi) în schimbul unor pârloage au fost semnate de fostul prefect Cosmin Păun * Beneficiara "ingineriei" este firma Hortigal SA, controlată de oamenii de afaceri Marius şi Petrică Herăscu * Prejudiciul estimat este de peste 40 de milioane de euro

„Aveţi pământ de vânzare? Vi-l cumpărăm noi!”. Erau replici care puteau fi frecvent auzite, la mijlocul anilor 2000, la Primăria comunei Băneasa. Se întâmpla mai exact la scurt timp după ce intrase în vigoare Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, prin care foştilor proprietari cărora le fuseseră confiscate pământurile sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se acorda dreptul de reîmproprietărire cu suprafeţele preluate abuziv.
Mii de locuitori din mediul rural s-au trezit atunci că, pe hârtie, deţin suprafeţe de pământ pe care consiliile locale nu aveau, în realitate, posibilitatea să le acorde şi în natură. A fost mană cerească pentru „rechinii imobiliari”, care au speculat posibilitatea de a-i scăpa pe ţărani de nişte pământuri pe care nu le aveau în schimbul unor sume modice. La rândul lor, beneficiarii Legii 247, prea bătrâni ca să mai poată munci, plecaţi de la sate şi mutaţi la oraşe ori cu moştenitori care nu aveau nici în clin nici în mânecă cu lucrul la câmp au renunţat bucuroşi la averea din hârtii fără să bănuiască faptul că, pe spatele lor, alţii se vor îmbogăţi.
Makinvest, cumpărătorul de serviciu
Zeci de localnici din comuna Băneasa, judeţul Galaţi, au fost în situaţia descrisă mai sus. Fiecare cu povestea lui, cu pământul lui, cu nevoile lui. Toţi au avut însă un numitor comun: SC Makinvest Com SA din Galaţi, ai cărei reprezentanţi erau în fiecare zi la uşa primăriei după clienţi dornici să-şi vândă terenurile.
Numele lui Iancu Constantin, reprezentant în acte al SC Makinvest Com SA şi nimeni altul decât mandatarul acţionarului majoritar al SC Hortigal, Petrică Herăscu, este întâlnit în toate documentele care au însoţit tranzacţiile de la Băneasa. Asta în cazurile în care au fost întocmite acte, întrucât unii dintre vânzători au fost atât de mulţumiţi că au primit banii pe pământ că nu au văzut decât adeverinţa primită de la primărie conform căreia au dreptul la retrocedarea suprafeţei şi o chitanţă.
Aproape 50 de hectare, teleportate la oraş
Cumpărarea terenurilor de la ţăranii din Băneasa a fost partea uşoară a afacerii. Ceea ce a urmat pare desprins dintr-un film în care îşi dau întâlnire politicieni, şefi de instituţii de stat, primari şi, peste toate, Agenţia Domeniilor Statului, ale cărei terenuri au fost, până la urmă, miza unor „vrăjitorii” cadastrale.
Totul s-a produs în jurul SC Hortigal SA, al cărei acţionar, Petrică Herăscu, avea să devină, până la urmă, proprietar pe hectare întregi de teren atât în comuna Vânători, cât şi în municipiul Galaţi. Afacerea a beneficiat de ajutorul fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul Cosmin Păun, care a semnat toate documentele ce au stat la baza acestei afaceri uluitoare, cu parfum penal. În oraş se zvoneşte că Păun a fost recompensat cu o sumă consistentă pentru "efortul" lui, însă fostul prefect nu a confirmat sau infirmat informaţia deoarece de câteva luni s-a mutat din Galaţi şi nimeni nu ştie cum poate fi contactat.
Concret, Cosmin Păun a semnat două acte (click pe imaginile de mai jos cu cele două documente care confirmă cele afirmate de noi) prin care terenurile cumpărate de SC Makinvest Com SA, pe câţiva lei, de la Ilinca Roşculeţ, Gheorghe Voncilă, Clara Fulger, State Hortolomei, Dumitrache Scafaru, Tasia Zlătaru şi Ecaterina Grosu, Constantin Roşculeţ, Toader Dogaru, Costică Stanciu, Safta Ioviţă, Constantin Radu, Niculae Vintilă, Vasile Simion, Niculina Raţă şi Aftene Simion erau mutate din extravilanul comunei Băneasa (unde un hectar de teren costă acum între 150 şi 200 de euro), în intravilanul localităţilor Galaţi şi Vânători.

Terenul, în suprafaţă totală de 441.591 metri pătraţi (peste 44 de hectare), a fost "potrivit" în noile acte de proprietate peste suprafeţe aflate în administrarea statului, însă cu o valoare de piaţă mult mai mare decât la Băneasa, respectiv undeva în jurul a 40 de milioane de euro în total!
Familia Herăscu devenea astfel proprietara, prin intermediul firmelor implicate în tranzacţii, a 32,7 hectare la Vânători, lângă Aviasan (unde au fost serele Hortigal, la râpa lui Tuluc), dar şi pe 11,5 hectare de teren în intravilanul Galaţiului: sunt de menţionat aici terenurile pe care se află clubul Divino, fosta fabrică de pâine din Micro 17 (acolo unde se construieşte unul dintre magazinele Lidl) şi un teren în zona Talciocului.

