Amenzile mai mult umplu sacul decât securizează traficul. Cum contribuie şoferii la bunăstarea bugetului

Amenzile mai mult umplu sacul decât securizează traficul. Cum contribuie şoferii la bunăstarea bugetului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Numai în primele două luni ale acestui an, pe şoselele din Galaţi au fost aplicate circa 7.000 de amenzi pentru abateri de la prevederile Codului Rutier, valoarea sancţiunilor situându-se în jurul sumei de 2.500.000 de lei. Cu toate acestea, ultimele şapte zile au însemnat un record, şoferii şi pietonii amendaţi în Galaţi fiind sancţionaţi cu peste jumătate de milion de lei.

Constanţa cu care se încalcă legile rutiere în Galaţi arată clar că pietonilor şi mai ales şoferilor nu le pasă nici de propriul buget, nici de permis, în cazul conducătorilor auto, când se abat de la reguli. O demonstrează trendul, de multe ori ascendent al numărului de contravenţii constatate, dar şi „stăruinţa” de care dau dovadă participanţii la trafic în a-şi provoca propriul noroc. În ianuarie şi februarie, în judeţul Galaţi, au fost constatate, oficial, în jur de 7.000 de abateri, de la încălcarea regimului de viteză la traversări neregulamentare, neacordări de prioritate sau depăşiri riscante, toate sancţionate cu amenzi al căror total ajunge undeva în jurul sumei de 2.500.000 de lei. Chiar dacă mai puţine numeric, cazurile de consum de alcool la volan reprezintă o problemă greu, dacă nu imposibil de eliminat, fenomenul cunoscând o accentuare, cu predilecţie, în zilele de week-end şi mai ales pe drumurile din judeţ. Pentru aproape 700 dintre şoferii arşi ca urmare a încălcării regulilor, amenzile au fost dublate de reţinerea permiselor de conducere, ceea ce presupune că aceştia vor avea suspendat dreptul de a şofa pe perioade cuprinse între 30 şi 90 de zile. Măsurile arătate, considerate şi cu caracter preventiv, ar trebui să ducă la o scădere a fenomenului şi la o disciplinare a traficului.

Şi totuşi…

În ultima săptămână reprezentând ultimele zile din februarie şi începutul lunii martie, a fost consemnat recordul începutului de an, cu peste 1.400 de amenzi, totalizând 554.000 de lei, ceea ce indică două ipoteze: ori participanţii la trafic au avut un "vârf" de rebeliune, ori poliţiştii nu am mai iertat nimic.

Suma uriaşă a „zburat”, cel puţin pe hârtie, din buzunarele a 417 vitezomani, 303 pietoni, 201 şoferi care nu purtau centurile de siguranţă, a altor 28 care au depăşit neregulamentar şi de la peste o sută de conducători auto care nu au acordat prioritate pietonilor, în cele mai multe cazuri, dar şi altor vehicule. 222 de şoferi vor trebui, în următoarele luni, să meargă ori pe jos, ori cu autobuzul sau taxiul, pentru că, pentru ei, amenzile au fost dublate de reţinerea permiselor de conducere.

În 13 cazuri, abaterile constatate în trafic au avut conotaţii penale. Pentru opt şoferi prinşi băuţi la volan, doi fără permis, unul cu permisul suspendat, unul care a refuzat să dea probe biologice şi unul care a părăsit locul accidentului, au fost deschise dosare penale.

Citit 2620 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.