În ediţiile viitoare vom reveni cu amănunte despre această afacere scandaloasă, cu ramificaţii în mediul politic şi în mediul de afaceri.

(Mariana Constandache, Teodora Miron)

Citit 16370 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2012 10:17

11 comentarii

 • postat de Secera si Ciocanul
  Luni, 26 Noiembrie 2012 15:54
  Nu are nici o treaba PDL ul, Herascu este finul lui Dan Nica si cotizant de seama al PSD ului
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nea MArin Miliardar
  Luni, 19 Noiembrie 2012 18:47
  Frate asa si la Tecuci s-au dat terenuri cu complicitatea unora din primarie sustinuti de unia de prin ... nu spun sa nu fiu legat insa sa fie cineva interesat ,actualul prefect sau alt cineva poate Basescu as zice ce si cum si nu in fata ci as da informatia pt ca unii baieti destepti pe vremea primarului LAzar s-au facut miliardari.Daca e cineva interesat va dau detalii ,si oare fostul prefect de atunci nu si-a primit tainul? dar nimanui nu-i pasa. Halall tara ! Dna ? ce face la intrebat cineva pe nenea LAzarica ba ia vino tu si da cu subsemnatul. ia hai la mititica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Luni, 12 Noiembrie 2012 20:06
  Ce tara, Doamne, ce tara!
  Orice potlogarie este posibila aici, iar judetul Galati este campion la potlogarii facute cu sprijinul autoritatilor si cu protectia justitiei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nepot
  Miercuri, 31 Octombrie 2012 08:41
  ha ha ha,de parca marii in stat nu stiu de magariile astea,toti manca din fructul asta,dar ala de la salbero,cu restaurantele lui si cu pdl ul in spate,de ala cine se leaga,ca fius ul cu crima si altele.........bravo,tot saracii sufera
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciltz
  Miercuri, 31 Octombrie 2012 08:39
  ha ha ha,de parca marii in stat nu stiu de magariile astea,toti manca din fructul asta,dar ala de la salbero,cu restaurantele lui si cu pdl ul in spate,de ala cine se leaga,ca fius ul cu crima si altele.........bravo,tot saracii sufera
  0
  0
  Raportează
 • postat de BRAVO !!! SUNTEȚI BUNI !!! DNA-ul GALAȚI UNDE ESTE?
  Joi, 20 Septembrie 2012 12:42
  FELICITĂRI VIAȚA LIBERĂ !!! BRAVO !!! EXCELENT !!! SUNTEȚI TARI !!! DNA-ul GALAȚI CE AȘTEAPTĂ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorel
  Joi, 20 Septembrie 2012 11:45
  Faptele fostului prefect de galati confirma ca cei de la PDL s-au comportat ca trupa de ocupatie straina , fara mila fata de oameni, jaf la drumul mare, fara scrupule. Cand un demnitar ca prefectul unui judet face aceste fapte este extrem de grav. El era convins ca "cineva" ii apara spatele. O gasca contra Romaniei, ca nu au construit nimic durabil.

  Fata de aceste dezvaluiri socante, rugam viata libera sa ceara un punct de vedere al parchetului, in virtutea dreptului la informatie, stabilit de lege. Nu este optional acest punct de vedere. Avem dreptul sa stim ce fac cei platiti de noi atunci cand cineva incalca legea, si mai ales cand are si o demnitate publica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Joi, 20 Septembrie 2012 10:32
  Unde este Basescu cu brigada sa de luptatori anticoruptie de la DNA, acum?Sau madam Kovesi?De ce mai este in libertate fostul prefect pedelist?
  0
  0
  Raportează
 • postat de p.d
  Joi, 20 Septembrie 2012 09:18
  LA PRELUAREA CU JAPCA A HORTIGALULUI(CA IN CECENIA) AU COTRIBUIT DIN PLIN FOSTUL SENATOR PLATICA VIDOVICI SI FOSTUL SUBPREFECT MARIUS NECULA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de clau
  Joi, 20 Septembrie 2012 08:14
  "oamenii de afaceri marius si petrica herescu" : ha ha ha ha ! Foarte tare ,daca au ajuns niste bisnitari - oameni de afaceri . Mare noroc au avut gunoaiele astea doua ,nu stiu cum s-au "trezit" cu Galacta,Galmopan,Hortigal, Nu stiu cum au ajuns "stapani" peste mii de angajati , cu multe terenuri valoroase in mainile lor. Caci de mostenit nici nu poate fi vorba. E trist ca au distrus niste firme etalon ale Galatiului . Parerea mea ca astia ( gunoaiele de herescu) nu au nimic in comun cu afacerile. Ei dau tunuri si apoi pleaca. Din pacate mii de galateni sufera,si-au pierdut locurile de munca, sunt platiti prost sau deloc si NIMENI nu ia o masura impotriva celor doi. Chiar ma supara acest aspect .
  0
  0
  Raportează
 • postat de CONNAISEOUR
  Joi, 20 Septembrie 2012 08:13
  La puscarie cu infractorii!!!!!! Verificati bine „hora” din jurul acestei afaceri, ca o sa descoperiti si alte personaje din politica galateana. S-au umplut de bani nenorocitii, furând averea țării!!!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.